Германският "Билд": Да, да, да, Урсула!

Изслушванията за еврокомисари - между 30 септември и 8 октомври
17 юли 2019 07:20, Петя Славова
35
Германският "Билд": Да, да, да, Урсула!
Снимка: БТА

След избирането й за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова държавите в ЕС да й предложат възможно най-добрите кандидати за еврокомисари. Тя отправи този призив на първата си пресконференция, след като получи доверието на мнозинството в Европейския парламент.

Европа е моята страст и чувствам, че се завръщам у дома. Винаги съм искала да се върна в европейската среда, към моите корени, сподели Фон дер Лайен, която е родена в Брюксел заради работата на баща си като директор на отдел в ЕК. Тя съобщи, че баща й се е върнал в Германия с надеждата да бъде изпратен обратно в Брюксел като еврокомисар, но животът се е стекъл различно.

Още по темата

Фон дер Лайен уточни, че утре се връща за ден в Германия, за да се сбогува с правителството и въоръжените сили в досегашното си качество на министър на отбраната. Тя добави, че лятото ще прекара в Брюксел и Страсбург, в подготовка на работната си програма, предаде БТА.

По нейните думи последните две седмици са били най-натоварените в политическия й живот. Тя уточни, че не се е надявала събитията да завършат така успешно.

Спечелването на мнозинство (от девет гласа в 751-местния ЕП - бел. кор.) беше много трудно. Днес най-важният въпрос беше речта ми да отразява моите убеждения и да намира решение на разделенията изток-запад и север-юг. Трябва да се обединим по важните въпроси, това е моята цел, заяви Фон дер Лайен.

ЕП съобщи, че изслушванията на предложените за еврокомисари ще бъдат вероятно от 30 септември до 8 октомври. Целият състав на ЕК се предвижда да бъде гласуван от евродепутатите между 21 и 24 октомври. Новата ЕК започва работа на 1 ноември.

Урсула получи приветствие и от германската канцлерка Ангела Меркел, която не скри удовлетворението от избора й и я нарече "убедена и убедителна" европейка.

"С нея за първи път ще има жена председател на Европейската комисия и (германец ще заеме поста) след близо 50 години. Радвам се, защото една убедена и убедителна европейка ще стане председател на Европейската комисия", каза Меркел в пост в Twitter.

Тя изрази увереност, че Фон дер Лайен "ще се заеме с много енергия с предизвикателствата, пред които сме изправени като Европейски съюз".

"Въпреки че днес губя отдавнашен министър, печеля нов партньор в Брюксел", отбеляза Меркел и изрази задоволство, че ще има "добро сътрудничество" с Европейската комисия при следващия й председател.

Германският министър на външните работи, социалдемократът Хайко Маас, също поздрави Фон дер Лайен в Twitter. Той приветства нейната реч, в която тя "се обяви за един единен и силен ЕС, за който искаме сега да работим заедно." "Време е да погледнем към бъдещето, защото светът не чака Европа", призова Маас.
Германският таблоид "Билд" приветства избирането на Фон дер Лайен за председател на ЕК, като излезе със заглавие на първа страница "Да, да, да, Урсула!".

Към поздравленията се присъединиха и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Те са отправили своите поздравления в Twitter.

Поздравления към Урсула фон дер Лайен отправиха и ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и и.д. премиер на Белгия Шарл Мишел, който от 1 ноември ще замени Доналд Туск на поста председател на Европейския съвет.

Цялото ръководство на ЕС ще се смени на 1 ноември, когато приключва мандата на сегашната Европейска комисия под ръководството на Жан-Клод Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Европейка преди 4 години
Значи в Брюксел е европейска среда,а в Германия не е.Брюксел е у дома,Германия не е.Какво мислят обикновените германци за това.Тая е толкова германка,колкото Сталинка-българка.Чакат ни още тежки години ис новите управници.
29
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
мда,много ентусиазъм,много фойерверки....И за какво?....-"Пременил се Илия,погледнал се-пак в тия".....нооо,Системата е такава:-"Размахвай байрачета,крещи лозунги, ...и си карай по старому!"..ЦЕЛТА Е ВЛАСТ!!!!!!..ВЛАСТ!..ВЛАСТ!!!!.."Всичко останало НЕ Е от Лукавого"..
28
0
 
4
 
! Отговори
Африка=Европа преди 4 години
Че то Африка си говори англииски и френски.
27
3
 
3
 
! Отговори
Не! преди 4 години
Урсула - брутално отблъскващо име :(((
26
2
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Злото вече става потомствено, пуска корени и ще унищожи континента Европа,след 100 години ако има все още живи говорещи европейски езици, какво ли ще напишат за това създание ;) ??!?!
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ja, ja, ja, Ursula!"Доста стряскащо заглавие. Дано не го четат малки деца.
24
3
 
7
 
! Отговори
екзорсист преди 4 години
До християнинОще нищо не си видял.Не е "последния" - поредния.
23
3
 
8
 
! Отговори
християнин преди 4 години
последният продукт на Вавилонската Кула! АнтиХриста е Вече на Земята!!!
22
2
 
8
 
! Отговори
екзорсист преди 4 години
До Архангел ПсувнаилНе е "седянка", а дяволско сборище.По плодовете им ще ги познаеш.
21
3
 
6
 
! Отговори
балама преди 4 години
Германската Цачева. Ни натрисат след Ишиаса.
20
2
 
9
 
! Отговори
Баронеса Урсула преди 4 години
Вожд на АфРопа!! Девиз - Бяло няма да Остане!
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готино бабе с визия на ескорт .
18
2
 
14
 
! Отговори
Билд дер порно преди 4 години
Я, я ,я, шнеле, яя, вундербаааа, дас фантастиш. Шприц мир ден цицен. Яяяяяя.ИХ ЛИБЕ ДИХ!Тоя филм сме го гледали. И вече не е интересен.
17
5
 
21
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 4 години
Цялата работа е сбъркана до корен, дами и господа. Жена военен министър!!!?Фиииууууиии, ойде коня в реката. Дали някой осъзнава колко противоестествено е това? Жената трябва да е символ на любовта, майчинството, нежността и отстъпчивостта, а не на *** милитаризъм. Сбъркано, сбъркано, сбъркано, та чак Богуненавистно. Закривай тая седянка наречена ЕС.
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Разбира се, че тази жена няма как да бъде разбрана от т ъп ия български манталитет, "Е чудно как ти я разбра тогава таз възвишена богиня дето сутрин изпуска майски рози в тоалетната. Улево, ***.
15
3
 
8
 
! Отговори
Питам аз преди 4 години
Латински корен Урсус - мечка. Пък се подиграват на руснаците. Може ли жена да се казва Меца, Мецана или Мечкия и да е нормална?
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая ми прилича на едни комсомолски секретари от близкото ни минало...Дори има повече плам в очите и... А те не бяха много умни!
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти си ганьото чуждопоклонник, дето много куса супа, и в никакъв случай не сърба чорба. Жалък, жалък, ***.
12
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Я, я, я Урсулааа ... то за друго става ли?
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел взе кормилото на ЕС в свой ръце !