Бизнесът определи хакерската атака като "катастрофа"

Организацията иска незабавни действия за намаляване на вредата
17 юли 2019 17:22,
57
Бизнесът определи хакерската атака като "катастрофа"
Снимка: БулФото

В нарочна декларация Асоциацията на индистриалния капитал в България (АИКБ) поиска незабавни действия от държавата, които да намалят и ограничат вредата от хакерската атака срещу сървър на Националната агенция по приходите (НАП), както и да оповести публично кой носи отговорност за тази "безпрецедентна катастрофа" и какви наказания ще бъдат наложени.

Организацията коментира, че всеки опит за прикриване и замитане на случилото се ще руши българската държавност и доверието в нея.

Още по темата
"Особено загрижени сме относно изнесените факти, че кражбата на данните е осъществена 20 дни преди откриването й, а НАП въобще не са отчели и регистрирали неправомерното извличане на данните от сървърите им и едва след публикуването на част от информацията е констатирана кражбата", изтъкват от АИКБ.

Според тях, всичко това говори за ниско ниво на защита и сигурност на данните, за некомпетентност или небрежност на отговорните лица, което поставя под риск националната сигурност и функционирането на държавата.

В писмото си Асоциацията напомня и за предишни много тревожни сривове на държавната цифрова политика, а именно проблемите с търговския регистър, преминаването към електронни винетки и др.

"Подобни провали са изключително обезпокоителни, недопустими и позорящи за държава, която има претенциите да бъде регионален лидер в информационните технологии", казват още от АИКБ.

Организацията подчертава, че подобни катастрофи ще продължат и в бъдеще, ако не се осъществи незабавна промяна в начина, по който работи държавата с електронните данни на българските граждани и българския бизнес.

В тази връзка АИКБ иска незабавен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно управление, каквото трябваше отдавна да е факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.