Lasurit eshop

Eлектрическите скутери вече създават проблеми. Какво да се прави?

Eлектрическите скутери вече създават проблеми. Какво да се прави?

Eлектрическите скутери вече създават проблеми. Какво да се прави?

Реклама Opel Stock
Всяко ново нещо предизвиква скептицизъм. Какво е това? Как работи? Какво е позволено, какво не? Това вече важи и за електрическите скутери, които все повече срещаме в градовете. Но като всяко мепесе те създават проблеми, най-вече с нерагламентираната си в момента употреба. За да ги решим не е нужно да откриваме топлата вода, а да погледнем как са решени нещата около тях в напредналите страни, като Германия, например.

Там те са ОДОБРЕНИ /у нас няма в момента никаква регулация/ за движение 15 юни 2019 г., като максималната им скорост задължително е ограничена до 20 км/ч. Минималната възраст на ездача трябва да е 14 години, има забрана за каране по тротоари, не се изисква каска и шофьорска книжка, но трябва да има задължителна застраховка.

Задължително техническо оборудване - кормилен прът и две независими спирачки, предните светлини, необходими странични светлини, отражатели и задна светлина. Освен това трябва да присъства светлинен звънец за необходимите сигнали за опасност.

Регистрация и шофьорска книжка - не съществува изискване за свидетелство за управление на МПС. Шофьорите трябва да са най-малко 14 години. Електрическите скутери са разрешени само по обществени пътища, ако производителите имат общо разрешение за експлоатация (ABE) и идентификационен номер за своите модели. Не се изисква шлем. Поради неравните пътища и често забързания трафик, все още е препоръчително да носите ефективната защита от злополуки върху главата.

Застраховката за отговорност е задължителна, а самите електрически скутери трябва да носят застрахователен стикер. Без значката, поставена зад задната светлина, шофирането по обществени пътища е забранено. Ако водачите са непълнолетни, за сключването на договора се изисква съгласието на родителите. Цената на полицата е около 40 евро годишно. Собственият риск от нараняване може да бъде покрит например от частна застраховка за злополука.

Правила за движение по пътищата - не е позволено да шофирате по-бързо от 20 км/ч, карането е разрешено само по велоалеи, но не и пешеходни пътеки. Карането по пътя е разрешено само ако няма колоездачни пътеки. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Тестове Техника /Technics Безопасност | Safety

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Апр 19, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety Електромобили Tesla

Tesla намали двойно цената на системата си за автономно управление

Апр 14, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Безопасност | Safety Honda

5-звездна безопасност за Honda CR-V!

Апр 12, 2024