Lasurit eshop

Jaguar Mark 2 - Желязната ръка в копринена ръкавица

Юли 18, 2019
Jaguar Mark 2 - Желязната ръка в копринена ръкавица

Jaguar Mark 2 - Желязната ръка в копринена ръкавица

Реклама Nissan X-Trail
Такава е британска автомобилна икона от 60-те - седанът Jaguar Марк 2, модернизиран наследник на построения през 50-те години Марк 1. Сега благородният модел, който е произведен от 1959 до 1969 г., на 60 години - и е звездата на "Класическите дни" в замъка Дик.

Преди 60 години, Jaguar представи на британското моторно шоу в Ърлс Корт Лондон, спортния компактен седан Mark 2. Моделът е направен до 1969 г. в около 84 000 екземпляра и днес принадлежи заедно с XJ от 1970 г. в абсолютната класика на марката. Почти идеалистично той въплъти мотото на Ягуар "грация, скорост и много пространство", измислено от основателя на компанията сър Уилям Лайънс, на английски

Топ-версията с шестцилиндровия си 3,8 литра редови двигател от ХК предложи мощност от 220 к.с. - оферта далеч по-добра от конкурентите си по това време. В същото време машината предлагаше солиден комфорт при пътуване на дълги разстояния, неповторим дизайн и неповторимата атмосфера на Jaguar в интериора. И всичко това на по-ниски цени от конкуренцията.

В моторните спортове, Jaguar Mark 2 беше видно представен в началото на шейсетте години. Неговото господство му донесе уважителното описание "Желязен юмрук в копринена ръкавица". Сред силните акценти на колата в спорта бяха спечелването на Европейското първенство по туризъм през 1963 г. от Питър Линднер и Питър Ньокър, и четирите победи в Тур дьо Франс. Също така през 1963 г. леко модифициран модел на колата постави в Монца четири международни рекорда за скорост.

Спортните добродетели на Jaguar не останаха скрити от британската полиция. След отварянето на първите секции на М1 и М6, търсенето на високоскоростни полицейски автомобили нарастна. Експертът по Jaguar Найджъл Торнли смята, че 80% от всички английски полицейски участъци са имали поне един седан на Jaguar в техния флот.

Че Марк 2 също е оценен и от другата страна на закона, показа червения Марк 2 от филма "Бъстър" (1988) - с Фил Колинс в ролята на пощенския крадец Роналд "Бъстър" Бригс. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Ретро Авто глобус Porsche

Porsche празнува „50 години Turbo“

Апр 16, 2024