Ще кажем ли сбогом на ръчната скоростна кутия?

До 21 години може и да няма нито една ръчка на пътя
19 юли 2019 18:30, Нели Христова
132
Ще кажем ли сбогом на ръчната скоростна кутия?
Снимка: Pixabay

За повечето от нас шофирането е свързано с три педала и ръчка. Но съвсем скоро вероятно ще кажем сбогом на ръчната скоростна кутия, а бъдещите поколения така и няма да усетят удоволствието и удовлетворението от това, да сменяш скорости, докато преминаваш през градския трафик.

Краят е близо

Промяната се забелязва най-силно в Америка. Статистиките показват, че през 2018 година по-малко от 3% от колите са излязли от шоурумите с ръчна скоростна кутия. И въпреки ситуацията в САЩ да е най-драматична, Европа се опитва да я догони. Само във Великобритания регистрираните коли с автоматик са скочили с 10% от 2011 до 2017 година. Но какво убива колите с ръчка?

Компаниите просто дават на потребителите това, което искат.

В последно време хората не искат просто кола, а луксозна кабина, в която да се чувстват удобно и щастливо. Място, опаковано в безопасност и стил. Възможността на колата да те закара от точка А до точка Б остава на второ място, следвана от това колко е икономична и тиха. Най-важното за потребителите е... атмосферата.

Промяната на нагласата на хората е причината, поради която се появиха електрическите ръчни спирачки. Добрата стара ръчка в средата на купето заема място, а и е непохватна.

Подобно е положението с ръчната скоростна кутия, която има нужда от тунел до централната част на купето, където се свързва със скоростния лост. При автоматика всички тези заемащи място атрибути се премахват и се ограничават до машинния сектор, където принадлежат.

Дизайнерите също получават пълна свобода да измислят начина, по който ще изглежда купето. Те могат да проектират и преместят лостовете така, както си искат, за да предадат на автомобила по-минималистичен вид. Това обаче не е единственият проблем.

Идва електрическата кола

Независимо дали ви харесва или не, електрическите коли стават все по-популярни, а да сложиш ръчна скоростна кутия на ел. автомобил е все едно да топлиш вода в шоколадов чайник.

Дните на ръчната скоростна кутия са преборени, тъй като колкото повече коли използват автоматик, толкова по-усъвършенствани и по-евтини ще станат те. По-евтиният автоматик ще изтласка ръчката в ъгъла, тъй като по този начин ще неутрализира аргумента, че ръчната скоростна кутия е по-практична, защото е по-евтина.

А по цял свят правителствата обсъждат как колите с двигател с вътрешно горене трябва да умрат за да спасят човечеството. А единственият заместител са именно електрическите коли. Мерките включват пълната забрана на дизелови и бензинови автомобили до 2040 година. Това на практика означава, че вероятността след 21 години да няма нито една кола с ръчка на пътя е голяма.

На прага сме да кажем сбогом

С оглед на събитията в автомобилния свят, може би е време да се сбогуваме с ръчната скоростна кутия. Хората, които обичат коли, винаги ще намерят начин да се любуват на това което карат, но краят обезателно е тъжен. А бъдещите деца най-вероятно ще приемат ръчките за нещо от света на старите хора с бавни коли, които "не са готини“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
0
 
! Отговори
Христо Нелев преди 4 години
Обединете се около полуавтоматик и си стиснете ръцете. Утре ще ви бъзикнат за всесезонните гуми и пак ще трябва да изпляскате 200 коментара. Пазете си силиците хора!
118
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Времената вече са други. За някои "мъже" с нежни, непохватни ръце им е трудно да уцелят скоростите с лоста и е нормално за тях автоматика да е логичен избор...
117
17
 
12
 
! Отговори
Ръчката преди 4 години
Ръчката служи само за едно- да избива *** комплекси и да демонстрира съксес. Какъв шифиор бил, най-голямата цел, най-големия успех, да бил добър шофьор. Иначе разликата е огромна, с автоматичето си седиш спокойно, а с ръчките си като някаква танцуваща на място майймуна, или по-скоро се мяташ като риба на сухо.
116
4
 
12
 
! Отговори
до Замислен преди 4 години
Освен това за производството на една батерия за Тесла се изхвърлят емисии колкото една Е-класа изхвърля за 100 000 километра на пътя. А още повече, тези батерии са толкова токсични, че ше си *** майката на планетата 100 пъти по-бърже от планираното.
115
4
 
10
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Защо не проверяват или не спират от движение всички онези Камази или Зилове и тем подобни камиони защото всичките са държавни дай да наебем обикновени данъкоплатец и за наша сметка Как камиони от 60 те години се движат все още по пъъищата на България без да бъдат спирани и проверявани за вредни емисий въпреки че за час изхвърлят повече вредни емисий отколкото 4 автомобила до 2000 кубика долу цялото *** правителство предлагам омъртвяване на всички депутати и затвор за подкабинетите
114
4
 
5
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Добре ако минем на електроавтомобили това означава по голямо потребление на електричеството което се равнява на по голямо произвеждане на ток от тецовете и пак стигаме до това че замърсяваме въздуха със тецове като марица изток която използва за гориво въглища според мен това са пълни глупости нивата на вредните емисии ще се повишат многократно от това и да попитам още нещо защо като правят прегледи за колите колко вредни емисий изхвърлят продължение във следващия коментар
113
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
удоволствието и удовлетворението от това, да сменяш скорости, докато преминаваш през градския трафик.-------------РЪЧНИТЕ СКОРОСТИ СА ПЪЛНА Г Л У П О С ТДА ИЗЧЕЗВАТ И АВТОМОБИЛНИТЕ ИНСТРУКТОРИТАКАВА ПРОФЕСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА
112
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми що не махнат и волана тъкмо ще си държат *** с двете ръце! Когато стандартите се изравнят тогава да ми казват какво и как да го карам
111
3
 
20
 
! Отговори
One Driver преди 4 години
Намерихме с кого да си ги мерим...скоростните лостове.Янките,отдавна са в друго измерение,по отношение на всичко ,свързано с автомобилите.
110
19
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автоматичните скорости са за женчовци,пeндeли и дами...Ще си бърка в носа и ще чати по телефона, докато шофира. Затова са предпочитани автоматиците. За абсолютно нищо друго. За некадърници и лeваци...
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е да ама къде отива поговорката хвани *** за скоростният лост да се чете хвани *** за автоматичният скоростен лост
108
0
 
10
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 4 години
,,За всеки влак си има пътници,, г-н 111Когато автомобилът стане част от теб, трудно се променят навиците ти. Да се квалифицират хора по техните предпочитания е неуместно и говори зле за нивото на вашият интелект.
107
8
 
21
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Аз от 9год карам само автоматик. В началото ми беше все тая с каква кутия е колата. Сега свикнах и ме дразни да карам кола с ръчни скорости. Постоянно ръчкаш 1-2-3-1-2-1. Да, от време на време е удоволствие да сменяш ръчно скоростите, но в по-голяма част от времето ти се иска да си мислиш за проблемите в ежедневието от колкото да ръчкаш скорости. Освен това автоматика също има ръчен режим, просто не натискаш съединител
106
2
 
18
 
! Отговори
:) преди 4 години
Ще кажем сбогом на тия дето казват сбогом на РСК
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
москвича ше ги надживее оправя се с тел чук и в краен случай електрожен па и реве като аемге пълен с усещания хеле по завоите
104
4
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
На милият ви и "роден", английски се казва "manual gearbox"На американски се казва gear stick - (п)ръчка на скоростите или stick car - кола с (п)ръчка.
103
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Да не объркате ***.далите,че тогава става страшно.Понеже са само два,затова става дума.
102
2
 
6
 
! Отговори
Хакермен преди 4 години
@ 104 Анонимен: Сори мацка, нещо се тригърна, заради думата "ръчка" ли или просто така ми струва? Винаги ми е забавно, когато на някой му свършат логическите аргументи в дискусия и започне с лични нападки или изважда тълковните и правописните речници и се почне една лекция... мамата си джаса. :D Как да е, предлагам ти да те повозя на моя автомат, а ако имаш желание и да го покараш и тогава пак ще си говорим. ;)
101
6
 
22
 
! Отговори
Бесен Селяндурин преди 4 години
друго си е усещането да ръчкаш лоста, жалко че вече няма и манивели, това си беше тръпка при паленето, а без три педата (понякога 4 със шофьора) колата не е кола. А то сега какво е - компютри мопютри, старт/стоп, автоматики, филтри, ODB1, 2 3 ако спре колата се молиш на автомобилния зевс защото нищо не можеш да направиш
100
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***-недочели.Така съм те нарекъл. Хем си нискообразована, хем си неграмотна, хем и нищо не ти иде отръки. Ми засрами се и вземи попрочети нещо, че се излагаш яко (не че ти пука, де)."РЪЧКА".... Казва се се "скоростен лост". "РЪЧКА' в смисъл скоростна кутия с ръчно управление го казват джендърите от НБУ. На милият ви и "роден", английски се казва "manual gearbox", което на БГ се превежда именно като "ръчна, скоростна кутия".За другите дивотии, дето си написала, изобщо няма да говоря!