Южнокореец се замозапали от "отвращение към Япония"

Семейството му пострадало от колониалното управление
19 юли 2019 15:55,
5
Южнокореец се замозапали от "отвращение към Япония"
Снимка: Reuters

78-годишен южнокореец почина днес, няколко часа след като се самозапали близо до японското посолство в Сеул, съобщи полицията, цитирана от Асошиейтед прес.

Мъжът с фамилия Ким, се замозапалил в автомобила си, паркиран пред сградата на японското посолство. Той бил откаран в безсъзнание в болницата, където починал.

Полицията каза, че Ким се е обадил по телефона на свой познат, за да каже, че смята да се самозапали в израз на отвращения към Япония.

Семейството на Ким е казало на разследващите органи, че неговият тъст е извършвал принудителен труд по време на японското колониално управление на Корейския полуостров през 1910-1945 г., съобщи полицията.

Не е открито предсмъртно писмо на самоубиеца. По-рано полицията информира, че в колата, която Ким взел вчера от свой познат, са открити лесно запалими материали.

Полицията ще анализира информацията от мобилния телефон на Ким и ще проведе разпити, за да изясни мотива за действията му.

Самозапалването на южнокорееца стана в момент, когато отношенията между Сеул и Токио са в най-ниската си точка от десетилетия, след като наскоро Япония затегна контрола върху износа на някои високотехнологични материали.

Япония и Южна Корея са съюзници на САЩ, но често влизат в спорове помежду си, произтичащи от японското колониално управление.

Властите в Сеул казаха, че японското затягане на търговския контрол е в отговор на решение на южнокорейски съд, който задължава японски компании да изплатят обезщетения на бивши южнокорейски работници, извършвали принудителен труд. Япония отрича това и изтъква, че търговският контрол е в интерес на националната й сигурност.

На 1 юли японското правителство затегна контрола върху износа в Южна Корея на флуориран полиамид и флуориран водород, което могат да се използват за производство на ядрено оръжие. Според Токио, Сеул пренебрегва спазването на търговското ембарго срещу КНДР и някои доставяни от Япония на Южна Корея материали може да достигат Северна Корея, предаде ТАСС. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само българите си обичат колонизаторите.
3
3
 
2
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
ГЕРБ и лично Борисов веднага да поеме вината за този изкyкал кореец, веднага!
2
3
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
А началото на 2013 г колко хора се самозапалиха , заради прекрасният живот осигурен им от правителството на ГЕРБ...
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Японците са извратени. Единствените, които убиват китове