Финландия обеща да върже еврофондовете за правосъдието

Съветът на ЕС даде ход на наказателната процедура срещу Унгария
18 юли 2019 23:09,
11
Финландия обеща да върже еврофондовете за правосъдието
Снимка: архив, Ройтерс

Финландското председателство на ЕС обеща да направи всичко по силите си механизмът, чрез който европейското финансиране ще бъде обвързано със спазването на върховенството на правото, да влезе в бюджетната рамка на Съюза за 2021-2017 г.

“Толкова много държави искат това да се случи, че сме решени да работим за постигането на тази цел”, заяви външният министър на Финландия Тути Тупурайнен, чиято страна в момента е председател на Съвета на ЕС. Тя добави, че има и държави “които искат други неща”.

“Това не е механизъм, насочен към определена държава и ще се прилага във всички”, добави тя.
Тупурайнен заяви, че Финландия е решена да намери решение до края на годината, “защото върховенството на правото трябва да ни обединява, не да ни разделя”.

Европейската комисия предложи за първи път в историята на ЕС регулация, която регламентира отнемане на европейско финансиране при установяване на проблеми със законността, независимостта на съдебната система и корупцията.

“Механизмът би трябвало да бъде приложен, защото виждаме по целия свят, че ако има проблеми с правосъдието и независимостта на магистратите, обикновено те вървят с нарастване на корупцията и злоупотребите с фондове”, коментира първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

“Бихме искали да можем да кажем на европейските данъкоплатци, че техните пари са добре похарчени да създават икономически растеж и да сближават по-развитите и по-малко развитите държави, а не свършват в джобовете на корумпирани политици”, добави Тимерманс, който отговаря за спазването на върховенството на правото в Европейската комисия.

Той е представил днес на европейските министри и нова инициятива на Еврокомисията, която предвижда създаване на механизъм, чрез който да следи спазват ли се принципите на законност и разделение на властите във всички държави членки. Комисията изрично заявява, че той няма да замени, а ще допълва вече съществуващите системи за мониторинг на правосъдието и борбата с корупцията за България и Румъния, както и наказателната процедура по чл.7, която може да доведе до отнемане на правото на глас при вземането на решения в Съвета. В момента тя е задействана срещу Полша и Унгария.

Финладското председателство, което издига върховенството на правото сред най-важните си приоритети, съобщи че ще задвижи процедурата срещу Унгария, която изчаква от миналата година ход в Съвета. Европейският парламент поиска започване на процедура по чл.7 срещу Унгария заради проблеми със законността, отношенията към малцинствата, независимостта на съдебната система и свободата на медиите миналия септември, но Австрия и Румъния не я придвижиха, докато председателстваха Съвета на ЕС.

“Крайно време е да започнем. Не можем да избягваме повече темата, почти година, след като Европейският парламент прие позицията си”, каза финланския външен министър Тупурайнен днес.

Унгарските власти ще бъдат призовани да изложат защитата си пред европейските министри на останалите държави през септември. След което Съветът ще реши да премине към следващия етап.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 4 години
До пецатаНали ви е ясно, че властите във всяка отделна държава управляват парите, които получаат от Брюксел. Те определят проектите, те решават да им платят за изпълнение и те би трябвало да контролират за нередности. Еврокомисията само дава и одитира отчетите на Министерството на финансите
9
0
 
2
 
! Отговори
До Пецата преди 4 години
Прибави и шефовете на Черна гора , Албания и Косово към списъка за по- пълна картинка
8
1
 
6
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Самата концепция на ес е злоупотребата с европейски средства , просто хората започнаха да го виждат във всички новоприети членове и сега се тушира напрежението, ес е една мафиотска феодална организация , вижте нас , управлява ни престъпник , в ес го знаят но щом изпълнява тяхните желание то може и педофил и изнасилвач да е премиер важното е да слуша, ес е една клоака
7
0
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 4 години
То е ясно че австрийците и румънците са си правили оглушки за своеволията на Орбан - никой не иска да се кара със съседите си пък даже и за европейски принципи
6
3
 
10
 
! Отговори
BGexit преди 4 години
Знаете как се точат фондовете тук и въпреки това не ги спират.Ако не сте разбрали, така Брюксел си купува послушанието на колониите.
5
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Само така пълен мор за мутрите.Да се контролира всеки евро цент.Гладна мутра и сфирчоци ще почне да върти.Само мор и гладна смърт за ***.Като не им изнася да одят при бай Ердоган турците знаят как да се оправят с крадливата бг пасмина сеч насилване и палежи.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чрез еврофондовете свалят правителства. Спират на едните и ги пускат на техните избраници. Народът е принуден да гласува за избраните от Брюксел.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОЙКО НАЙ СЕТНЕ ЩЕ СЕ ИЗЧИСТИ ДЪРЖАВАТА ОТ КОРУПЦИЯ!
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце, идват тежки времена за клептоманите!
1
2
 
14
 
! Отговори
Pilot преди 4 години
Евала, крайно време е да има отнемане на средства при явна корупция на власта пример топъл още апартамент-гейт ! Не може корупцията да се крепи на евросредства и , ако не съм прав да ме оборят тиквите, защо VW отива при диктатора, а не тук където по думите на търбусите всичко е 6 !