Разкриха мистерията с метана на Марс

Засега е невъзможно съществуването на живот на планетата
9 юли 2019 10:26,
28
Разкриха мистерията с метана на Марс
Снимка: Pixabay

Учени от университета в Орхус, Дания, обясниха загадъчното изчезване на метан в марсианската атмосфера, съобщи Сайънс алърт. Метанът е смятан за индиректен признак за съществуване на живот.

Още по темата

Удивително разкритие на Марс, има ли живот?

Колебанията в концентрацията на метан на Червената планета имат сезонен характер, като варират от 0,24 частици на милиард през зимата в северното полукълбо до 0,65 частици на милиард през лятото. Специалистите открили също области на марсианската повърхност, от които периодично се освобождава метан. Сред възможните причини за това учените посочиха химични процеси, напомнящи серпентизация, или наличие на живи организми. Но процесът, свързан с отстраняване на метан от атмосферата, се оказа още по-загадъчен, пише БТА.

Учените предположили, че в основата на механизма, свързан с изчезването на летливия въглеводород, е ветрова ерозия, при която се окисляват марсиански минерали, а метанът се йонизира и се превръща в съединения, като например метил, метилен, карбин. Йонизираният газ се свързва с атоми, например силициеви, на повърхността на скали. Този процес протича по-бързо в сравнение с фотохимичните реакции. Това може да обясни защо внезапно изчезват метанови облаци на Марс.

Същите химични процеси могат да доведат до образуване на токсични съединения - пероксиди и супероксиди. Това прави невъзможно съществуването на живи организми на повърхността или близо до нея.

Миналия месец марсоходът "Кюриосити" откри в марсианската атмосфера значително количество метан, който може косвено да свидетелства за наличие на живи организми на планетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Защо ли Марс е богът на войната? Някои езотерици твърдят, че човешкият дух в миналото се е въплътил на планетата Марс, но поради много войни са я унищожили като място за живеене на хора. Наистина трябва да озеленим нашата планета Земя, за да пребъдем в нея. Трябват ни не войни, а зелени гори и зелени паркове.
18
1
 
2
 
! Отговори
Марсиянец преди 4 години
Мерана който отделяме в атмосфверата е когато си чистим тоалетните. Благодарение на йонизираните *** много бързо се отмирисва. Благодарим за опортюнити, използваме го за маса за бира. Чакаме и кюрюсити ли секюрити ли кво беше там и той да сдаде багажа,че на Жосо нелеото е необходима холна маса.довечера ще изпускаме пак метан,да не се чудите. Айде със здраве.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Тъпан прУвинциален, добре че са тези учени от Англия, Дания, Норвегия и САЩ щотоиначИ щеше още да влачиш на дедо си ралото по полето и да ходиш в "нужника" на двора!!Аман от диви *** !
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и в БГ по принцип не би трябвало да има живот, ама напук на учЕните, има.Като чуя за учените от Англия, Дания, Норвегия и САЩ и спирам да чета по-нататък.Такива алабалиситки правят, че почваш да си мислиш, че нещо не се дочел внимателно и препрочиташ не веднъж, докато се убедиш, че ти си прочел правилно, ама авторът само е искал да каже нещо, но не е успял.
15
1
 
1
 
! Отговори
Бакшиш преди 4 години
Щото марсианските таксита през лятото карат повече.
14
1
 
1
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
Павелчо седни сиСлаб (2)
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонски пърдежи.
12
2
 
0
 
! Отговори
П преди 4 години
Анонимен.....много си наивен и некомпетентен по темата. Бих казал даже невеж и поради тази причина недей да драскаш коментари на които биха се смяли и осмокласници. Хайде обратно на работа!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сагата с Марс за сега приключва, навивайте ръкави и да садим дървета
10
7
 
4
 
! Отговори
P преди 4 години
Отново четем абсолютни глупости....Кога ли ще кажат истината за Марс?
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това прави невъзможно съществуването на живи организми на повърхността или близо до нея"Ами да - търсят не там, където трябва! Трябва да търсят ДАЛЕЧЕ от повърхността - в облаците, които ги няма. Там са марсианците и се присмиват на глупавите хорица и техниката им. Ще търсят те на повърхността. Ограничени неуки създания.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че този път авторът надмина себе си - нищо не се разбира."Засега е невъзможно съществуването на живот на планетата".... "Засега" в смисъл, че се смята, че е невъзможно, или още не се знае, или пък сега не може, а утре ще може ...?Или се опитват да създадат живот, но засега не успяват?
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елон Мъск каза, че там ще заселва хора. Някой отлъже, кой ?
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Може и двете според неграмотно написаната статия"С гугъл транслейт толкова.
5
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zeusЕвала честито за най-глупав и безмислен коментар.
4
0
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Може и двете според неграмотно написаната статия
3
5
 
16
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Всичко е много просто, Баце е свързал Хъба с Марс и зимата черпим от там метан за отопление :)
2
1
 
16
 
! Отговори
тото преди 4 години
от последните две изречения нищо не разбрах... Може или не може да има животни на Марс???
1
8
 
7
 
! Отговори
Горд македонец преди 4 години
Я съм варил ракия сливовица та от това е.