Експерт за атаката срещу НАП: Ще има санкции от Европа

Държавата обаче овладяла ситуацията с изтичането на данните
Обновена: 16 юли 2019 22:28 | 16 юли 2019 22:27, Екип на Bulgaria On Air
58


Държавата е овладяла ситуацията с изтичането на личните данни. Това заяви в "Денят ON AIR" експертът по киберсигурност Борислав Сестримски по повод хакерската атака срещу НАП. По думите му съществува възможност хакерите да извлекат полза от личните данни, които са източили, но това е малко вероятно.
Още по темата

Сестримски също така обясни, че е необходимо държавата да се приготви и за съпътстващи атаки, тъй като тези удари никога не са самостоятелни.

"Има място за притеснение от изтичането на данните от НАП. Хората, които са ги изтеглили, могат да извлекат полза от тях. Държавата обаче е овладяла ситуацията. В бъдеще може би ще трябва да се помисли за възможност да се променят ЕГН и други данни, които получаваме при раждането си, при тяхното изтичане", каза експертът.

Сестримски посочи, че най-вероятно ще има санкции от страна на Европа за изтичането на данните.

"Парите, похарчени за сигурност, не се възвръщат. Те се възстановяват с нарастване на репутацията и доверието на хората към държавата. По всяка вероятност ще има санкции от Европа, но не се знае какви ще са те и в какъв размер. Нормално е системите да са уязвими, тъй като те постоянно се развиват и няма време да се тестват дълго време. Целта на този удар е компрометиране на доверието към системата", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма защо да чакаме Европа! Крайно време е Шайката да бъде незабавно санкционирана от нас самите! Защото Държавата на Шайката ни разката май*ката!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
IT специалистите на държавна заплата рядко са на над 1000 лева основна заплата. Каквато е заплатата, такива са и резултатите. Над 10000 лева месечно трябва да е заплатата им, за да няма пробиви.
33
0
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Че ги платихме !!! Ние колко санкции на Цурко и Бойчето платихме ,та тия ли !!!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Империята на злото генерира само Зло,...пък се чуди защо човечеството бяга от нея като от африканска чуума !
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сегашната държава може да овладее единствено кражбите.Не остана икономика, няма работа за квалифицирани кадри, заплатите са смешни, за едно място кандидатстват стотици, фирми се изнасят.Тука става все по безнадеждно.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечно се наливат пари за системи , но се крадат чрез Лирекс , балкантел и други известни полицейски фирмици. Нивото на специалистите в НАП е ниско защото за тези заплати няма как да се хване добър специалист или ако някой млад се е хванал да го задържите. В Англия държавните проекти са скъпи защото парите не се крадат и се доставят и настройват адекватни системи и се поддържат от платени кадри.Общо взето нищо добро от невежи и калинки назначени и управлявани от еднокнижник.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакерите моели да извлекат полза, ама едва ли....Тоз не го знам по какво е специалист, ама със сигурност не го бива мисленето.Ми за какво са ги точили тия данни, бе , спец? За слава ли, да се изперчат пред момичета ли ....... Ба си ....парчета сте!
28
0
 
14
 
! Отговори
да ве преди 4 години
Щом държавата уж е овладяла положението защо не е направила така ще то да го няма ?Пак Путин ли ще е виновен и българите ако заведат дела за обезщетение кой ще им плаща, Горанов от джоба си ли отделно че ЦК на ЕК може и оттам да има удар по манерките на нашите и глоби е, и, оставки КОГА КОГА ? В нормалните страни това да е станало вече !
27
15
 
1
 
! Отговори
//Много просто преди 4 години
Руските хакери са гола вода. Това е работа на вътрешен човек.ДАНС да провери за връзки на Т специалистите с БСП.
26
6
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Мен току що ме санкционираха трима бежанци! Тъкмо им издyxax и изгълтax спepмaта, и като си поисках петте евро (на бройка правя отстъпка) ме замлатиха с винкели и арматурно железо! Накрая ми cpaxa в устата! Е бива ли така?
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе най-добре е да ни изхвърлят от Европата... Само им замърсяваме ландшафта, кога с poми, кога с разни други гaщници... Четете Иречек, па кажете нещо променило ли се е?
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тоа пpoc народ герб е перфектен! Лични данни, мични данни, кой му свети под калпака кво е тва? На 3% от биомасата и то евентуално! Утре пак ще му замажат очите на плeбca и наесен пак ще пусне за Бойко! Още много бой трее за тоа пpoc народ, докато поумнее! А може и да не стане никогиш... Само с боя да си остане.
23
18
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Комуните не спят.Другарите саботират подобно на "Костинбродската афера" преди изборите режисирано от Мая Манолова и СИЕ комунисти.Змията хапе,когато я настъпеш.Бойко започна да прибира олигархичните спонсори на БСП,а те не му остават длъжници!
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На английски е "retardet", на български е "бавноразвиващ се". Значи че не е като другите деца, поведението му е като на малко дете, често има лиги по устата. Не знам как е думата на руски.
21
1
 
12
 
! Отговори
Слънчарски преди 4 години
До Анонимен 11Самата НАП си признава, че е имало пробив. Ако нямаше, щяха да кажат, че е лъжа и щяха да се хвалят че системата е невъзможна за хакване. Да кажеш, че е бил вътрешен човек звучи много по-добре от това да ти разбият на пух и прах защитата, от която зависят личните данни на хората от целия народ, включително на политиците и мутрите.
20
1
 
7
 
! Отговори
Батак преди 4 години
България не е Европа направо марш завинаги,ББ охранител СИК каква държава може да бъде?
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ви разнищтват че няма страшно, че такова всичко е под контрол ... овцете вярват. Хора събудете се вече, държавата е на ниво Сомалия, издънки след издънки и още повече издънки.
18
1
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Глобата е 4% от оборота на цялата фирма или корпорация, но не повече от 10 мил евро. В случая си прав, сега тази простотия ще я плати данъкоплатеца, защото ЕС ще глоби държавата! А данъкоплатеца е платил веднъж прескъпо за посредствена кибер сигурност.
17
0
 
18
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Те детството и младоста ни откраднаха тея 30г а вие за лични данни сте се загрижили , народа е валат, даже няма сили да се бори , няма друг такъв народ който да позволи това , всяка година изпитват търпението на хората, тези скандали са лакмусовата хартиа за да видят докъде още могат да мачкат
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един граждански иск сега да се плати на всички ощетени заради немърливоста на държавната администрация