Родните туроператори против нова наредба

Заради нея цените ще скочат, обяви Димитрина Горанова
22 юли 2019 09:19, Красимир Ангелов
13

Съкращаване на работни места, затваряне на офиси и данъчна емиграция в други страни. Това са част от възможните сценарии, които предричат от туристическия бранш заради спорната наредба номер 18, която би трябвало да влезе в сила от 1 октомври.

Тя предвижда лицензиране на системите за продажби на туроператорите и свързването им с касовите апарати, както и други точки, които според мнозина са в ущърб на бизнеса.

В "България сутрин" Димитрина Горанова от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции заяви, че наредбата е неприложима за бизнеса у нас и ако се наложи туристическите агенции да инвестират в този проект, то това неминуемо ще се отрази на цените.

"От нас се иска до 1 октомври да лицензираме системите си за продажби и да ги свържем с касовите апарати. Очаква се да инвестираме в един изцяло нов продукт, който да управлява нашите продажби. Никой не се ангажира с конкретна цифра, но става въпрос за няколко десетки хиляди лева. Подобна инвестиция ще рефлектира на цените", каза Горанова.

И обясни, че вече има фирми, които изнасят част от дейността си в чужбина. Горанова разкри, че спадът в резервациите за този сезон е факт и вече се говори за сериозен отлив в продажбите.

"Има български фирми, които са направили постъпления за регистрирането им в чужбина. Това са предимно електронни магазини. Те изнасят част от дейността си, отварят работни места в чужбина и парите отиват там, а не у нас. Има разговори с НАП, искаме и срещи с министъра на финансите и премиера. Спадът в резервациите за този сезон е факт. Вече се говори за над 20 процента спад в продажбите", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
къде ше се изнасяте бе? фирмите в чужбина ше ви смелят - вие сте фирми под общ знаменател - голям тур (едната буква не е точната), както се казва в едно комедийно предаване! от какво се притеснявате, нали бизнеса ви е прозрачен, законен и коректен, не укривате данъци?!
10
1
 
4
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Може ,ако искат да се изнесат в чужбина,кого плашат!В чужбина не може да се укриват доходи,така че да бягат.
9
2
 
5
 
! Отговори
Ранърса преди 4 години
Тия явно, си мислят че хората са неграмотни и не могат да си резервират по буукинг и да сравняват цени с триваго... И наистина не реват, защото нямат пари, а защото няма да могат да ги укриват. Не, че тези които са вързани към НАП, пак не ги укриват но тия още го карат на халваджийски тефтери явно.
8
1
 
3
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Въпрос с повишена трудност - защо все такива опулени каки избирате да ви го начукват ?
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно протестират най-вече тези туроператори, които при първа възможност хлопват кепенците, и ако клиентите им имат късмет изобщо не тръгват на заплатените си екскурзии, а ако нямат ги зарязват на 2000 км от България да се спасяват сами. Нормалните туроператори нямат проблеми да издават касови бележки.
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако нямат няколко хиляди да извадяк, какви бизнесмени са. Това са обяснения - прах в очите. Това от което се страхуват е отчетност. Тук вече ще загубят стотици хиляди от деклариране на досега скрити приходи. Това е истината.
5
2
 
27
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- Ама тия досега услугите без касови апарати ли са ги извършвали? Смятайте зя какво укриване на данъци става дума...
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква е ползата от паразитни фирми като туроператорските.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чадър =70 лева, джип затънал на плажа, дами и господа, простотии те ви граници нямат.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох горките за малко да ме трогнат.
1
2
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Гагата свърши ,муцка !