Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2019 21:15 - НА РАЗХОДКА ПОД МАХАЛА ВЪЗ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 661 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 10.07.2019 21:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   
  Тази разходка ще извърша по долината на едно дере, заповащо от с. Равен, покрай което се спуска стратегически римски път. От двете му страни има низ от тракийски светилища. Аз обаче ще се спусна от махала Въз, по средата между селата Равен и Татул. Разбира се, пак по римски път. Този път достига други римски пътища долу, които през изминалите години преминах и опознах така, че мога сега, по памет да направя карта на района.  За жалост с намаляване на животните из този регион, възможните за ползване на пътища /б. м. пътеките/ също намаляват. За мен обаче, който съм много упорит това е преодолим проблем, но ми струва много усилия, скъсани дрехи, лазене по тунели в храстите, направени от дивите свини. Имам упоритостта да се отправя нанякъде, защото знам какво има натам. Ако не знаех това да се забутам в храстите трънливи никога не бих сторил. Огледал съм първо от високото, набелязал съм си репери и тогава предприемам последната част, достигането до набелязаното място. Обикновено със защитни очила. Преодолявал съм и много опастности. Сега си спомням за една пътека на траките до светилището им Малък казан, която е направена със стълбище и парапет, издялани в камъка. Скалата след пътеката бе отцепена, едвам слязох и трябваше да продължа, обратно по пътеката бе невъзможно.
   Махала Въз е на една висока извивка на рид, който се обтича от дере, чиято вода тече по карстови скали. Има чудни обазувания - меандри, вирчета с риба, черни щъркели, от страни се вливат нови рекички, почти по всички скали по бреговете им има следи от делата на траките. От махалата към дерето отива римски път, от който започват много разклонения. Аз ползвам три от тях, любимото ми е към Къщакьой, отвсякъде оградено със тракийски светилища, едно от които огромно. Най-близкото светилище до махала Въз са двата Казана, първите от серия такива, една от които е това на Орфей.
  Всичко тук съм опознал, но имам ли път насам и малко свободно време, възниква проблем - а сега накъде, защото опциите са твърде много. 

image

Римският път от махала Въз към дерето. Там има пътна петолъчка.

image

Единственият извор на махала Въз. Той е под селото. Хората се грижат за него, редувайки се, всеки се старае да даде максимума от себе си. Водата е кристално чиста, вижда се всяка песъчинка по дъното. Извиращата вода постъпва в поилка за животните. Вода, давала живот на всичко живо тук, основната причина да бъде основата махалата точно тук. Понеже знам проблема на хората когато съм сам вземам в колата много десетлитрови бутилки, които пълня на извора до тюрбето на село Врело и ги оставям на площадчето на махалата. Радостта е голяма.

image

                                       Още снимки на карстовия извор

image



image



image

                            Прецъвтяла смрадлика


image

                              Част от скалите на светиището под махалата

image

                                             ?

image



image



image

     Започват скалите от предсветилището, ако има такава дума.

image



image



image



image



image



image

                    Много намръщен трак....

image



image



image



image



image



image

Ето ме в дерето, което ще ме отведе до Казаните. Успоредно на него преминава римски път с отклонение към с. Равен. Преди селото какво има е друга обширна тема. Сега ще поместя само снимки от скалите, които водата е моделирала. Голяма красота!

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

В лявата страна на снимката е моят силует. Като се започне от ника на блога ми, 
къде ли не съм се снимал по планините на България.

image

   Това е Големият казан, до него има и Малък и още поне пет скали като тази,
по които траките яко са поработили.
  Върху Казаните ще се сезирам във втората част на тази разходка, която ще е доста 
дълга...









Гласувай:
3



1. rosiela - Преказни места.
10.07.2019 21:19
А някои скали наподобяват глави и лица на човеци. Странно нещо е природата, намеква ни за единение на всичко. Очи да имаш, да го видиш.
Чакам за още.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188680
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031