Учени предизвикаха халюцинации при мишки

Стимулирали неврони в зрителната кора на животните
23 юли 2019 15:52,
18
Учени предизвикаха халюцинации при мишки
Снимка: Pixabay

Учени от Станфордския университет стимулираха няколко неврона у мишки и ги накараха да имат халюцинации, съобщи "Сайънс алърт". Това навежда на мисълта, че у бозайниците съществува неизвестен засега механизъм, който предотвратява появата на лъжливи възприятия в отговор на шум, т.е. случайната активност на нервни клетки.

Още по темата

Терминатор все по-близо – измислиха течен магнит

В рамките на изследването невробиолозите вкарали два гена в нервни клетки на зрителната кора. Единият от гените кодирал протеин, който активирал неврон при всяко попадане на инфрачервен импулс върху клетката. Другият участвал в синтеза на протеина, излъчващ зелена светлина при активирането на неврона. След това част от черепа над зрителната кора била отстранена и заменена с прозрачна материя.

Зрението на гризачите било стимулирано с изображения на хоризонтална или вертикална линия на бял фон. При това специалистите установили кои неврони се активират, предаде БТА.

Впоследствие мишките били обучени да пият вода, когато на екрана се появи вертикална линия. Но при значително намаляване на контраста на изображението те преставали да различават линиите и да пият. С помощта на специално устройство невроните, които отговарят за възприемането на вертикалната линия, били активирани посредством инфрачервена светлина и мишките отново започнали да пият вода дори ако липсвало самото изображение.

Оказало се, че за да може у мишките да се формират лъжливи възприятия, че виждат линия, е нужно да се активират 20 неврона. Тъй като човешкият мозък включва 20 милиарда неврона, е неясно по какъв начин се поддава на халюцинации в резултат на случайната активност на много нервни клетки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Gregory House, M.D. преди 4 години
Учени успели да предизвикат халюцинации у мишки?Ха! Че от ЦРУ отдавна са успели да предизвикат халюцинации сред множество хора като са им давали тайно LSD без тяхно знание.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези мишки са хапвали много холандски гъби...
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** и.
12
0
 
3
 
! Отговори
Котки преди 4 години
И после мишките оправили ли са се, или и до ден днешен още са си във филма? Представям си учените отиват на работа една сутрин и единия мишок отрепал останалите, намазал си муцунката с кръвта им и изрисувал стената с кръстове...
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Ами бая има из Индия ...
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Иван Хамстера, колко шотгъна яде в гимназията, не е истина ... Сигурен съм, е съм псотигнал това, кеото тея уени са постинали, *** абяха на 13 тогава ... хеехееее
9
0
 
2
 
! Отговори
Ттт преди 4 години
Сега мишките ще почнат да бият котките
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдееее. И на мишките разхлопаха дъската.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще е добре много от хората пишешти тук да минат през тази терапия, дано да намалеят лудостите им в последствие.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2 Щото когато те удари шизофренията, експериментите ще са помогнали да се разработи лечение. Експериментите с животни са нелицеприятни, но наложителни в медицината. Алтернативата е да се габаркаме с живи хора...
5
1
 
1
 
! Отговори
А някой ще намери ли преди 4 години
Някое въже ... да слезем да вадим глупостите на живота ми ? Между магичния свят и реалният свят аз само чувам сирените ...
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мишки, халюциониращи завода на WV, ходещи да пият по една студена вода.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това което се нарича реалност е също една голяма халюцинация и е само в мозъка на човека. но понеже е колективна халюцинация заради еднаквите ни мозъци, си мислим, че тя наистина съществува. материята сама по себе си е енергия, съставена е уж от частици, но те самите са също така и вълни. т.е. всичко е един вид светлина, холограма, симулация.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия що тормозят мишоците и си правят експерименти с тях. "махнали част от черепа и го заменили с прозрачна материя"...
1
0
 
15
 
! Отговори
Цър преди 4 години
Мишки предизвикаха халюцинации при учени