Какъв сладолед купуваме от улицата? В 73% има опасни бактерии

Без елементарни хигиенни правила сладкото изкушение е рай за микроорганизмите
Обновена: 19 юли 2019 18:59 | 19 юли 2019 12:45, Анисия Иванова
52
Какъв сладолед купуваме от улицата? В 73% има опасни бактерии
Снимка: Pixabay

От 11 изследвани сладоледа, които се продават по софийските улици, 4 от тях не са годни за консумация. Това показва проучване, направено от Асоциацията "Активни потребители”.

В разгара на лятото неправителствената организация решава да провери какви са качествата на сладоледа, който се продава на открито в центъра на София, условията, при които се съхранява, и хигиената. За целта таен клиент купува от леденото изкушение. По-най бърз начин пробата била поставена в стерилен контейнер и пратена в лабораторията за анализ на храните.

В изследването са включени 11 продукта. При 8 (73%) от тях се откриват колиформи. При 4 (36%) се установяват и E. сoli. Сладоледите, замърсени с E. Сoli, съдържат и колиформи. Резултатите показват, че поне 4 от анализираните 11 проби не са годни за консумация, констатират от Асоциацията.

"Това е изключително висок дял на бактериологично замърсяване. Основен източник на замърсяването без съмнение са мръсните прибори и оборудване, използвани в търговските обекти. Вероятно това допълнително се задълбочава от лошата лична хигиена на персонала. Възможно е при някои търговски марки сладолед замърсяването да става още при производството", коментират от Асоциацията.

Според тях резултатите ясно показват, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти.

Персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30 градуса, а понякога и повече. При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии.

От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед.

Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалния случай всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована стерилна лъжичка. Това беше установено само в 1 търговски обект. В останалите 10 лъжичките се намират в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа, където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. Има и павилиони, в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце.

Наблюдението на навиците на персонала показват липса на елементарни хигиенни правила. При тези условия дори най-чистия от бактерии сладолед за броени часове през лятото се превръща на рай за микроорганизмите, откъдето това природно изобилие попада в жадния за прохлада консуматор, коментират от Асоциацията.

Цялото изследване на "Активни потребители" вижте

ТУК

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Против Геноцида преди 4 години
До 1Винаги има оттърване, ако и вирусолозите мислеха като теб, досега човечеството да беше изчезнало...!!!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то бактерии има навсякъде. Където и да отидете, каквото и да пипнете бактериите се разнасят. От тоалетни, от дръжките на вратите, парапети на обществе сгради от парите в брой.... от опаковките на хранителните продукти и др.. Всяко нещо което се пипа от много хора. Човеския организъм има естествен имунитет към бактериите. Хората които живеят в прекалено чиста и стерилна среда загубват имунитета си започват често да боледуват от вирусни инфекции и развиват алергии.Прекалената чистота е опасна
45
1
 
0
 
! Отговори
malart преди 4 години
От подобен сладолед такова стомашно разстройство с повръщане получих преди 5-6 години, че вече не близвам
44
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 4 години
Майкъл Джексън се пробваше да живее в стерилна среда и не свърши добре.
43
0
 
4
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Където има бактерии има живот.Баба ви все бактерии е гледала дали има а живее по 80-90 години и няма алергии.То бактерии и в киселото мляко има.Само на Марс не са открили да има бактерии.Ами изолирайте се в херметизирана среда и яжте само храна без бактерии да видим колко ще оцелеете?*** и клошарите ако се изолират в чиста среда ще се разболеят-гаранция!Как организма да си изгради имунна защита?Ами нали повечето ваксини работят на същия принцип,заразяват индивида с малка доза за имунизация
42
3
 
3
 
! Отговори
ХФ преди 4 години
Ще ме откажат да ям насипен сладолед. Предлагам същото изследвнане да го направят и в дюнерджийниците. Там сигурно ще е още по страшно.
41
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До НедкоДа,чуват се едни специфични звуци,понякога жвакащи,когато се получи овлажняване,и ох-ах....
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега да разкажем и за боята в сладоледа. Даже ги сервират с RAL каталог. Как виреят бактерии, не знам. Можеби от после ги добавят.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като му видиш цветовете на сладоледа, и ти се отще да го пробваш. Натуралните красители не могат да бъдат толкова силни.
38
0
 
8
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
Когато съм на екскурзия в Италия ям само насипен сладолед.Прекрасен е.Като гледам кой знае какви хигиенни изисквания и там няма,но и разболели се също.Не вярвам на поръчковите пишман активните потребители
37
3
 
4
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Никога не сме имали проблеми след консумация на сладолед от улицата. Наличието на бактерии не прави непременно храната негодна. Не че оправдавам мърлявото отношение, но не мисля, че откритите бактерии причиняват болести у хората.
36
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен 34Малка поправка, колега - ГЕРБ не е бактерия, а Вирус! Няма отърване от него, ей!
35
4
 
5
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Никакъв стрийтфууд в България ... по-зле е от 3тия свят.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има една бактерия, която е почти навсякъде вече в България. И е много по-опасна. Нарича се "ГЕРБ". Ама за нея не пишете, май, продажници наведени, а? Но всичко е точно. ;) България просперира.
33
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 4 години
щом не се пише кои марки какво имат значи си остава чиста реклама на пакетирани сладоледи.Не че някога бих си взел насипен...
32
1
 
11
 
! Отговори
Недко преди 4 години
Много сте гнусливи, бе.Той и секса не е за гнусливи!
31
9
 
7
 
! Отговори
Св преди 4 години
Аз пък не съм ял сладолед от години, жена ми също. Детето никога! И да ви кажа, живи и здрави сме. Не знам точно каква хранителна или емоционална стойност има. Чак па такова удоволствие .. не е.
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За дюнерите тогава какво да кажем, дето ги правят винаги с голи ръце, докато потта им капе от челото? Мен винаги ме е гнус да си вземам, колкото и да са вкусни иначе. Нямам никаква гаранция, че преди това дюнерджията не е бил до тоалетна и си е измил ръцете.
29
0
 
10
 
! Отговори
майка преди 4 години
Не знам изобщо къде са Агенция по храните и ХЕИ в гр.Смолян специфично сладоледа който се продава е буквално токсична помия. разни Мър-лячки с вид на клошарки по улицата наредили мръсни витрини от които буквално тече помия На метър от витрината виждаш някакви кофи , парцали,помии в която тъне всичко.Просто е изключителна гнусотия и никога не бих купувам сладолед на детето Cвин=щинa и безхаберие на отговорите институциите.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не купувам от такива които ги мерят на фунийки. Пипат с ръце фунийките, пипат парите и т.н. Който иска да си яде. Най-сигурно е да ядеш от запечатаните фабрично.