Lasurit

Поделението SVOLT на Great Wall планира фабрика за батерии в Европа

Поделението SVOLT на Great Wall планира фабрика за батерии в Европа

Поделението SVOLT на Great Wall планира фабрика за батерии в Европа

Реклама Opel Stock
Поделение за производство на батерии на Great Wall Motor планира построяването на първия си производствен център извън Поднебесната империя – в Европа. SVOLT Energy Technology още не разкрива дали има решение за избор на определена държава, но новата му база ще включва още научно-изследователски и развоен център, мощности за производство на материали за акумулаторите, клетките и модулите. Това сподели неотдавна главният мениджър на компанията Янг Хонгксин в центъра на компанията Баодинг. И добави – "Планираме пет производствени комплекса в света, включително и в Щатите, но това ще ни отнеме време. Глобалният ни план предвижда изграждането на производствен капацитет 100 гигаВатчаса към 2025-а година."

Инвестицията се предвижда да е в размер на около два милиарда евро. За да я постигне
SVOLT ще търси набиране на външен капитал от около един милиард юана ($145.34 милиона) до края на тази година. За началото на строителните работи, което се предвижда в края на следващата година, обаче ще трябва да се осигурят още средства. Предвижда се новото предприятие да заработи в пълния си капацитет от 20 гВч през 2022-а година, който ще може да нарасне до 24 гВч през 2025-а.

Естествено първият потребител на продукцията на новото предприятие ще е Great Wall, който вече има сериозна производствена мощност в Русия, а от SVOLT казват, че “водят разговори за доставка на акумулатори на германски и френски производители” без да конкретизират имената им.

В момента SVOLT завършва първият си производствен комплекс в Чангзу, провинция Янгсу, Китай. Той ще има капацитет от гВч, който може да бъде увеличен до 70 гВч. Great Wall вече има подписан договор с BMW да прави електрически Mini в Китай.

SVOLT беше отделен като самостоятелна фирма през миналата година и вече обяви че е постигнала добър прогрес в развитието на литиево-йонни акумулатори без използването на кобалт, което ще ги направи доста по-евтини.

SVOLT не е първият с идеята да се построи подобен завод в Европа – друг китайски производител - Contemporary Amperex Technology Co. Ltd (CATL) вече строи в германия подобно предприятие с капацитет от 14 гВч в Германия, което ще доставя акумулатори на BMW. Компанията беше определена и като стратегически партньор на Volkswagen Group, която обеща да купува от него акумулатори на стойност 50 милиона евро годишно. VW предвижда подобни партньорства с южно корейските компании SK Innovation, LG Chem и Samsung SDI, както и с шведската Northvolt. Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Техника /Technics Бизнес /Business Mercedes-Benz

Нови средни и големи ванове от Mercedes-Benz

Апр 18, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Електромобили Smart Toyota

Нова моделна година на Toyota bZ4X

Апр 16, 2024