Риск за енергийната ни сигурност - зависимостта от руския газ

Доклад: Капацитетът на хранилището в Чирен да се разшири
39
Риск за енергийната ни сигурност - зависимостта от руския газ
Снимка: архив, БулФото

Рисковете и потенциалните заплахи за енергийната сигурност на България идват от високата степен на зависимост от един доставчик на природен газ. Затова трябва да продължават да се реализират проекти, позволяващи диверсификация на източниците и трасетата на енергийните ресурси.

Това е записано в приетия днес от Комисията по енергетика Годишен доклад за състоянието на националната сигурност в раздел енергийна сигурност през 2018 г. Освен това България трябва да си запази ролята за транспортиране на основните обеми природен газ в региона на Югоизточна Европа, пише в документа.

В доклада се предупреждава, че към момента капацитетът на единственото подземно газово хранилище в България - ПГХ "Чирен", е достатъчен само за покриване на сезонни флуктуации в потреблението на газ. Капацитетът за дневен добив обаче не гарантира дългосрочно и изцяло сигурността на доставките, особено през зимния период.

При пълно прекъсване на доставките на природен газ, дори и при въвеждане на ограничителен режим за потребителите в страната с 30-50%, ще може да се осигури снабдяване за период от 45-60 дни. Проектът за модернизация и разширение на капацитета на ПГХ "Чирен" в краткосрочен план позволява повишаване на дневните обороти на природен газ до 5 млн. куб. метра за 24 часа.

Проектът предвижда увеличаване на обема работен газ до 1 млрд. куб. метра и увеличаване на дебита и нагнетяване до 8-10 млн. куб. метра на ден. Всичко това ще позволи на хранилището да бъде използвано не само за нуждите на българския пазар, както е сега, но и за посрещане на пиково потребление на страните от региона.

Приетите от ЕК нови емисионни екологични норми към централите, изгарящи твърди горива, създават значителни разходи за тях. Това създава риск за преустановяване на експлоатацията на някои от централите. Поради значителното повишаване от близо три пъти на цената на емисиите на парникови газове през 2018 г. ТЕЦ "Марица Изток 2" натрупва огромни финансови задължения към БЕХ, пише още в доклада.

Натрупаният ценови дефицит е оценен в доклада на Световната банка на 1,9 млрд. лева към 2015 г. Натрупването на нов дефицит е преустановено в периода 2015-2017 г. В процес на обсъждания е установяването на дългосрочен механизъм за компенсиране на натрупания дефицит.

В доклада е записано още, че е проблем и високата задлъжнялост на топлофикационните дружества към "Булгаргаз" и БЕХ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37 От март 1940 г. до 3 септември 1944 г. в България имаше немски войски на българска издръжка, т.е. това беше негласна немска окупация Сори, но победените страни в една война ги окупират, а вие вкарахте България във войната. По решение на Съюзническата комисия до 1947 г. в България имаше ограничен контингент не руски, а съветски войски. Това беше за нас по-добър вариант, отколкото да бъдем окупирани от сръбски и гръцки войски. На 4 септември 1944 г. Бг е във война едновременно с САЩ, Великобритания, Германия и СССР - това резултат от една налудничава политика.Изобщо, моето момче, още си м
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брат дето идва да ти се пазари за 1 %, не ми го хвали за брат. Най малкото сме им дали писменост за да дойде джудже на власт и да каже, че била от Македония. Мерси мерси не знам на тебе, какви братя са ти... Ама на мен не са ми никакви освен окупатори.
31
2
 
5
 
! Отговори
джо преди 4 години
Има една стара Руска поговорка , " Никога не казвай хоп, преди да скочиш" ние употребихме тази фраза няколко пъти. Всеки път, затваряме някакви енергийни пръстени правим конектори и министрите ни все по - громко ни убеждават ,че положението се оправя , а положението май си остава същото. Ако тецовете ,които работят с въглища минат на газ то даже удвояване не капацитета на Чиренското газохранилище няма да помогне.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две думи - много сме близо до Близкия изток , за да си позволим да имаме лоши отношения с РусияС три думи - да си гледаме нашата изгода, а тя е алъш вериш с всички и бизнес с РусияМина времето на идеологичеките заклинания
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22 Минаващ Казваш: "Русия е най-големият враг на България."Това са само приказки, които никой никога не може да докаже. Руският народ е най-близкият нам народ - по произход, по език (езиците ни наистина са много близки), по душевност , по християнското православие, което определя нашата идентичност в духовен план. Единствено руският народ е проливал кръвта си за нас. Нито един друг народ няма да пролее и капка от кръвта си за нас.Няма никаква причина да си влошаваме отношенията с Русия, още повече, че в по-далечно бъдеще ще има сблъсък на цивилизациите, а ние сме много близо да Бл
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6 8Русия най- големият враг на България. Който разбрал разбрал. Който не е разбрал да е разбрал.Ако не беше Русия сега нямаше да пишеш тук разни глупости явно си млад и неук незнаещ историята.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом ни отказаха от Южен поток, значи, нашите интереси са на последно място. Важното е да пълзим по корем пред новите си господари с надеждата за светло бъдеще, което от 30 години все не идва. С тази надежда бяха затрити три поколения в България. Демографската бомба е по-страшна от тремоядрен взрив и ни връща в ситуацията от 1876 г., когато половината население на България е било чуждородно и българският народ е трябвало да води борба на живот и смърт дали тази земя е българска или не
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонименпреди 1 час 5 10На мене руски газ не ми трябва.Излирах си къщата добре и го отоплявам с термапомпа. Струва пари, но "вечната дружба" е вредна за здравето, вечно те рекетира и накрая излиза още по-скъпо !Газта е за бели хора за другите има климатици дьрва и вьглища.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези констатации за енергийната ни зависимост от Русия се повтарят вече тридесет години , но рубладжийските български правителства не правят нищо за да осигурят независимостта ни.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименвъншноикономическия баланс с "братската дружба" ти е отрицателен и то 100 : 1, което означава, че плащаш кеш на Москва за това "удоволствие".Ами да купуваме газ само от страни , с които имаме положителен търговски баланс да не плащаме кеш, сега и веднага за доставки след три години...това "удоволствие"Между впрочем, има ли такива държави, колко газ и на каква цена?
23
1
 
5
 
! Отговори
Енергетик преди 4 години
Незнам...Ама знам, че нещата не вървят на добре и в наша полза... Дано не съм лош пророк!
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25Немците имат индустрия чрез която плащат енергията си и външноикономическия баланс с Русия е положителен, а ти консумираш енергия без да имаш с какво да я платиш и външноикономическия баланс с "братската дружба" ти е отрицателен и то 100 : 1, което означава, че плащаш кеш на Москва за това "удоволствие".Добре че е Меркел, защото ти ги нямаш парите за това !
21
4
 
8
 
! Отговори
Гаргамел Драгалевски преди 4 години
Истинският демократ не потребява руски газ!!!Всички сихи гейактивисти имат по една масурка изотзаде и сле правилното хранене с бобови генерират достатъчно газ!!
20
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мене руски газ не ми трябва.Излирах си къщата добре и го отоплявам с термапомпа. Струва пари, но "вечната дружба" е вредна за здравето, вечно те рекетира и накрая излиза още по-скъпо !
19
5
 
20
 
! Отговори
Буд Али преди 4 години
Всеки български лев-за братята американци.Ако трябва,гориво ще ни носят в дамаджани.И скъпи самолети ще им плащаме.И ядрено гориво ще им съхраняваме...Но падане на визи-йок.Това е заплаха за нашата/пардон за тяхната/ сигурност.
18
13
 
11
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
Русия най- големият враг на България. Който разбрал разбрал. Който не е разбрал да е разбрал.
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия пр.ос.таш.ки изпълнения не минават на нормални народи като германцитете се натискат да са зависими със втори газопроводв българия може американските чиновници наречени българско правителство могат да разпространяват всякакъв бъл.воч стига да е разпореден от краваршингтонжалко за народеца дето ги избира
16
2
 
16
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Не коментирам неразумна и васална политика и Власт...
15
4
 
22
 
! Отговори
Интересно преди 4 години
абе всичко руско е лошо и всичко американско е хубаво това отдавна го разбрахме, няма нужда да ни го повтаряте по двадесет пъти на ден. Айде сега към истинските новини, как е генерал бойко и какви бисери от охранителя на бай Тошо ще ни доставите днес.
14
5
 
22
 
! Отговори
Минчо Предпразников преди 4 години
Зависимост от руски газ ?!Ми що ве, свят голям можем да си купим от където си искаме стига да имаме парички и да си го платим.Даже може и с камили да ни го доставят от Катар :) !КО стана нали Баце каза че имемо много газ в Чарно море даже и ще изнасяме а то, май ялови сондажи.*** някой май каза хоп, преди да е скочил !