Президентът не бил против F-16, но предупреди: Цената отиде далеч!

Радев не одобрява готвена промяна цивилен да оглави "Военна информация"
Обновена: 18 юли 2019 18:22 | 18 юли 2019 18:20, Веселина Йорданова
117
Президентът не бил против F-16, но предупреди: Цената отиде далеч!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви, че не е против изтребителите F-16, но според него трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка.

Още по темата
"Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и да има способности", посочи държавният глава по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница.

По думите му правителството издига едва ли не като лозунг, че F-16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен, но той се нуждае от огромен пакет, за да има оперативни способности и да бъде ефективен.

"Всичко идва до цената - тази цена, която сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбирам правителството – то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка", коментира още Румен Радев. Според него не трябва да се спекулира и с отношенията ни със САЩ, защото проблемите са си вътре у нас, предаде "Фокус".

"Трябва да отстояваме нашите интереси. На консултативен съвет искаме и трите проекта да бъдат едновременно, да има разсрочено плащане, инвестиции и индустриално сътрудничество в нашата отбранителна промишленост", коментира Радев.

Той обясни, че се готви промяна в закона, така, че да се назначава цивилен за ръководител на служба "Военна информация". Държавният глава заяви, че е против тази промяна.

"Военното дело е изключително сложна дейност, затова ръководителят трябва да бъде човек с военно образование, експертиза и опит", добави той.

По думите му стои открит въпросът за отговорността на институциите по отношение на атаката срещу НАП.  Според него самите те трябва да осигурят безопасност и сигурност на гражданите, а не той да бъде основният потърпевш от изтичането на данните.

"Трябва да има ангажираност, защото да напишеш един закон за киберсигурност и да го обнародваш, не е достатъчно. Трябва да изпълняваш всички мерки, заложени в закона", заяви Радев. Той посочи, че е имал задълбочен разговор с представители на службите, които поели ангажимент да се предприемат всички стъпки. Президентът допълни, че очаква реални резултати.

Държавният глава каза още, че е наш дълг да подкрепяме Северна Македония, но не безусловно и безрезервно и ясно да поставим нашата червена линия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения Факт е че си червен ***
93
5
 
5
 
! Отговори
уф преди 4 години
Повечето коментари са кой кого обича или мрази. А уж за самолети говорим. Факт е, че плащаме скъпо и прескъпо за стар модел самолет, а даже не е оборудван както трябва и допълнително ще плакщаме после още стотици милиони. Факт е,че поляците купуват Ф-35 на по-ниска цена. Е как тогава ще кажете,че не ни цакат яко?
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледай сега червените *** какви минуси ще натряскат на долната истина!
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой питаше къде F-16 е избивал комунисти, че толкова го мразят и нашите комунисти. Ами във Сърбия бе драги, по времето на комуниста Милошевич. Както се репчиха сърбите, така и си се насссрахха в гащите когато ги нагазиха F-16. Къде бяха стотиците сръбските МИГ-ове да ги защитят!? Поне да загинат достойно като нашия Списаревски през 1944г. в небето над София. Скриха се като мишки! Там където лети F-16 друго не лети повече от 2 минути... затова и не летят, че е тотална щета!
90
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Гледайте сеира в Парламента. Всички руски слуги се мятат на амбразурата, БСП+Атака+Воля :)))))))))))))))))))))))))))))
89
0
 
3
 
! Отговори
joko преди 4 години
До teoМного си зле информиран и некомпетентен.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има вече F-35 а те все още се карат или манипулативно Скандал за неква трошка за скрап , баси изостаналия военен тоа Президента
87
5
 
7
 
! Отговори
teo преди 4 години
България не е имала президент като ГЕН. РАДЕВ, който работи против своята Родина!!! Крайно време е да катапултира от Дондуков 2 и да се пресели при Путин, който ще го изрита отзад, че чак ще му хареса!!! България има президент - КОМУНИСТ ПОД ПРИКРИТИЕ ! БЪЛГАРИНО ?????
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До щурманкраварите защо не го направиха за нас нали сме "съюзници" !ти пък какъв съюзник си им бе ? В главата ти само сърпове и чукове дрънкат.
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гиди малко решетниче...
84
6
 
2
 
! Отговори
щурман преди 4 години
Аз имам питанка и най вече към бившите управляващи независимо от боята им - Защо германците които искаха да ни подарят /или продадат на символична цена/цяла ескадрила МИГ от тяхното бивше ГДР нашите отказаха защо ? Друг е въпроса че руснаците подарихя цяла ескадрила на сърбите, краварите защо не го направиха за нас нали сме "съюзници" !
83
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИМА УСЕЩАНЕ ЗА НЕУРАВНОВЕСЕНОСТ- ВЕДНЪЖ БГ Е БЛАТО УПРАВЛЯВАНО ОТ ШАЙКА- МАЛКО СЛЕД ТОВА АГИТИРА В КИТАЙ КОЛКО ДОБРА СРЕДА ЗА ИНВЕСТИЦИИ Е БГ, САМОЛЕТИТЕ БИЛЕ НЕ ОБОРУДВАНИ, СЕГА ОБОРУДВАНИ, НО СКЪПИ- ОКАЗА СЕ, ЧЕ ВСИЧКИ КОМПАНИИ, КОИТО ПРЕДЛАГАТ БОЙНИ САМОЛЕТИ НЕ СТРОЯТ ПИСТИ, НО ТОВА Е ПОВОД ДА СЕ НАПАДА ПОРЪЧКАТА- ИЗВОДИТЕ- БЛАТОТО БГ НЕ ЗАСЛУЖАВА ПОДОБНИ САМОЛЕТИ- БГ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ БЛАТО.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До kirezaНе знам Вие в кой век живеете, но повечето българи сме в 21-ви. По Вашата логика, трябва да се ходи на ***, щото излиза по-скъпо да поддържаш семейство. Руски самолети има кой да купува. А защо ние купуваме американските по-скъпо от други съюзници е друга тема.
81
7
 
5
 
! Отговори
Кирил Дончев преди 4 години
"Тоя ***", младежо, отдавна си е казал мнението - открито и не анонимно в интернет. От години обяснява, че самолетите F16 са много хубави, но твърде скъпи за нас. А сега, когато вече е взето решение да са те, за да се замажат очите на хората, е ограничен пакетът, който ще се получи. В авиацията трябва да се мисли надпартийно. Ако всеки си гледа в пъпа и си прави изводи от Фейсбук статуси, много жалко.
80
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя сега ко каза !!!! Хем му било скъпо хем още работи да вземаме
79
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пожелавамти най лошото да си в су 35 докато се бие с Ф 16 да видиш на свой дирник как гори сделана работа
78
14
 
12
 
! Отговори
kireza преди 4 години
С ПАРИТЕ ЗА ТЕЗИ КРАВАРСКИ САМОЛЕТИ МОЖЕМ ДА КУПИМ 20 СУ-35,КОИТО ПРЕВЪЗХОЖДАТ АМЕРИКАНСКИТЕ....НО ПРОДАЖНИ МЕКЕРЕТА БОЛ....
77
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Радев-фигурантМного сте жалки с умствената си импотенция, критикари на Президента Радев. Само се вижте - "зелени чорапи", "коремно претъркаляне", "празни приказки", "шофьор на самолет"! И толкоз! И да го е предложил Решетников, което е безкрайно тъъпо и невероятно, избрах го АЗ и милиони като мен българи. Така, че к.опеленца с атрофирали мозъчета и тестиси, работа ще си имате с МЕН и милиони истински българи, които стоим зад нашия избраник!Не му е лесно да балансира!
76
4
 
8
 
! Отговори
Сенсей Ага преди 4 години
Айде с новите ф 16 да разбим парламенто както едно време елцин изби хората в белия дом в масква с танковете , това заслужават продахниците !
75
7
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До Радев-фигурантнебето е синьо и корупцията е вредна.-------------------това празни приказки ли са? казва неща такива каквито са, но герберите и избирателите им нито могат да видят, нито да чуят - ББ на черното казва бяло, и обратно! За ГЕРБ небето е розово, и не е сигурно дали не са ослепели от блясъка на краденото злато от народа!пп хората се изпитвали със злато, златото се изпитва с огън!