50 години след първата стъпка Луната стана сметище с 200 тона отпадъци

Сред останките са перо от сокол и голф стик
20 юли 2019 20:00,
64
50 години след първата стъпка Луната стана сметище с 200 тона отпадъци
Снимка: Reuters

50 години след първата стъпка на човешки крак на Луната, равмосметката от нашето влияние на спътника ни е стряскаща: над 200 тона скрап и отпадъци са оставили всичките мисии до момента, съобщава "Гардиън", цитиран от bTV.

Въпреки че преди дни вторият човек, стъпил на Луната, Бъз Олдрин описа лунната повърхност като "величествена пустош", в момента там се намират предмети, на които никога не е било отредено да се върнат у дома.

Още по темата

В лунното сметище в момента има перо на сокол, стик за голф, цели 96 торби с човешки отпадъци, алуминиева фигура, роботи, части от космически кораби и т.н.

Най-тежките предмети са останките от ракетите "Сатурн", разбити кораби, както и голям брой модули, изстреляни от Съветския съюз. На Луната обаче има останки от роботи от целия свят - Япония, Германия, Китай и Индия.

Дори стикът за голф си има своята интересна история. Оказва се, че той е бил използван от Алан Шепърд - първият американец в Космоса и петият човек стъпил на Луната. Астронавтът се опитал да поиграе голф по време на мисията "Аполо 14".

Освен това на спътника ни се намират 12 чифта обувки, сто банкноти от по 2 долара и позлатена маслинова клонка, която била занесена от Нийл Армстронг като символ на мира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Абсолютно невярно и малко инфантилно е твърдението ,че научния потенциал на САЩ се състои от 90% чуждестранни учени"Права си, Марче. И аз не виждам 10% индиански учени, значи наУчния пУтенциал на САЩ се състои от 100% чуждестранни учени. Все си правите оглушки, ама УСА са си сбирщайн, не са нация, колкото и да им се иска. След около още 1000-2000 години ще им викаме "нация". Дотогава - меуези.
40
1
 
2
 
! Отговори
Македонец преди 4 години
Луно луно земльо македонска и тебе ли ке делиме
39
2
 
3
 
! Отговори
господа американци преди 4 години
Стига вече с тези филмчета.Измислете си нещо по-правдоподобно.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сУплото!?
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теорията на конспирацията е,че американците не са кацали на Луната.Космическият им кораб каца върху ситен силикатен прахоляк.Под суплото му няма кратер от издухани силикати.Е,може би Амстронг си е носил лопата да подравни терена под кораба.А знамето се вее,защото другият космонавт пръднал- в кораба не е разрешено.
36
6
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 4 години
Записи за всичко ставащо на Земята и в Космоса се правят традиционно от кристали на нова ЛАВА..В Момента интензивни записи правят и вулкани наблизо в Италия..По данни на кристали от пермо триаски вулкани в България около София /вижте уранови орудявания пермотриаски вулканити/ най жестоката война срещу Земята във ФАнерозойския еон се е водила с цел ликвидация на ПАлеозойската флора и фауна.Ликвидирали са я . записите се пазят в кристалите от вулканите вкл около Елисейна и около София
35
5
 
3
 
! Отговори
JJIvanov invasia преди 4 години
В Границите на Евро Азия още има останки от разбити вражески бойни кораби на военно терористичната мафия ликвидирали мезозойската флора и фауна .За експерти да свалят данни за военно терористичната мафия която започна нова инвазия срещу Земята по снимани blacк death mass murderers в магазини,складове и заводи за пакетиране на хрaни. По едрите екземляри на масовите убиици се виждат с просто око вкл около палета с боксове с пакетирани храни в магазините../като тъмни облаци около стоката и хора
34
3
 
6
 
! Отговори
Аха ха преди 4 години
До Крокодила ГенаТи явно си бил голям фен на руските анимационни филмчета и радостно си махал с червеното знаменце на всяка манифестация докато бай Тошу водеше страната към комунизъма с помоща на братското сесере . Ама сега нали бодигардът му смени посоката и сега води страната към капитализъма с помоща на братските СрАЩ ти се налага да обърнеш палачинката за да се харесваш на еврейските ти братушки . Не се напъвай много .На кого му пука дали рашките или срашките са ходили където и да е?
33
2
 
10
 
! Отговори
КосмУнафт преди 4 години
200 тона отпадъци оставени сега ще изглеждат като малки незначителни трохички на фона на планините бок*лу*ци, които ще се появят след като на Луната се изградят първите обитаеми селища . Нека си признаем . Единственото което произвежда човечеството при своето жалко съществуване е *** . В огромни количества .
32
6
 
8
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 4 години
Самите руски космонавти твърдят, че американците са били на Луната и че СССР е следил всичките им лунни мисии отначало до край. Но тук имаме едни *** пълни с л******, които се правят на по-католици от папата. Когато в Русия някой пръдне, българските *** се ***. Руснаци, харесайте ги бе, те заради вас се стараят така да миришат!
31
10
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонимен 44 ВЯРНО Е. АКО НАКОЙ НЕ Е ГЛЕДАЛ СНИМКИТЕ КАКТО ТРЯБВА Е НЕГОВ ПРОПУСК. МНОГО ЯСНО СЕ ВИЖДА НА ШЛЕМА МУ ОТРАЖЕНИЕТО НА ЕДИН ОТ СНИМАЧНИЯ ЕКИП. И ЗНАМЕТО ЗАЩО СЕ ВЕЕ КОГАТО ТАМ НЯМА ВЯТЪР. А ДА СИГУРНО Е КОСМИЧЕСКИ ВИХЪР ТОЧНО В ДАДЕНИЯ МОМЕНТ СЕ Е РАЗВИХРИЛ.
30
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44: Ми има факти, че всичко показано е Холивудски монтаж.
29
4
 
0
 
! Отговори
Затишие пред буря... преди 4 години
Да беше малко повалялооооо, да би мирно седялоооо, не бихте се в чудо видялооо ... Има си причинааааа да се краде от мен и си има причина защо гологлавия некой иска да го спаси ... Има си причина ... Защо мама ви проста да не крадете от работа ....
28
12
 
12
 
! Отговори
kireza преди 4 години
Кацането на луната беше една голяяяямаааа лъжа...Много американски специалисти,анализирайки снимките и филмчетата,доказаха че се е снимало на Земята в холивудските студии...На луната няма вятър,а американското знаме плющи като лудо...лъжааа каквато беше и нападението на кулите-близнаци....ЦРУ извърши атентата,а Осама бен Ладен нямаше нищо общо с този атентат....Въобще англосаксите са най лъжливата нация в света!!!
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Хипотезата е научен термин - може да се разглежда като обосновано предположение за явления и процеси, за които се знае недостатъчно, което налага изказване на предположения. Хипотезите се изказват от специалисти (обикновено учени) и подлежат на дълга проверка, преди да придобият статута на теория, която след време може да се превърне в доказан факт. Кацането на Луната е реално събитие (факт), и никой няма да доказва нещо, което е очевидно (доказано със самото си съществуване).
26
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой още не е кацал на Луната и скоро няма и да кацне
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стъпването на Луната не бива да се приема лековерно както се опитват да ни втълпят. Хипотезата, че това е блъф все още не е убедително опровергана.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със площ колко Европа ... не че нещо, ама малко пресилено заглавие.
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е, че най-големите боклууци останаха на земята и наближават 8 милиарда.
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
200000кг. скрап?! Бе с какво ги качихте на Луната, бе ? Колко мисии направихте, че качихте толкова много "отпадъци"?