90% от болните от Хепатит С не знаят, започва безплатен скрининг

69 000 българи са носители на болестта
19 юли 2019 09:25,
8


Близо 77 000 души у нас са носители на Хепатит "С", но 90% от болните не знаят. Подобна статистика е валидна в световен аспект.

Столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски" започва безплатен скрининг за носители на Хепатит "С". Инициативата е под надслов "Да намерим липсващите 69 000" е насочена към хората между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от инфектиране с вируса.

Проф. д-р Красимир Антонов от лечебното заведение обясни в ефира на "България сутрин", че здравноосигурените лица имат право на безплатно лечение, което гарантира почти 100% ефективност и е на световно ниво.

Специалистът обясни, че диагностиката трябва да се прави рано. Той отбеляза, че заболяването протича без симптоми.

"Хората не знаят, ако те не са информирани. Ако не знаят, на практика действително не знаем кои са те. Това е нашата задача - да направим така, че максимален брой наши съграждани да бъдат открити и диагностицирани, защото можем да ги излекуваме", посочи проф. Антонов.

Той допълни, че в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" всеки ще може да си направи изследване за Хепатит "С" до края на август.

По думите на лекаря Световната здравна организация иска до няколко години да са диагностицирани 90% от хората, които са инфектирани.

"Всяка година в България лекуваме около 1000-1200 човека. 69 000-70 000 пациенти - ние трябва да лекуваме поне 5 000, но тези пациенти ги нямаме, защото те не знаят, че са инфектирани и ние не знаем кои са те", обясни проф. д-р Красимир Антонов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни още, че най-рисковите групи са хората, родени преди 1989 година и подчерта, че по-ранната диагностика дава по-голям шанс за пълно лечение. Медикът обясни, че Хепатит "С" засяга черния дроб и той може да се възстанови напълно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
50 SwiftKey преди 4 години
Има една руса с жесток тен 50кила на 20г стегната ходи на фитнес в студентски спи с всеки и сее хив вика хапове не искам ше живея на макс и ше сея спин както те ве заразиха сега си отмъщавам
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наркомани и гейчета - това е контингента и не ми е жал за тях, тъкмо малко ще се прочистим от утайката на обществото.
4
0
 
10
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Щом е за "скрининг", може. Само да не е ПРЕГЛЕД ! Толкова ли е трудно, или срамно, да пишете българска дума ?
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как разбраха че има толкова болни, при условие,че самите болни не знаят, да не е изтекла инфирмация от хакерската атака срещу НАП
2
4
 
11
 
! Отговори
мошеници, сър! преди 4 години
,,Проф. д-р Красимир Антонов от лечебното заведение обясни в ефира на "България сутрин", че здравноосигурените лица имат право на безплатно лечение, което гарантира почти 100% ефективност и е на световно ниво.--------------------------------------------------------------------100%! Не лъжете хората! Жената няколко години се бори с много воля с тази ужасна болест и вчера си отиде! Засрамете се, ако ви е останало някакво подобие на съвест!
1
1
 
13
 
! Отговори
балама преди 4 години
Абе, справиха се с чумата по овцете и с.винете.Сега започват с хората.