ДАНС предупреждавала с години за проблеми с киберсигурността

Агенцията отчела нарастваща опасност
Обновена: 17 юли 2019 16:55 | 17 юли 2019 15:31,
76
ДАНС предупреждавала с години за проблеми с киберсигурността
Снимка: Reuters

Техническите, технологичните и кадровите дефицити в държавните институции и дружествата от значение за националната сигурност са с траен характер, а предприеманите мерки за отстраняването им продължават да са недостатъчни за противодействие на съвременните предизвикателства. Това пише в секцията "Киберсигурност" в годишният доклад за дейността на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) през 2018 година. Той беше приет  малко преди избухването на огромния скандал с хакерската атака срещу сървъри на Националната агенция по приходите (НАП) и изтичането на личните данни милиони граждани.

Интересното е, че абсолютно същото предупреждение е записано и в доклада на Агенцията за предходната 2017 година. През 2016 година, препоръките са също подобни, този път е използвана различна формулировка.

Още по темата

В документа, разузнавачите предупреждават, че тенденцията към нарастване на киберизмамите през последните години остава, което се дължи на пренасянето на голяма част от финансовите операции и търговските комуникации в онлайн пространството.

Отчетени са и все по-разрастващите се възможности на чужди държави и недържавни структури, в това число и терористични организации, да извършат злонамерени посегателства върху онлайн структурите в страната.

ДАНС дава пример с уязвимостта на държавната електронна инфраструктура със срива на Търговския регистър от миналата година и с регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

"В резултат е блокиран достъпът до важни за обществените отношения и стопански оборот системи, което създаде значително социално напрежение. За отстраняването на проблемите и за възстановяване на системата в кратки срокове е ангажиран съществен държавен ресурс", пише в доклада.

В секцията "Мерки за противодействие на рисковете и заплахите" докладът посочва, че през 2018 година е приет специален Закон за киберсигурност, според който представители на ДАНС вземат активно участие в изготвянето му и дейности по хармонизиране на националното с европейското законодателство.

В документа Агенцията твърди, че са извършени редица дейности за осигуряване на защита на мрежи и системи, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС.

"С цел редуциране на установените слабости в автоматизираните информационни системи са осъществени координации с отговорниците за информационното осигуряване на държавните ведомства и със съюзнически служби по въпроси, касаещи кибератаки и деструктивни процеси, насочени от и към държавната администрация", се казва още в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИНФОРМАЦИОННО ОБСРУЖВАНЕ НА МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ ПОЛУЧАВА 34 МИЛИОНА ЗА ДА ПАЗИ ДАННИТЕ НА НАП!И ТОЗИ ЧОВЕК ЩЕ ПРОВЕЖДА ИЗБОРИТЕ!
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера правителството се мъчеше да ни убеди че сред нас има руски шпиони, днес се оказа български тийнеджър, утре ще е афганистанец. Не искат да признаят че са се о----и и търсят виновник, за да замажат положението.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Reptile - това е абсурдно. Както се вижда системата е хаквана плътно от 2012 г. всяка година Младежа тогаав следва да е бил 12 годишен, т.е. вундеркинд, а ако е истина изнесената информация че ни пробиват от 12 години, значи е бил на осем.ОСвен това е смешно как с години никой не е забелязвал проблема, а когато той се обади го откриха за 12 часа. Очевидно е, че е набеден, истинсикят хакер няма да е толкова неопитен нито толкова млад.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А давате ли си сметка, че освен НАП е хакнато БНБ? също и Агенция по заетостта. Както и Българската акцизна централизирана информационна система и НЗОК Давате ли си сметка че Комисията по защита на личните данни е получила 3 предупреждения и не е реагирала?цялата ни финансова система и система по сигурността са "отворени"
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кого е предупреждавала ДАНС но фактът че е изтекла информация за залаганията показа че е хакната и ДАНС. Това е инфо което се събира или от тази агенция или от ГДБОПвпрочем през 2012 точно тези две агенции са били хакнати.през 2014 е била хакната ГДБОП - отновоа около изборите 2016 бе хакнато МВР - два пъти. Плюс сайтовете на МВНР, ГРАО и ЦИКт.е. сигурността ни е пробита отвсякъде
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо цялата ситуация ми е много странна....Цял ден ни занимават с начинаещ хакер..и почвам да си мисля че това е отклоняване на вниманието....какво е само можем да гадаем.Все пак какво ли не видяхме, забрана на къмпингуващи(лудост, да забраниш на собствения си народ да си ходи по територията)ремонт на ремонта и всякакви глупости.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите велики служби как са го хванали, като момчето само им е казало за пробива....а
57
4
 
1
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Мишки, да не съм ви чул повече да църкате. 'Великият хакер' беше гепен за 24 часа т. е службите бачкат здраво. Преди да го хванат, около оревахте света, че държавата ни била смешна, че службите жалки и т. н.Сега, чета, че сменяте версията... а версията е една и е много проста - чичаци ор ДС имат хорица на държавна служба, те им дали достъпи, а чичаците намерили едно момченце да им свърши мръсната работа. Иначе казано - диверсията на БСП се провали ГРЪМОТЕВИЧНО!!!
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кат са го хванали защо файла още е четим? Пълна мъгла.
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хванали хакера. Хванали са на Марко тооопките. Файла още се разпространява!
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото решение е да се закрие тази жалка пародия на Държава и да се състави едно временно управление не от синове и дъщери на бивши номенклатурчици захлупени под капака на престъпници майкопродавци и калтаци ами от сериозни хора,доказа ли се през годините и разбира се чрез конкурс за всяко място в управлението.Времена забрана на партийте до нова Конституция и Велико Народно Събрание.Пък после ако е рекъл Бог.
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е герой но не е и престъпник...Защо?Ами защото момчето се е опитало да каже(явно друг начин няма, за да му обърнат внимание)че НАП имат калпава защита.Друг е въпроса че на всеки български хакер е безинтерестно да се занимава с български държавни сайтове.Първо че ще му бъде много лесно, второ че въпреки данните все пак е българин.Друго си е да хакнеш да речем НАСА или Кремъл, ама НАП, къде е тръпката...:)
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Каква е тая логика? Всички харесват Киану Рийвс (е, почти всички, де), но ако влече у вас и ти открадне телевичоера, ти няма да го харесваш ....?!?!?!?
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГерой друг път. Ако ти влезне в компютъра и го ликвидира, няма да казваш така.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не забравяме, че до преди време компютърно престъпление за МВР е било когато ти откраднат компютъра
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46В киберсигурността, след превенцията идва отчитането на атаки. Да знаеш как, с какво и кога се опитват или вече са ти разбили сигурността. Силно се съмнявам, че и там сме много добре. Това са случките, за които знаем. А съм сигурен, че ако се разровя из нета, или просот се допитам до кварталния наркодилър, ще изкочат още много.
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момчето е герой, опитва се да отвори очите на овцете . Не става само с постове във фейсбук, дела трябват иначе изчезваме ако не се свали режима Борисов!
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 50Ти не си институция, чиято основна цел националната сигурност на страната. Не казвам, че мнението ти е неправилно и че не трябва да го слушаме.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ДС нарочно беше разбита през 90-те за да може СДС, ДПС, ОП и ГЕРБ и НДСВ после да си крадат мита и акцизи от НАП."Ама сега какво? И ДС да връщаме ли? И кой разби ДС? О ... ДС рази ДС. Айде спокойно.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз предупреждавам, че нещата като цяло не вървят добре в нашата с трана. И ко? ще изкарте ли статия след години за това?