Плъхове, смрад, боклуци...Вечният град е пред екокатастрофа

Лекари алармират за проблема, прокуратурата започва разследване
21 юли 2019 10:36, Анисия Иванова
83
Плъхове, смрад, боклуци...Вечният град е пред екокатастрофа
Снимка: pixabay

След подпалването на няколко сметища, Рим се огъва под тонове изоставени отпадъци. Това е повтарящо се бедствие за вечния град, което обаче това лято достигна такова равнище, че лекарската колегия би тревога, а прокуратурата започна разследване.

Всяко лято, когато тълпи от туристи трябва да слаломират между купчини вмирисващ се в задушаващата жега боклук, жителите на Рим се бунтуват. В Туитър започна конкурс за намирането на най-отвратителните кофи за боклук в града.
Тази година Антонио Маджи, председателят на лекарската колегия в Рим, обаче сезира властите, като спомена пред АФП за "хигиенна тревога", която има риск да се превърне в "санитарна".

В действителност отпадъците привличат необичайна фауна почти до историческия център на италианската столица - гълъби, плъхове, диви прасета, която залива тротоарите, а миазмите се лепят по подметките на минувачите.
След като получи множество жалби, тази седмица римската прокуратура започна разследване, за да установи има ли евентуални пропуски.

Това не се дължи на липсата на средства: според доклад на фондация ОупънПолис (OpenPolis), през 2017 г. град Рим е похарчил над 597 евро на глава от населението за обработка на битовите отпадъци, далеч над средното за страната, преди Венеция (353 евро) и Флоренция (266 евро).

Според водещия римски всекидневник "Месаджеро" през 2018 г. данъкът за битовите отпадъци е възлизал средно на 394 евро на домакинство в Рим, при средно 300 евро за Италия като цяло.
Градът обаче не разполага с инфраструктура за премахване на отпадъците. От трите главни сметища, едното е затворено, а другите две бяха унищожени от пожар през последните месеци. А двата обекта за биологично третиране намалиха дейността си заради дейности по поддръжка.

Потребителите също носят своя дял от отговорността: неспазването на разделното изхвърляне усложнява обработката на отпадъците, да не говорим за матраците, хладилниците и диваните, изхвърлени край контейнерите за боклук.

Деградация и изоставяне

Обработката на отпадъци е основен фактор за конфликт между кмета на Рим Вирджиния Раджи, издигната от антисистемното "Движение "Пет звезди" (ДПЗ), и губернатора на област Лацио Никола Дзингарети, който е и председател на левоцентристката Демократическа партия.

На среща миналия вторник, в присъствието на министъра на околната среда Серджо Коста, и двамата увериха, че са се съгласили "до 15 дни" да има връщане към нормален режим. За да го постигне обаче, градът, който произвежда близо 5000 тона отпадъци дневно, ще трябва да транспортира още от тях навън, за да бъдат изгаряни в други региони или в чужбина.

"Всички се оплакват от отпадъците, но никой не иска устройство за изгарянето им", обяснява за АФП жител на града. "Изпращаме отпадъци в чужбина - в Австрия и Германия". "Разбира се, вината е на кметството, на кого другиго може да е? Но със сигурност не е на гражданите. Те са тези, които произвеждат отпадъци и трябва да ги изхвърлят, а държавните служби трябва да ги събират. Не е сложно. Плащаме данъци за това", уверява друг.

Папа Франциск, който е епископ на Рим, от своя страна говори през юни за град, "който страда от деградация и изоставяне". Дори министърът на вътрешните работи Матео Салвини, ръководител на крайнодясната партия "Лига", увеличи атаките.

Дълго време неговата партия, която е за отцепване на части от страната, не се интересуваше от Рим. Но сега, когато има победоносна националистическа формация, той изглежда решен да започне кампания, за да завоюва столицата на следващите местни избори, предвидени за 2021 г.
Предизвикателството е голямо: десницата и левицата, а сега и ДПЗ, се провалиха в управлението на този свръхзадлъжнял град, подложен на натиска на мощни групи за влияние.

Междувременно боклукът е само една от грижите за местните жители, принудени да търпят автобуси, които се подпалват или изобщо не идват, лошо поддържани дървета, които се сгромолясват при първия порив на вятъра, както и повсеместни дупки по пътищата.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западна Европа. Упадък навсякъде. Обаче понеже имат все още повече пари от нас, ние си мислим, че са голямата работа. Цакат от туристи дошли да видят неща направени преди стотици и дори хиляди години. И като сложат на някакво парцалче "произведено в Италия" го продават за тройна цена от същото парцалче произведено в БГ на същото качество. Това е.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И там, като тук управлява мафията,но явно ние не произвеждаме чак толкова ***,че е малко по-чисто.
56
1
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Аз ко да напрая?! Да са оправят.
55
2
 
11
 
! Отговори
179 преди 4 години
Само Англия ,Германия ,Франция и Испания не успяват да се задъхат от бежанците. Във всяка една от тези държави има над 11 милионна чужденци. Още се чудя как го правят. Тука при нас едни роми ни ,разказаха играта и половината от държавата прилича на свърталище на духове.
54
3
 
6
 
! Отговори
malart преди 4 години
В Италия, поне от Рим на юг, разделното събиране е бутафория. Много тъжна гледка
53
3
 
10
 
! Отговори
Az da vi преди 4 години
Нашите ду педавци със сигурност са намазали нещичко тъй като централата в Гълъбово гори чужди бо;клуци и трови нашия народ. И други бълг. централи горят чужди бок;луци и тровят народ и природа. Ами те и за това ни взеха в Европа - да ни унищожат, а не да станем европейци
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа е вече в ръцете на лекарите, архитектите и инженерите на Меркел. Екокатастрофата е най-малкото нещо, което се случва на европейските държави. Случва се цивилизационна катастрофа в необратим ход. Навсякъде.
51
3
 
15
 
! Отговори
Петър Първи преди 4 години
Докато европа тъне в ми зерия, Русия се развива с невероятно бързи темпове.
50
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Do 52 - Тази операция вече е започнала. Наближава момента когато ще се реши, че Министерството на Пособията минава в цветни ръце. Уж голяма радост, но няма Пособия, няма Пари - няма хартия нито машини, няма и за какво да се печатат, защото няма нищо! Настава всеобща афро-азиатска бъркотия, човекоядството е единствения начин за съществуване. Наистина благо - чудовищна популация! Чернячките цвръкват чаа$ето направа в легена на масата. Легени и маси са останали от златния век.
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента горят в ТЕЦ Брикел Италиански *** !!!Горят памперси, отпадъци от разни клиники ужас!Правихме подписка, казаха че биле под чадур на държавата :(
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...лошо поддържани дървета, които се сгромолясват при първия порив на вятъра, както и повсеместни дупки по пътищата.....Иизглежда ми доста познато!!!
47
4
 
5
 
! Отговори
Do 52 преди 4 години
Не се притеснявай за природата, ония от горе гледат и в момента в който решат, че малката инфекция наречен човек ще се превърне в неличим тумор за семята - просто ще дойдат да направят една бърза и безболезнена операция - проблема е решен :))
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алчността ще ни погуби. Нищо друго! За пари и за "да живеем днес, а тия след нас, кучета ги яли", както и за "моите деца съм оправил, за чуждите не ми се мисли", ще изчезнем от света. Лошото е, че ще унищожим Природата, животните и растенията. Да, на тях не им провървя с нас, а ние си заслужаваме това, което ни чака.
45
2
 
2
 
! Отговори
До GG преди 4 години
Не лъжи, че ти събират бокклука по 3 пъти на седмица. 1 нормалния, 1 рециклирания, не се прави на много отворен със сламената си къщичка за 15000 доларес :))
44
0
 
17
 
! Отговори
муспи преди 4 години
В арабския свят това си е естествено природно явление. В ход е "размяна на култури".
43
4
 
16
 
! Отговори
GG преди 4 години
В Маями се плаща веднъж годишно процент от стойността на жилището. За моята къща е около $1700. Тази сума покрива абсолютно всичко свързано с общински дейности.За Училищата отива почти половината. Пожарната и Полицията около 10%. Паркове и Стадиони 5.6%. Пътища и поддръжка 4%. Администрация 8%. Сметосъбиране 0.5%, което ми осигурява 3 пъти седмично събиране на обикновени отпадъци и веднъж за рециклиращи се. Никога, никъде не съм видял разпилени ***. Дори след ураган, най-късно до 2 дни, всички пътища са почистени.
42
2
 
26
 
! Отговори
Пешеходец преди 4 години
А във Венеция как миришеееее . Не се трае .И боклууци навсякъде .И спящи на тротоарите мър*ляви туристи . Миналия месец бях там .В хотела , на рецепцията ми препоръчаха да не си отварям прозорците . Щото ми казват от топлината , миризмата от каналите била .... хм, неприятна. Не бих отишъл пак , въпреки че го водят "популярна,романтична дестинация" .
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туристическият данък вече е 4?.Фонтанът "Ди Треви" се почиства всяка седмица и събират около 28 000?. Съобщаваха, че за миналата година сумата е била 1,5 милиона ?. Имаше голям скандал как да бъдат използвани тези суми. По принцип се дават за благотворителност на "Каритас" - финансиране на кухни за бедни.
40
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КАРЛОВЕЦЕми.. Булгapиcтaн, какво искаш - манталитетът на българина да е прасе и да живее в *** трудно се изкоренява.
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КАРЛОВЕЦЕми.. ***, какво искаш - манталитетът на българина да е прасе и да живее в *** трудно се изкоренява.