Бизнесът определи хакерската атака като "катастрофа"

Организацията иска незабавни действия за намаляване на вредата
17 юли 2019 17:22,
57
Бизнесът определи хакерската атака като "катастрофа"
Снимка: БулФото

В нарочна декларация Асоциацията на индистриалния капитал в България (АИКБ) поиска незабавни действия от държавата, които да намалят и ограничат вредата от хакерската атака срещу сървър на Националната агенция по приходите (НАП), както и да оповести публично кой носи отговорност за тази "безпрецедентна катастрофа" и какви наказания ще бъдат наложени.

Организацията коментира, че всеки опит за прикриване и замитане на случилото се ще руши българската държавност и доверието в нея.

Още по темата
"Особено загрижени сме относно изнесените факти, че кражбата на данните е осъществена 20 дни преди откриването й, а НАП въобще не са отчели и регистрирали неправомерното извличане на данните от сървърите им и едва след публикуването на част от информацията е констатирана кражбата", изтъкват от АИКБ.

Според тях, всичко това говори за ниско ниво на защита и сигурност на данните, за некомпетентност или небрежност на отговорните лица, което поставя под риск националната сигурност и функционирането на държавата.

В писмото си Асоциацията напомня и за предишни много тревожни сривове на държавната цифрова политика, а именно проблемите с търговския регистър, преминаването към електронни винетки и др.

"Подобни провали са изключително обезпокоителни, недопустими и позорящи за държава, която има претенциите да бъде регионален лидер в информационните технологии", казват още от АИКБ.

Организацията подчертава, че подобни катастрофи ще продължат и в бъдеще, ако не се осъществи незабавна промяна в начина, по който работи държавата с електронните данни на българските граждани и българския бизнес.

В тази връзка АИКБ иска незабавен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно управление, каквото трябваше отдавна да е факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
6
 
! Отговори
Клошо преди 4 години
Що да е катастрофа ! Защото ще се разбере колко са бедни от "бизнеса" и колко са богати тия дето ви ги изкарват! Затова ли смешници...
46
0
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Не се притеснявайте, всяка минута ни следят компютри, къде сме, какво правим, с кого си говорим и т.н и т.н. То Меркел подслушаха и после я промениха до неузнаваемос, та чак привика мигрантите, защото германците бяха започнали да вдигат глави. Голям късмет е, ако се опазиш от жена си, да не разбере за любовницата ти.Това не е акция за придобиване на някакви сведения, това е повече акция, която казва, че Царят е гол. В най-лошият случай ще послужи за прикритие на властниците да позаличат нещо.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ ПОЛУЧАВА 34 МИЛИОНА ЗА ДА ПАЗИ ТАЙНИТЕ НА НАП.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антивирусните програми са най големият мит за сигурноста.Всеки който е в час с компютрите ще ви го каже.Да не говорим че това е една индустрия, която се подхранва със страха на неопитния user.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
именно това че е хакната информацията за онлайн залаганията доказва че е хакнато или ДАНС или ГДБОП.Положението е много по-сериозно отколкото признава правителството, защото е имало и хакната папка БНБ
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
41 - ти явно нещо не си разбрал. НЕ Е УДАРЕНА САМО НАП. ЗАСЕГНАТИ СА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ. НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА НАП им били хакнати паролите и IP адресите. Няма как да не са хакнати, има програми от типа на PRISM с които хакерът добива права на ***, "залепя" се за компютъра, внедрява се с антивирусната, дори "полепва" под бутоните и "вижда" паролите които пишеш. Обикновените антивирусни за Анти-малуеър не помагат в такъв случай, трябват специални програми
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 42 - ами не са публично достояние. Ако аз отида и попитам за банковата ти сметка, банката ще ми откаже да ми я каже. Това е КОНФИДЕЦИАЛНО. Ако попитам за ЕГН-то ти също ще откажат да ми го дадат. С него мога да манипулирал данни, да подправя пописа ти и да си припиша къщата ти на свое име.Публичон достояние е онова което ВСЕКИ може да чете - например в Народна библиотека
40
1
 
4
 
! Отговори
Анон преди 4 години
Ние подписваме един договор с банки, телекоми, мобилни оператори, че те са ДЛЪЖНИ да пазят нашите лични данни. Да, но те пък работят с МВР, НАП, Агенцията по вписанията. И изведнъж се окзва че те не могат да ни гарантират конфиденциалност. Всеки от МИЛИОНИ клиенти може да ги съди за изтичане на данни, а технически погледнато те не са виновин - доверили са се на НАП и НОИ. Има защо да са недоволни
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук не става дума за "лошият" бизнес, а за нашите права. Всички държавни институции са пробити. А това означава, че данъчните ни декларации, ЕГН-та (които ги има в НЗОК и НАП) данъчните ни задължения, цялото ни имотно състояние, банковите ни сметки, телефоните (защото навсякъде в държавно учреждение ти искат телефона и имейл за връзка) имейлите ни - стават достояние, на хора на които не сме ги давали.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пък щото до сега не са били публично достояние, просто сега се научава, покрай момчето.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
40 Откога и от кого НАП е упълномощена да събира ИП адресите на своите клиенти,откога и от кого НАП е упълномощена да следи лицата за онлайн залаганията? Ако мислиш че ЕГН или адреса на който и да е за конфиденциална информация значи си много зле?!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
35 - не четеш внимателно - например, че в НАП на служителите са им откраднати ПАРОЛИТЕ, ИМЕНАТА, ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ИМЕНА, ДОРИ IP АДРЕСИТЕ - въпреки че била кеширана окоол 80 процента от информацията можело да бъде "разбита" Почти с всички държавни служители било същата работа независимио дали работели в НАП или НЕ.Т.е. изведнъж се повявява някой който ти знае банковата сметка, дълговете, какви пари имаш, каква ти е паролата, имената, ЕГН-то...всичко
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
35 - не става дума за оборота, а за ЛИЧИНИТЕ ДАННИ, като ЕГН-та, адреси на клиенти, банкови сметки, лични пароли и дори IP адреси които са хакнати - конфидециална информация
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2012 - хакер хаква сайтовете на ДАНС и ГДБОП2014 хакнат е сайта на ГДБОПсъщата година са "източени" 30 GB с информация за потребители2016 - по време на избори за 10 чака са хакнати сайтовете на МВР, МВнР, ГРАО и ЦИКслед една седмица на балотажа кошмара се повтаря - но за четири часа2017 - Хакнато е МОН2018 Хакнат е Имотният Регистър2019 - Хакнати са НАП, БНБ, НЗОК, Агенция по заетостта, и куп държавни агенции
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момчето дано не пострада, все пак ги е уведомил за пробива...Обаче като се замисля в каква държава живееме, просто се надявам, всичко да е наред.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до момента са хакнати - ГДБОП, ДАНС, НАП, НЗОК ( от 2001 то 2017) Агенцията по заетостта, ГРАО, ЦИК, МОН, МВнР, МВР, Актовете за установяване на административни нарушения, данъчните декларации, данъчните задължения. Комисията за защита на личните данни също е заплашена от атака.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щеше да е още по-голям гаф, ако VW бяха избрали България за новия си завод :)
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всяка една нормална държава, оборота, печалба и тн на всяка фирма са обществено достояние. Тук бизнеса защо реве...
29
1
 
5
 
! Отговори
Полезно дело? преди 4 години
До Анонимен 30: Полезно дело? Лични данни достъпни за всякакви добросъвестни и недобросъвестни потребители? Това ли е полезното?Поредна проява на неграмотност и нехайство на държавната администрация. Едва след 20 дена разбрали, че е изтекла информация. Да излезе сега пак Мария Габриел и да приказва приказки за лека нощ на електората как ще правим цифровизация. А бат' ви Бойко е много доволен - показали сме колко сме гениални.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 31Предполагам взеха и много пари от разпилените архиви на Алфа Банк преди време. Успех с доказването какво и как е изтекло...