Радост за ловджиите! Вдигат стимула за отстрел на дива свиня

Открити са две нови огнища на чумата при дивата свиня
Обновена: 17 юли 2019 14:21 | 17 юли 2019 14:21, Веселина Йорданова
27
Радост за ловджиите! Вдигат стимула за отстрел на дива свиня
Снимка: БТА

Трикратно се увеличава финансовият стимул за отстрел на дива свиня в 20-километровите зони около огнищата на заболяването африканска чума по свинете. Така той ще бъде 150 лв, обяви земеделският министър Десислава Танева след заседание на епизоотичната комисия.

Още по темата
Днес са открити две нови огнища при дивата свиня – във Врачанско и в Търговищко. Без тях към днешна дата са 15 огнищата от тип "лично стопанство" и 15 случая при дива свиня.

Контролът в тези зони става изключително засилен и на всяка кола, заяви още Танева. Забранено е превозването на животни, месо и месни продукти, които потенциално могат да разпространят заразата. Тези мерки се вземат съвместно с МВР. Мерки ще се вземат и с МОСВ за депопулация на дивата свиня.

Рискът от разпространение на африканската чума – много висок

Пикът на това заболяване е юли и август, под риск и заплаха е един конкурентоспособен и развит сектор – свиневъдство, с инвестирани над 600 млн. лв и БВП годишно от сектора 250 млн. лв. за 2018 г., каза Танева.

По думите й секторът задоволява над 40% от вътрешното потребление, затова държавата е длъжна да приложи най-строгите мерки. Ще тече и информационна кампания, включително чрез видеоклип в медиите, какво представлява заболяването.

Танева посочи, че единствено Чехия се е справила с болестта, като за овладяването й в отстрела на дива свиня са се включили и снайперисти.

На брифинга стана ясно още, че военният министър е разрешил силите на Военната полиция при поискване от областните епизоотични комисии да участват в контрола на движението в 20-километровата зона на огнищата. Стрелба като в Чехия обаче няма да има. Военнослужещите не ходят на лов, заяви зам.-министър Атанас Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Абе, де'й *** и другите ***, дето като Ал Матросов защитаваха козичките на баба Гицка? Свинете са по-вкусни от козите, що комунистите не ги защитават. Да не са ря.зани карабини? Ами зелените екоактивисти, що защитават малката (несъществуваща) зелена кукумявка по трасето на втория лифт в Банско, а не плачат за дивите прасета и вълците? Интереса клати феса!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... прасета ...
12
1
 
7
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
Само като я видя тази тлъста сливенска *** , и ми се повдига.Герберската и наглост и алчност, са основното качество на мултачката от боковата Шайка.Един грамотен човек няма в кабинета "Тиква 3".
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Местните тиквени васали и феодали ще се спукат да правят и ядат суджуци ,че и на туй отгоре ще им плащат!Което не могат да изядат ще отиде по маалите и вместо да се намали заразата ще почне да се увеличава в геометрична прогресия!Ама от *** гърбели кво да очакваш!
10
7
 
11
 
! Отговори
Гладен Мрънкач преди 4 години
Резултатът от такъв "стимул" е ясен - изчезването на дивата ***, премахването на свободното къмпингуване, защото горите ще гъмжат от селяни с пушки, по някой друг трагичен случай на отстрел на другарчето по време на лов и ГЕРБ печели местните избори;)))
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Делянчо Прасевски веднага хварал самолета за Дубай като чул, че го търсят ловджиите
8
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не остана диво животно в тази страна. Ловджиите надвишават многократно броя на животните и разрушават природата на България. За 30 години изсякоха горите и избиха всички животни.
7
2
 
12
 
! Отговори
В преди 4 години
''Стрелба като в Чехия обаче няма да има. Военнослужещите не ходят на лов, заяви зам.-министър Атанас Запрянов.''И по добре - сбирщина от храхтутници и лентяи! Представям си колко жертви ще дадът по време на лов...ще бъде страшно - касапница, самонаранилите се и загинали военни ще са в пъти по малко от избитите прасета!
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази болест се разнася не от животните а от хора - планирано, умишлено и целенасочено. И тия хора трябва да влязат в затвора. Време е да прогледнем че има хора от запад, които искат да съсипват нашето производство и да ни използват за пазари на тяхното. ВРЕМЕ Е СЛУЖБИТЕ ДА ЗАПОЧНАТ ДА ПРАВЯТ РЕАЛНИ АНАЛИЗИ И ПОСТЕПЕННО РАЗПРОСТРАНИТЕЛИТЕ НА ТАКИВА БОЛЕСТИ ДА БЪДАТ АРЕСТУВАНИ И СЪДЕНИ, КАТО СИ ИЗЛЕЖАТ ПРИСЪДИТЕ ЗА АНТИБЪЛГАРСКАТА СИ ДЕЙНОСТ.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искаха от евросъюза отдавна да са разработили ваксина срещу африканската чума. Унищожава се с неравностойни субсидии и със зарази земеделието и животновъдството в Източна Европа.
4
0
 
19
 
! Отговори
Ловец преди 4 години
Не е въпроса колко пари ще дадът!Въпроса е че няма да издавът бележки за индивидуален лов...и пак нищо няма да се постигне! Всичко е парлама и кражба на пари!
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРСКИТЕ МЕСА СЕ ИЗНАСЯТ НА ЗАПАД А ОТТАМ СЕ ВНАСЯТ МЕСА ПО МИИ, ПЪЛНИ С ХОРМОНИ
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ЛИ ДАНС И МВР НАЙ-НАКРАЯ ДА АРЕСТУВАТ НЯКОЙ ЗАПАДЕН ДИВЕРСАНТ. КАКВО ИСКАТ ХОРАТА ДА НЕ ГЛЕДАТ ЖИВОТНИ ТА ЗАПАДНИЯ КАПИТАЛ ДА ЕДРЕЕ И ЦЕЛИТЕ ЕВРОФОНДОВЕ ДА СА ЗА МИНЬО СТАЙКОВЕТЕ ПРИЯТЕЛИ КОИТО ОЩЕ СА СПОНСОРИ НА ГЕРБ
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куче да си в тази държава.