Спасиха живота на водещ столичен анестезиолог

Екип на проф. Иво Петров с интервенция на колега след белодробна емболия
18 юли 2019 13:26,
30
Спасиха живота на водещ столичен анестезиолог

Успешна колаборация между столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и частната Аджъбадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център спаси живота на водещ столичен анестезиолог вчера, съобщават от пресцентъра на държавната болница.

Още по темата

Столична болница с кампания за безплатно откриване на хепатит С

Всичко се случва като по филмите: Сутринта лекарят, който е един от най-добрите и опитни анестезиолози в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", отива на работа, както обикновено. Следва рапорт, на който се обсъждат случаите за деня и влиза в операция, въпреки че за последните дни почти не си е тръгвал от болницата.

От повече от седмица лекарят споделя с колегите си, че се чувства отпаднал, задъхва се, но и през ум не му минава да вземе болничен, защото това означава, че графикът трябва да се променя, някой трябва да поеме и неговите дежурства, а всички са натоварени до краен предел.

Към обяд изведнъж му прилошава. Спешните изследвания, направени на място, показват страшна диагноза: масивна белодробна емболия – състояние почти несъвместимо с живота. Белодробните емболии са водеща причина за смърт в света, по-точно - в индустриално развитите страни. Те са на трето място след сърдечносъдовите и раковите заболявания.

Колегите му веднага се обаждат в Сити Клиник, където е проф. Иво Петров, който веднага откликва. Медицинският директор на Сити Клиник праща реаномобил на болницата, който да вземе пострадалия колега. С него в линейката тръгват двама от анестезиолозите в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", защото в такива случаи транспортирането е много рисково.

За щастие всичко минава по план след спешната интервенция. От линейката пациентът е вкаран направо в операционната зала, където животът му е спасен от екип на проф. Иво Петров.

По света подобни случаи много рядко завършват с успех, защото трябва да се действа буквално за минути. Съсирекът, който причинява белодробната емболия, запушва артерията на белия дроб и причинява или белодробен инфаркт, или спиране на сърцето, т.е. внезапна смърт. Шансът в случая е, че инцидентът се е случил в болница. И че въпреки конкуренцията между частни и държавни лечебни заведения, когато става въпрос за човешки живот, лекарите не се замислят. Че България има лекар на световно ниво, какъвто е проф. Иво Петров.

От името на целия екип на Отделението по анестезиология и активно лечение в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" изказваме огромни благодарности към проф. Иво Петров и неговия екип, който сътвори поредното чудо!, пишат от държавната болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Прогледнал преди 4 години
В България винаги е имало страхотни специалисти и истински лекари. Но като всяко добро нещо го разбираш едва когато си далеч. След 10 години в чужбина мога да кажа - тука лекарите са добри специалисти, но предимно страхотни бизнесмени. А иначе, ние българите сме царе да се самооплюваме , вместо да се опитваме да множим хубавото и да го пазим.БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше един обикновен човек с белодробна емболия в 5 градска. Изписаха го, човекът се мъчи един час на тротоара им и почина в страшни мъки, без никой да си помръдне пръста било то от болницата, било от спешното. Случаят нашумя преди 2 месеца. Така че това е само за богоизбрани.
25
0
 
4
 
! Отговори
Пак аз преди 4 години
Двете вещици, ако четат- вратО й не е къс, умници , вратО й се беше подул, както цялото й тяло, впрочем, от оттоци, от липса на адекватно лечение, от липса на мозък в празните ви глави!!! Дано ви се случи, дано! Сма ще се цензурирам: ** ** *** ******* майчини
24
0
 
4
 
! Отговори
Пак аз преди 4 години
Включае, имам близка, журналист в тази медия, която може да потвърди думите ми! Alors, allez vous fair foutre! De suite!!!!
23
0
 
3
 
! Отговори
Пак аз преди 4 години
Хехе, момиче, тва да ме ти е Франция. И аз мълча, от страх за Майка си! А, на езика ми беше : ***, това да не ти е Зимбабве!?. Нямам думи, нямам думи... искам да изживеят същия ужас, искам на техните майки да крещят ВратО й е къс на тая!... ***!
22
0
 
3
 
! Отговори
Пак аз преди 4 години
Още утре, без проблем- взимам едно такси, отиваме в Лъчетерапията и повтарям всичките си думи, искате ли, двама несъгласни???? Смеете ли????
21
1
 
4
 
! Отговори
Пак аз преди 4 години
Включае, не излъгах в гнева си към тази пародия на Здравеопазване! Когато разказвах на френските си приятели какво се случва, те не ми вярваха! За ваш ужас , имам безброй свидетели! Искате ли името на лекаря , който направи трипъл ракия на гладно рано сутрин(това е еквивалента на облъчването й!) , който ГО НАПРАВИ БЕЗ пет скенера?!!! но отиваме на съд, ако лъжа, още съм в България, няма проблем! Жалки сте, радвам се, че не живея в тази държава
20
0
 
6
 
! Отговори
Пак аз преди 4 години
Това е за двамата човека, които са поставили дислайк на изказването ми. Казвам се Мария Стоева и заставам зад думите си! НАИСТИНА се случи това, което се случи! И, да знаете, че дадох лайк, на номер шестнайсет- твърдя, че българските лекари са ПРЕКРАСНИ в по-голямата си част! Поклон пред способностите и човещината им! Но пак ще кажа- ГОТОВА СЪМ ДА ЗАСТАНА ЗАД ДУМИТЕ СИ С ЛИЦЕТО СИ И ИМЕТО СИ! А, Вие , бихте ли обяснили , с кое не сте съгласни, моля! И не излъгах за нищо!
19
0
 
7
 
! Отговори
Deja преди 4 години
Ей, прекрасна новина най-накрая1
18
1
 
9
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
След като го представих и го сложиха и тя след 1 час почина.На другия ден отидох и ми казаха, че не мога да в взема ако не подпиша, че нямам претенции към тях и разбира се да си платя 1500 лева щото пътеката тече.И не ме разбирайте грешно Токуда не я избрах Токуда не единствената болница, която прие човек на 60 години съд постоянен 35 годишен трудов стаж и пълни осигуровки.Така, че да има и свестни лекари, но когато ги превърнат в машина за пари са за линчуване.
17
1
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
За съжаление не мога да те запозная вече с майка си, защото не толкова отдадени доктори от Токуда спореха над нея един час в спешното по коя пътека може да вземат пари на човек със рак а след като измислиха една дойдоха при мен да кажат, че ще ми струва още 1500 лева за 3 дена.Като им обясних, че от нейния живот и още ден да има си заслужава за мен ме пратиха в интензивното, защото вече нямаше кръвно и не можеха да сложат абокат. Там ме посрещнаха със въпроса къде ми е платежното.
16
0
 
18
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Еххааа всички мислят за обикновеният човек...Този е доктор и държавна клиника изказва благодарности към частна. Колко случаи съм срещал на най - обикновенни хора, на които лекарите са помогнали да оживеят. Никой не е казал:"Като си обикновен мри! ', това е АБСУРДНО! ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ ОТДАДЕНИ НА СВОЯТА ПРОФЕСИЯ И ЗАЧИТАЩИ ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА! БЛАГОДАРИМ ВИ!!!
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи можело и да работи системата. Да си пожелаем и простосмъртните да дочакат такава навременна помощ и координация. Всеки живот е ценен.
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на лекарите. Всеки живот е ценен!!! България има нужда от добри новини!!!
13
1
 
15
 
! Отговори
дядо от село преди 4 години
Е ,те тоа-Иво Петров,ако се кандидатира за политик,с трите ръце ще гласувам за него
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер. Браво, че са спасили важен за общестовото човек. Въпросът обаче е: Какво прави обикновенния човек с не чак толкова критична диагноза, но въпреки това застрашаваща живота му? Отговор: Умира!Втори въпрос: Нямаше ли бюрократични пречки пред подобна интервенция и реакция от страна на двете болници? Свикнали сме да виждаме хора да умират защото шест месеца някой бюрократ не си е мръднал пръстта. Проблемът в държавата ли е или до конкретния бюрократ?
11
20
 
14
 
! Отговори
Младен преди 4 години
Това ако беше обикновен българин, никой нямаше да се напъни за него така!
10
8
 
20
 
! Отговори
пена преди 4 години
Мой роднина почина от емболия. Тогава ни казаха, че и в болница било неспасяемо. Но явно за мързеливите ни докторчета можело....
9
4
 
27
 
! Отговори
Гарван гарвану.. преди 4 години
Ако на обикновен човек се случи нещо подобно в болницата, веднага щяха да го изпишат за да може да умре на 20 метра от нея, за да няма лоша стахистика заведението. Тогава "лекарите", работещи там нямаше да си мръднат пръста, защото не били длъжни и имало тел.112. Това се случи наскоро на човек, който не оцеля и умпря пред болницата. Оказва се че тук трябва да аплодираме лекарите, защото са решили да бъдат лекари. Е пациента е колега все пак.
8
1
 
16
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Ами че инфарктите са ежедневие в един двумилионен град.За всеки човек ли да пише ли да пише? М/у впрочем общо 83 линейки обслужват София-град и София областМислиш ли че са достатъчно за такава територия и толкова жители.?.Половината от пострадалите са неосигурени.А за един етнос да не говорим там 100% са без осигуровки.Преди да хулите и плюете се замислете ако сте на мястото на който и да е медицински екип.