Вучич ядосан: Оставката на Харадинай е трик, ще има натиск за Косово

САЩ щели да се активизират в спора
20 юли 2019 19:00,
6
Вучич ядосан: Оставката на Харадинай е трик, ще има натиск за Косово
Снимка: Reuters

Оставката на Рамуш Харадинай е политически трик, с който да добие повече популярност и да изпревари политическите си опоненти, а това ще доведе до по-екстремни нагласи на албанците в косово и Метохия и той се превърне в герой, борещ се за всеобхватно и обединено Косово. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич по повод обявената вчера оставка на косовския премиер Рамуш Харадинай.

Той се оттегли от поста снощи, след като беше призован да даде показания в Специализирания съд за военните престъпления на Армията за освобождение на Косово по време на конфликта с Белград преди 20 години.

Още по темата

Според Вучич, няма място за еуфория и радост, а сърбите трябва да бъдат много внимателни през следващите месеци.

"Можем да заключим - очаквайте през следващите два-три месеца натиск върху Сърбия във всички аспекти, а през септември натиск и за признаване независимостта на Косово", категоричен е президентът, цитиран от БНР.

Той добави, че се плаши от възможността оставката на Харадинай да забави още повече диалогът между Белград и Прищина за решаване на спора между двете страни.

Абсолютно идентична със сръбската беше позицията и на председателстващия Босна и Херцеговина - Милорад Додик. Според лидерът на босненските сърби това е поредният фарс на международната общност, целящ да окаже натиск върху Сърбия.

Противоположна е реакцията на Черна гора. Според Подгорица оттеглянето на Харадинай ще даде повече пространство за преговори между Вучич и косовския президент Хашим Тачи.

Очаква се президентът на Косово Хашим Тачи да обяви дали ще насрочи нови избори след оставката на премиера Рамуш Харадинай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Сърбия-нагла преди 4 години
Започва обратното броене за Сърбия! Нагъл народ, крепящ се на руската политика на Балканите. Разпалил Първата световна война. Винаги играещ срещу нас. Винаги жаден за наша земя. Когато са получили Македония след Лондонския мир, са я кръстили Стара Сърбия, а след това Южна Бановина. След Берлинския конгрес са получили по настояване на Русия бившия Нишки санджак и поречието на река Българска Морава. Като по чудо, заради бъдещия генерал Христо Луков, тогава майор, не са взели и Кюстендил! Факт е , че от векове Сърбия е враждебни на нас държава.
3
0
 
4
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Сърбия да връща на България изконно българските земи и население:1. Западните покрайнини.2. Нишко3. Поморавието
2
5
 
3
 
! Отговори
"Разбирач" преди 4 години
До АнонименДа, но неведнъж сръбски водещи политици са заявявали, че няма да влизат в НАТО.
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия ще мрънка още малко и накрая ще клекне и ще признае Косово.Ще и обещаят НАТО и ЕС и те ще мирясат.