Поклон пред подвига на Левски! Живя свободен в робство

Йотова: Легенда и безсмъртие, мъченик, самочувствие на цял един народ
Обновена: 18 юли 2019 15:49 | 18 юли 2019 15:45, Камелия Цветанова
20

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Председателят на парламента, вицепрезидентът Илияна Йотова, депутати, столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместник-министрите на образованието Таня Михайлова и на културата Румен Димитров, общински съветници, духовници и граждани се поклониха пред паметника на Васил Левски в Борисовата градина по повод на честването на 182-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

"Васил Левски живя с безстрашието на свободен човек, въпреки че беше роден и загина в робство", заяви Караянчева, цитирана от пресцентъра на НС.

В словото си пред присъстващите тя отбеляза, че Васил Левски е апостол, будител, светец, мерило за съвест, единение с Бога, рода и Отечеството. Той е личност, сравнима с най-чистите, най-светлите умове, посочи Цвета Караянчева и добави, че за него нямаме мяра, както нямаме мяра за своята и чуждата саможертва, за своята и чуждата правда.

Монах, учител, бунтовник, реформатор, мислител, подобно на странник Левски обходи пешком земята българска и пося в нея семената на революцията, отбеляза Цвета Караянчева.

Тя заяви, че Левски е бил демон за поробителите и ангел-хранител за своите, които е вдъхновил да се опълчат срещу несвободата.

Йотова акцентира върху това, че разделението и отчуждението от днешния ден трябва да чуят смисъла и силата на заветите на Васил Левски.

"Неговите думи за родолюбие и патриотизъм никога не отрекоха другите, а зовяха към единение. Ние, българите, успяваме само когато сме обединени", изтъкна вицепрезидентът и цитира Левски: "Всичко се състои в нашите дружни усилия".
 
"Думите на Апостола никога не прозвучаха от сцени и трибуни, никога нямаше "аз" и "вие". Той бе сред хората и заедно с тях, да се кажат "ти моите кривини и аз твоите, па да се поправим и всички да вървим наедно", защото "всичко зависи от вишегласието", подчерта Илияна Йотова.
 
По думите на вицепрезидента днес смисълът и целта на национално-освободителното ни движение не са изгубили своето значение. "Копнежът за българска държава в оковите на робството днес означава държавност. Силна държава, която гарантира правата на своите граждани, брани интересите им, помага на слабите, бори се с неравенствата и бедността. Държава, силна в своята идентичност, на равни нога с останалите в европейското семейство", посочи вицепрезидентът Йотова.
 
"Малцина са героите, чиито думи прилягат на всяко време. Един от тях е Васил Левски. Човек, който не искаше нищо за себе си, но притежаваше най-големия дар на съдбата – да убеждаваш и да ти вярват, да проповядваш идеи и другите да ги приемат за свои. Легенда и безсмъртие, мъченик и светец, самочувствие на цял един народ", заяви Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
О, ооооо... Я стига преди 4 години
ТУКА СТАВА ВЪПРОС ЗА НАЦИОНАЛНА НЕЗАВИСИМОСТ!КАКВО "РОБСТВО", КАКВИ ГЛУПОСТИ И ИЗМИШЛЬОТИНИ??!!!?ОСМАНСКИТЕ ФЕОДАЛНИ ПОРЯДКИ, НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС РОБОВЛАДЕЛСТВОТО И РУСКОТО КРЕПОСТНИЧЕСТВО/истинското робство/ПРОЧЕТЕТЕ МАЛКО ИСТОРИЯ, БЕ..... ЕГАТИ "ПОЛУИНТЕЛИГЕНТИТЕ"!!!!
14
0
 
3
 
! Отговори
недко преди 4 години
Ние сме възприели Османската империя такава, каквато са ни я нарисували българските възрожденци, а след това както я е нарисувала българската историография. Истината обаче е малко по-друга, това са разни митове. Османската империя не е била робовладелска държава, тя е феодален тип държава. В тази империя е имало и роби, но те са били използвани тук-таме само като домашна прислуга.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че са можели. Особено тези на отоманската служба. Я в меджлиса, я събирачи на данък.Такива изсметкяри, не Левски, майка си ще осъдят.А че робството е било норма в империята, пише в всички документи. Пазар на роби е имало в Цариград.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много християнски църкви има построени през 18 век...в турция през 18 век е построена българската църква свети стефан..ако отидете в копривщица,ловеч,созопол,пловдив..и в много градове ще видите старите големи български къщи по онова време,българина можел да пътува навсякъде,виена,будапеща да търгува,да работи...за какво робство още ни го нятяквате...умря това време когато ни промиваха мозъците..за левски какво..че е убил българче..повече от това какво да се каже..и накрая българи го съдят
11
2
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
абе я стига с това "робство"...в учебниците по история много ясно е описано понятието "роб", което няма нищо общо със състоянието на българите по онова време...всичко е политика...
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните клишета и глупости.Спрете се!Левски не живя свободен, а в служба, на идеала за свобода на народ и родина.Демони, ангели и др. филми са нелепи. И нито дума за базовия идеал, ЧИСТА И СВЯТА ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА.Останалото е елементарни патосни преразкази, на неосъзната посредствена ентелегенция, самоповярвала си, че е елит.
9
0
 
4
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Живя свободен, но в робството на народа с поговорките : наведена глава, сабя не я сече. И да бе мирно седяло, не би чудо видяло. И днес е същото робство, обаче кратуните масово изпитват нужда да се доказват като роби, поради чуждо нашествие, но не и да си признаят, че робството им е бетонирано в главите!
8
0
 
1
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ЖИВЕЕШ В "РОБСТВО" ЩОТО ТРЕБВА ДА РАБОТИШ, ЛИ...??!!!
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Караянчева не е права. Имало е турско владичество , но не робство. Това е обяснявано стотици пъти.
6
3
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
И аз слушах Дърева и съвсем не бяха глупости, а факти! Къде е глупавото като каза, че Карловското знаме, проектирано и създадено от Левски е развято през Априлското въстание при пристигане на Кървавото писмо? Цитира и Записките - ,,Добре, че при нас беше Карловското знаме....."!
5
1
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
А ние живеем богато в бедност !!!
4
6
 
7
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Само след 100 години българите ще скланят глави пред бюста на Генерал Борисов и ще почитат делото му.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес слушах глупостите на Дърева в радиото леле ,....Какви хора се редят да тълкуват Ботев и Левски .Затова сме дотука.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ееее не така не е коректно ... "Живя свободен в присъствие" срамота.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Живя свободен в робство" - то и сега за Българите важи същото само че на обратно.