Разнобой при Патриотите заради финансирането на партиите

ВМРО застава зад ветото на Радев, НФСБ – против
19
Разнобой при Патриотите заради финансирането на партиите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Партиите в Обединени патриоти отново се разминаха в позициите си за законодателството.

Причината този път е ветото на президента Румен Радев, който върна на парламента за ново обсъждане поправката в Закона за държавния бюджет, с която се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Още по темата

Искрен Веселинов от ВМРО обяви, че воеводите ще подкрепят ветото на президента.

Той съжали, че на Радев не му е стигнала смелостта да върне и едното левче субсидия.

"Ние сме готови отново да гласуваме по същия начин и да се обявим против приватизацията на партиите на практика, която се наложи с тази промяна в закона. Единственото, за което мога да съжалявам, че на президента не му стигна до края смелостта да върне и едното левче субсидия. Реално това са двата основни елемента, чрез които се желае да се промени политическата система в един труднопрогнозируем вид", заяви Веселинов.

Запитан дали позицията на ВМРО няма да доведе до напрежение между управляващите партньори, той отговори: "Никой от партньорите от ГЕРБ не се е съобрази с нашето мнение, което беше против тези текстове, така че не виждам защо ние трябва да се съобразяваме с тяхното".

Според него с отварянето на вратата към свободно финансиране на партиите от стопански субекти политическите сили се превръщали в генератор на корупционен риск.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче отсече, че неговите депутати няма да подкрепят ветото.

"Ако се приеме едно такова вето, партиите ще бъдат лишени от възможността да бъдат финансирани по какъвто и да било начин и остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии и на опозицията", мотивира се той.

Според него никой няма да даде пари на малките партии, защото дават само на тези, които управляват, тъй като се страхува от санкции, репресии, отказ от обществени поръчки и концесии.

Симеонов смята, че Радев не е прав в твърдението си, че партиите ще станат зависими от бизнеса, защото в България няма такава практика.

"Тук бизнесът е зависим от политиците, които управляват. В България най-влиятелни и богати са хората, които управляват държавата, но е по-удобно да се насажда другата версия, че има тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата, за да могат да получават поръчки. Те в момента ги получават, защото си плащат. Публично известни са комисионните. Това е очевидно", каза още Симеонов.

"Не мога да се сърдя на президента - той нито е бил в бизнеса, нито в политиката, той идва от авиацията и тези въпроси не са му добре познати. Трудно може да се ориентира и лесно става жертва на лоши съвети", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Кого подкрепят НФСБ? преди 4 години
Публично известни са комисионните? А защо участвате в коалиция с корумпираните гербаджии? Кой ще ви повярва, че не сте като тях.
11
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Патриот-комунист-патриот.....на всеки километър са.
10
0
 
0
 
! Отговори
Патреот преди 4 години
Колеги, дайте да дадете... Разберете се, че съм си аресал един пост, ей такъв никакъв, да меткам с пръчка... може да ме огрее в следващия мандат
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Симеонов да си прибира Консулите от Германия дето нищо не разбират от Гермснски Документи
8
0
 
1
 
! Отговори
шляпалника преди 4 години
Не знам защо ги наричат така тези....индивиди! От всякъде е видно, че става дума за ***-не патриоти!
7
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Да попитам само! А КОЙ Е ТОЯ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ? ???? Нищо не ми говори!!!!!
6
1
 
5
 
! Отговори
хаха преди 4 години
до: БАБА МАРАС две ръце те подкрепям
5
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
малка българия няма нужда от малки партии само лапат пари и нищо не зависи оттях навсякъде по света са две големи партии които се сменят на 4 години и няманикаква драма тука всеки цър=вул иска да е депутат и да лапa да ама не хаиде смотиката и да бачкат
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болен-руския как ще го гласува? Да не зависи пак от него?
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те не са никакви патриоти, а обединени още повече.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Патриотите разчитаха на ДПС да гласува против 1 лев и да не мине. Сега се ослушват и оглеждат, става сериозно. Май ще гласуват срещу ДПС. Режат си клончето и увисват на ГЕРБ да им подхвърля някоя огризка от ябълка.
1
2
 
9
 
! Отговори
От Къде на Къде преди 4 години
аз ще плащам за политически партии !?аз НЕ ИСКАМ да хрантутя политически партий !!!аз НЯМАМ НУЖДА от политически партий !!!гнусния юдо-масонски елит комуто тези политически палячовци служат да си им плаща !!!писна ни от този жалък цирк наречен "демокрация" !!!