Lasurit eshop

Студенти от Русе спечелиха второ място за най-добър дизайн в Shell Eco-marathon Европа 2019

Студенти от Русе спечелиха второ място за най-добър дизайн в Shell Eco-marathon Европа 2019

Студенти от Русе спечелиха второ място за най-добър дизайн в Shell Eco-marathon Европа 2019

Реклама Honda ZR-V
Отборът е достигнал 50% намаление на теглото на електромобила, благодарение на 3D технология

Отбор „Автомобилист“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“ спечели второ място за най-добър дизайн в категория „Прототипи“ в престижното международно състезание Shell Eco-marathon 2019. В същата категория участват още над 80 автомобила от цяла Европа. Журито на конкурса присъди наградата за отлична ергономия и комфорт на интериора на електромобила и мястото на пилота и за високо ниво на безопасност на конструкцията. Чрез използване на адитивна (3D) технология, „Автомобилист“ са достигнали 50% намаление на теглото на автомобила, а именно 27 кг.

Колата на Русенския университет е изцяло проектирана с помощта на съвременни CAD системи. С тяхна помощ, младите инженери развиват уникални детайли, които не могат да бъдат произведени с познатите класически технологии. Всеки един от тези детайли е прецизно изработен с триизмерен печат с цел стигане на предвижданото тегло и естетичен външен вид. Обликът на новия автомобил е развитие на стиловата идентичност на отбор „Автомобилист“, заложена в предишните прототипи ДТТ1 и ДТТ2, разработени от 2014 г. досега.

Тази година ежегодното състезание за енергийно ефективни автомобили Shell Eco-marathon Европа 2019 се проведе в автомобилния център Mercedes Benz World, в Уейбридж, Англия. В него се включиха повече от 1500 студенти от над 25 страни. Наградени бяха отборите с най-добри резултати на пистата и за принос извън пистата. Наградата за най-добър дизайн за прототипи, с която бе удостоен отбор „Автомобилист“, е за една от общо 10 категории за принос извън пистата. Сред останалите бяха: „Най-добър дизайн за градски тип“, „Техническа иновация“, „Безопасност“, „Комуникации“ и др.

„Тази година изключително много се гордеем с качествената изработка на новия ни автомобил. Искахме да докажем, че можем да се конкурираме с отборите от Западна Европа чрез нашия иновативен подход към ергономията на прототипа. Вярвахме, че можем да сме сред най-добрите и го направихме!“, сподели ръководителят на отбора доц. д-р Симеон Илиев.
„Българските отбори в Shell Eco-marathon продължават да утвърждават своя инженерен талант на международно ниво. Състезанието им предоставя една уникална платформа за развитие в сферата на интелигентната мобилност. Транспортът на бъдещето е в техните ръце и аз им пожелавам още много успехи и отличия.“, коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

През 2017 г. отбор HydRU Racing Team от Русенския университет „Ангел Кънчев“ спечели първо място за цялостен дизайн и визия в състезанието Shell Eco-marathon Challenger в Истанбул, Турция. А през 2011 г. отбор TUS Team от Технически университет София спечели трето място в категория „Безопасност“ в Германия.

*Източник: Shell Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Електромобили Volvo

Изцяло електрическият Volvo EX30 е обявен за "Световен градски автомобил 2024“

Мар 28, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Електромобили Hyundai

Hyundai IONIQ 5 N спечели наградата World Performance Car за 2024 година

Мар 27, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус

DEFENDER OCTA: НОВИЯТ ГЕРОЙ

Мар 27, 2024