Проф. Генчо Начев: Болниците дължат 150 милиона лева

35 милиона лева са дълговете на общинските болници
Обновена: 12 юли 2019 21:34 | 12 юли 2019 20:33,
27

Дълговете на болниците у нас са над 150 милиона лева. Това заяви в "Денят ON AIR" директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. Той бе категоричен, че възнагражденията в здравеопазването у нас не отговарят на тези в нито една държава в чужбина, като единственият вариант родните лекари да получават, колкото колегите си на Запад е, да бъдат преструктурирани различните отделения в болниците.
Още по темата

Болниците в Северозапада - няма кадри, пациенти...

Проф. Начев допълни, че дългът на болниците намалява през последните месеци благодарение на политиката на Министерството на здравеопазването, но въпреки това дълговете остават прекалено големи.

"Дълговете на болниците са над 150 милиона. Те са в падеж. От тях 35 милиона са на общинските болници, останалите са на университетски и областни болници. В резултат на финансовата политика на Министерството на здравеопазването има спад на тези дългове, но той е минимален. Има идея дългът да се консолидира. При добра спешна помощ няма нужда от толкова болници", каза професорът.

Той допълни, че едно от решенията за намаляването на дълговете на болниците е преструктуриране на различните отделения. Въпреки това, според него, проблемът няма да бъде решен бързо.

"Възнагражденията в здравеопазването не съответстват на нито едни други в Европа. Заплатите идват единствено от прихода, които болниците реализират. Може различните отделения да се преструктурират. Проблемът няма да се реши бързо. Където нуждите са презадоволени - се намаляват кадрите. Парите се използват неефективно", каза Начев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Всяко нещо има цена. Само здравето на народа няма. Затова основна държавна функция е здравеопазването. Но облагодетелствани подмазвачи манипуларат, я обезсмислят, прехвърлят я върху мизерните доходи на 80 % от българите. И ти, същество, ме обвиняваш в афинитет към социализма, след като само този месец дадох около 300 лв. за лекарства и процедури при 350 лв.пенсия, а държавата за 10 години ме доведе до крайно влошаване, с канибалската си човеконенавистна, и ...порочна система.
23
0
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А тоя ПрУфесор няма ли да си припомни как дълги години тези болници работиха с орязани бюджети и поставени пред избора да спасяват човешки животи или да нямат дългове избраха да лекуват хората . Гнусна държава . Покриваме задължения на олигарси, купуваме си безполезни дърти хвърчила за милиарди , харчим европейски пари за да могат разни политици да си правят къщи за гости в които да живее родата им А НЯМАМЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ , БОЛНИЦИ, УЧИЛИЩА , ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ......
22
3
 
2
 
! Отговори
Емил преди 4 години
Долна *** плюете по разкошен лекар, който всеки ден спасява жалкия ви живот, гнусно стадо от неудачно и и страхливци
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17За всички с власт всичко е прекалено скъпо като здравеопазването ,като политическата класа , безплатен у нас е само труда на 80 % от този скапан и наведен народ. Как може да си мълчим и да не скачаме когато тези наглеци ни ограбват. Не може един политик и шеф на болница да взема по 20-25000 лв. а тези ,които работят за тях да живеят на ръба с мизерни заплати ! Неравенството у нас е издигнато в култ точно от хората с власт !
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този ли беше с 15те апартамента и милионите в сметките си?
19
2
 
7
 
! Отговори
4 преди 4 години
Източват ги такива като теб , не леля Пена !
18
0
 
5
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Ами 300-болници са това!!!!КОЛКО ДА ДЪЛЖАТ??!ВСЕКИ СИ ПЛАЩА ЗА МАСРАФА!
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравеопазването никога не е било безплатно и няма как да бъде такова. Но *** обяснявай на соцносталгиците, на постсоцносталгиците и т.н. Великите илюзии на комунизма и на заблудените.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези вече са се приготвили да ги изкупят болниците. Парите вече отдавна са в техните джобове. Само остава да натиснат Анани да им ги продаде изгодно за 1 лев като фалирали. След това ще дойде ИСТИНАТА за частното дране на държава и пациенти.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да плати поне половината от спестените си пари като деректор.
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на фона на 3 милиарда за летящи щайги и един милиард от гърба на народа за тол таксития 150 милиона са едно ншщоно докато не ги провесим по стълбовете - така наречените управляващи - краварски те па.чав.ри няма оправянемного лошо било това народен съд аа
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ай ай ай завода на фолксвоген в турцияникой не бръсне народ дето се оставя да го управляват тъ.пи прод.ажницидраги европуйци- за ония от брюксел не чините и пукната пара
12
2
 
14
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
БОЛНИЦИТЕ НЕ ДЬЛЖАТ.ДЬЛЖИТЕ ВИЕ УПРАВНИЦИ КРАДЛИВИ
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6НО пък са милионери и живеят, убеждавайки света, че в България има здравеопазване, не се срамуват от реалното скоростно намаляване на българския народ.А малоумната, порочна система на НЗОК, ДЖИ-ПИ-тата и ДКЦ (абсурдна структура, която те лекува 2 х 30 мин. в 1 месец САМО и после те хвърля в тресавището да умираш бавно и мъчително) е убийствена за здравето на хората и Бермудски триъгълник за финансите.Решението е в големите болници! ТЕ лекуват! А имаме много прекрасни лекари!
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама докторите си вземат всичко,те задължения не търпят,даже преди въпроса - Какво ви боли?,задават най-важния(за тях)- Имате ли пари?
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче не е забравил да си накъдри лимбата за снимката. :) Самолюбие и егоизъм на N - та степен.
8
2
 
13
 
! Отговори
:) преди 4 години
Д р Начев, д р Михайлов, д р Хинков и д р Мирчев - светата четворка на българската здравна реформа. Хинков и Мирчев са братя и имат сестра. :))) Да дойдат да ми обяснят, че нямат сестра. :)))
7
4
 
7
 
! Отговори
Не-е-е преди 4 години
Не болниците дължат пари, а държавата дължи здраве, МНОГО ЗДРАВЕ И ЖИВОТ ДЪЛЖИ БЪЛГАРСКАТА "ДЕМОКРАТИЧНА" ДЪРЖАВА на българския народ, престъпен дълг!
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива като Генчо Начев и, неизвестно защо, все от неговото поколение систематично съсипаха българското здравеопазване, започвайки някъде от 1997-*** година под предлог, че го "реформират". Гледам тоя театър вече 20 години и все по-зле става. Оцеляват само някои частни лечебни заведения и кабинети, които наистина лекуват и имат разумни цени. Доста Джи Пи-та също присъстват логично на пазара на медицинските услуги. Д-р Начев и с-ие само Ла.пат. И говорят откровени лъжи. Обяснявам си го с Д.С.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този наглец с частният си автопарк как не се срамува от народа си.....Големи доктори и още по-големи търгаши със здравето и живота на народа си !