Opel Stock

14 екипажа на старта на Еко Рали България 2019

Юли 23, 2019
14 екипажа на старта на Еко Рали България 2019

14 екипажа на старта на Еко Рали България 2019

Реклама Nissan X-Trail
Четиринадесет са заявките за участие в седмото издание на Еко Рали България – надпревара, посветена на автомобилите с електрическо и алтернативно задвижване. 11 електромобила и 3 хибрида се очакват под стартовата арка на столичния площад „Батенберг” този петък.
Състезанието е част от международния календар на FIA и важен кръг от Балканската Еко Купа.

Родните състезатели ще гонят международния трофей, след като наскоро български екипажи триумфираха в еко рали „Тесла” в Сърбия и в момента са начело в класирането. Стартов номер 1 ще е за най-запаления ентусиаст и многократен шампион от рали и пистови надпревари Румен Дунев. Той ще участва с електрически Nissan Leaf, а навигатор ще е синът му Енрико.

Сред техните конкуренти ще е още един член на легендарната фамилия– европейският дрифт шампион Тодор Дунев, зад волана на Audi e-tron. Със свои екипажи ще се включат АЕЦ Козлодуй и няколко общински институции от различни български градове.

Тази година, Еко Рали България е с нов маршрут по пътя на Априлското въстание и ще отведе участниците от София до Панагюрище и обратно. Организаторите разкриха, че трасето ще е изключително технично и кодовата дума за преодоляването на специалните регулаторни тестове е „прецизност”.

Церемониалният старт на Еко Рали България 2019 ще бъде в петък, 26 юли, от 19 часа в центъра на София. Жителите и гостите на столицата могат да отидат на площад „Батенберг” още в ранния следобед, за да могат да разгледат най-новите и атрактивни електромобили, както и различни продукти от сферата на екологичната мобилност.

В събота, участниците ще се отправят към Панагюрище, а по пътя ще бъдат и първите специални етапи – така наречените регулаторни тестове за майсторско управление с точна скорост и за точно време. В неделя, надпреварата се завръща в столицата, за финал в София Тех Парк.

Еко-ралитата стават все по-важна част от международния календар на FIA. По време на провеждането на първото подобно мероприятие у нас е имало едва шепа подобни в Европа. Тази година има 13 официални надпревари и 4 кандидатстващи, а тенденцията е за нарастване.

Навсякъде, местните власти и автомобилните производители съдействат максимално на подобни събития, тъй като това е атрактивен комплексен подход както за подобряване на екологията в даден район, така и в маркетингово отношение на фирмите от индустрията. В допълнение, шампионатът с електрически болиди Формула Е става все по-атрактивен в глобален мащаб и мнозина специалисти предричат в не много далечно бъдеще той да вземе короната на Формула 1. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Мотоциклети Спорт

Yamaha реорганизира спортната си дейност

Апр 18, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Спорт Aston Martin Ford Honda

Формула 1: Honda ще преследва титлата с Aston Martin през 2026 г.

Апр 17, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Спорт Peugeot

6-ТЕ ЧАСА НА ИМОЛА: PEUGEOT 9X8 2024 готов за състезателния си дебют

Апр 16, 2024