ЧЕЗ Разпределение с инициатива за опазване на птиците

Дружеството предприема мерки за защита на животните
Спонсорирано съдържание | Обновена: 15 юли 2019 13:45 | 15 юли 2019 11:20, Екип на Investor.bg
ЧЕЗ Разпределение с инициатива за опазване на птиците

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение предприема мерки за защита на живота на птиците и предпазване на електроразпределителната мрежа от повреди в резултат на досега с тях. Тези дейности са част от мащабния проект "Живот за птиците", изпълняван в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) на територията на Западна България. Вече бяха обявени предстоящите дейности по проекта в областите Враца и Перник.

Проектът "Живот за птиците" цели защита на живота на птиците и осигуряване на възможности за безопасно гнездене. Усилията на дружеството в тази посока спомагат и за опазване на електроразпределителната мрежа от пожари, вследствие на запалване на гнезда или прекъсване на електрозахранването при досега с птиците, заяви пред Investor.bg Мария Георгиева, ръководител на проекта в ЧЕЗ Разпределение България".

По думите ѝ инициативата ще се реализира в продължение на 5 години и в нейните рамки компанията ще инсталира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове и ще монтира 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Ще бъдат разработени, произведени и тествани и стандарти за безопасни за птиците електропроводи.

За да привлече общественото внимание към възможностите за опазване на биологичното разнообразие и подобряване на градската среда, ЧЕЗ Разпределение организира конкурс за рисунки върху разпределителни касети. Младите художници, сред които и деца, претворяват своите красиви проекти, свързани с птиците и електроразпределителната мрежа, върху електроенергийните съоръжения във Враца и Перник." От ЧЕЗ Разпределение коментират и ангажираността, която дружеството създава сред малолетните и непълнолетни граждани.

"Децата често се отнасят към животните с много повече любов отколкото ние възрастните. Много лесно е да заинтригуваш тяхното внимание към инициатива, която акцентира върху спасяването на живота им и те откликнаха веднага, когато обявихме конкурса за рисунка", подчертава Георгиева.

Според нея не е било трудно да се обясни на децата важността на инициативата, защото "те носят тази грижа към животните в сърцето си".

"Ние не бяхме дефинирали възрастови ограничения, не искахме и да наблягаме на професионални художници, можеше да се включи всеки, който поиска. Видяхме какво щастие им доставихме, когато одобрихме техните проекти, тяхната работа пък допринесе за популяризиране на проекта и на мерките, които сме предприели за защита на птиците. Това от своя страна може да даде пример на други компании също да предприемат инициативи за опазване на биологичното разнообразие", добавят от ЧЕЗ Разпределение.

Подобряването на градската среда чрез изрисуването на разпределителни касети има традиции в ЧЕЗ Разпределение, като компанията е правила няколко подобни проекта в столицата.

"Имахме кампания за изрисуване на табла в Благоевград. По отношение на защитата на птиците, това също е дългосрочна дейност и началото ѝ не се поставя с настоящия проект. Още от стъпването на ЧЕЗ Разпределение на българския пазар монтираме повдигащи платформи за щъркелови гнезда, други гнезда държим под постоянно наблюдение, монтираме изолационни покрития. Имаме дългосрочна политика в тази посока", подчертават още от електроразпределителното дружество.

Според ЧЕЗ Разпределение опазването на околната среда е акцент в дейността на всички компании от Групата ЧЕЗ.

"През изминалите 6 месеца служители на ЧЕЗ Разпределение се включиха в мащабна кампания на колегите от ЧЕЗ Електро България за залесяване на паркове и опожарени територии. Посадените дръвчета бяха над 2000, а инициативата се проведе с цел да се популяризира електронната фактура на ЧЕЗ като начин всеки от нас да допринесе за опазването на околната среда", коментира още Мария Георгиева.

По отношение на средствата, осигурени от компанията и Европейската комисия по програмата за обезопасяване на потенциално опасните електропроводи в защитените зони в Западна България от ЧЕЗ Разпределение посочват, че проектът"Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, или"Живот за птиците", е с общ бюджет от 2,65 млн. евро. Дружеството е инвестирало в него над 800 хил. евро , както и човешки ресурс за изпълнението на инициативата. От своя страна Европейската комисия е предоставила 1,85 млн. евро по програма Life на Европейския съюз.

Във връзка с цялостната реализация на проекта от ЧЕЗ Разпределение изтъкват, че дейностите се извършват в 19 специално защитени зони по Директивата за птиците на ЕС, част от мрежата Натура 2000. БДЗП, партньор на ЧЕЗ, определя важните за птиците места и местообитанията им, което гарантира целенасоченото и ползотворно извършване на предвидените от ЧЕЗ Разпределение дейности.

"Вярваме, че всички дейности, които ще изпълним до изтичане на крайния срок на проекта ще допринесат в максимална степен за минимизиране на жертвите до този момент, свързани с електропроводите и запалването на щъркеловите гнезда. Обходите показват, че усилията вече дават резултат", заключват от електроразпределителното дружество.


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации