10 000 в Москва скандират: Русия ще бъде свободна!

Опозицията поиска честни и прозрачни избори
20 юли 2019 20:28,
144
10 000 в Москва скандират: Русия ще бъде свободна!
Снимка: Reuters

Над 10 000 души, сред които видни представители на руската опозиция, се събраха днес в центъра на Москва, за да поискат свободни и справедливи местни избори. Това съобщава неправителствената организация, наречена "Бял брояч", която е специализирана в броенето на демонстранти, предава bTV.

Опозицията отправи призив за демонстрацията след като властите отказаха регистрация на около шейсет кандидати за изборите на градски парламент на Москва през септември. Сред тях има съмишленици на опонента на Кремъл, блогър и най-изявен критик на Владимир Путин Алексей Навални.

"Русия ще бъде свободна" скандираха демонстрантите, заобиколени от полиция, на булевард "АКадемик Сахаров" в центъра на Москва. Проявата бе разрешена на властите, които често не дават зелена светлина за провеждането на протести.

Вътрешното министерство на Руската федерация съобщи, че участниците са били около 12 000 души.

"В центъра на столицата се провежда съгласуван с властите митинг, в който участват 12 000 души. Сътрудници на полицията и на Росгвардия осигуряват опазването на обществения ред и сигурност", гласи прессъобщение на ведомството.

В сряда избирателната комисия на Москва отмени заради формални неточности регистрацията на 57 кандидати, почти всички от опозицията.

На регионалните и местни избори на 8 септември жителите на Москва трябва да изберат 45 депутати в местния парламент в петгодишен мандат.

Според закона независимите кандидати трябва да съберат подписи на най-малко 3% от потенциалните избиратели във всеки от 45-те района на Москва или между 4500 и 5000 души, за да имат право да се кандидатират.

Но представители на опозицията, които са успели да изпълнят това изискване, изразиха възмущение срещу непрозрачната според тях процедура на проверка на подписите, облагодетелстваща кандидатите на властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 4 години
От какво и от кого точно искат да освобождават Русия тези? Те да се радват че дойде Путин, че благодарение на него имат държава и световно господство. Че оня мазник Елцин щеше да ги срине със земята и да ги продаде на краварите за жълти стотинки.
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
свобода ще има след като се отхвърли колониалната система.. може би през септември месец ще има референдум по конституцията!! още по добре ще е ако референдума обхване жителите на съюзната държава... това ще е един удар с две попадения
89
4
 
7
 
! Отговори
цирк преди 4 години
10 000 човека на 12 милионна Москва е капка в морето.
88
2
 
4
 
! Отговори
Червенски преди 4 години
Свобода ще има но след ***. Това ще е по-скоро отколкото мислите.
87
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протестират ли?И цели 10000,на някаква си 12 милионна Москва?Какъв ураган от протести!Само дето едно нещо не мие ясно - нали в Русия вилнееше ужасна диктатура?Може би русофобите клечещи по форумите и квичащи възторжено за западНАЛАта демокрация,дето пердашеха и затваряха жълтите жилетки,ще обяснят,каква е тази диктатура в Русия?!
86
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Запад при такива новини не взимат две неща под внимание. 1. Москва е с население от над 12 милиона души. 10.000 души митинг в Москва пропорционално е все едно митинг от 1000 души в Брюксел. Което е едно нищо и не отразява това дали руснаците подкрепят Путин или не. 2. Никой не разглежда алтернативите на Путин внимателно. Ако Навални стане президент не е ясно дали след нова ЕС няма да плаче за това Путин да се върне. Видяхме какво стана с Либия след Кадафи.
85
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А БЕ, МУНЧОВЦИ, КАКВО СТЕ СЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА РУСИЯ. ВИЖТЕ СИ СКАПАНАТА ДЪРЖАВИЧКА, ЧЕ ПРИ ДОБРОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ПОЖАРНИКАРЯ ВЕЧЦЕ НЕ ОСТАНАХА БЪЛГАРИ В НЕЯ.
84
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
те забравиха ли как техните родите ли ходиха по българските битаци да продават като просеци е това искат някои това е да ги правят либерали и демократи а други да вземат жилища и кой каквото докопа до срива не на всичко.
83
11
 
28
 
! Отговори
:):) преди 4 години
Безродните ни русофили които са виждали Русия само на картата.........а за безродните русофоби какво да кажем, издигнаха паметник на българоубийците бомбардирали софия през ВСВ. Вие деторевете срещу чужди паметници, вие точно това направихте ...
82
3
 
5
 
! Отговори
до 120 преди 4 години
като нямаш идея, не словоблудствай, *** поживей там и тогава раздувай бисери
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 121Точно понеже не съм, не се правя, че имам идея като вас.
80
3
 
15
 
! Отговори
до 120 преди 4 години
чудно за теб каква е разликата кат си русофоб, бил си там , работил си живял си, познаваш руския начин на мислене, народо психология че ще имказваш кое е за тях добро и кое не. Първо си виж *** и че по нищо не се различава от един средно статистически руски град даже някъде и е по зле..
79
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русофили които са виждали Русия само на картата, по някаква причина са решили, че знаят кое е по-добр за руснаците от самите тях :) паталогичен случай.
78
5
 
20
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Аз смятам, че при напълно честни избори, не като нашите, пак ще изберат Путин. А ние станахме такива плазмодии, един протест няма при толкова мизерии в България.
77
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кърлежът се пуска ,когато се насмуче до пръсване.Още не се е насмукал на власт и пари.
76
7
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Основният проблем на руската "демократична" опозиция е,че вижданията и за бъдещето на Русия са меко казано спорни.Общо взето се свеждат до това Русия да се подчини на Запада(САЩ) и да се остави на неговата милост.Тогава всичко щяло да е пълно и равно.Само че хората добре помнят,как точно това стана през 1990 и какви бяха резултатите.Така че ако въпросната опозиция иска да постигне нещо повече,трябва да забрави за предателските идеи.
75
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааъъъъъъхххх ! Сороските НПОта в акция. Интересно ми е защо са забранени в Израел и Албания !
74
0
 
18
 
! Отговори
Нико преди 4 години
За русия разбрах , теяхна им работа а за българия е по важно .
73
4
 
23
 
! Отговори
5 преди 4 години
Поредната акция на знайно кой !Само , че и този път нямя да познае !
72
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия все някога ще се оттърси от тази диктатура.---------В САЩ също един ден ще сринат диктатурата.Пита се коя от двете държави ще бъде първа.