Porsche 911 слага мотор от Формула 1

Колите ще са само 11, всяка ще струва $1,45 милиона
0
Porsche 911 слага мотор от Формула 1
Снимка: Porsche

Porsche рядко излиза извън рамките на състезанията за издръжливост и GT надпреварите, но когато го прави, обикновено това носи сериозни успехи. Точно това се случва през 80-те години на миналия век, когато Porsche е сила №1 в късния период на първата турбо ера в спорта. Компанията разработва 1,5-литров V6 мотор с две турбини, като двигателят е за McLaren, а проектът е финансиран от TAG Group.

И от 1984 McLaren се нарежда сред най-силните отбори във Формула 1, а титлите за Ники Лауда, Ален Прост и Айртон Сена идват една след друга.

Тестовият автомобил за развитието на турбо мотора е бил Porsche 930 (търговското име на тази версия 911 Turbo), а двигателят с официално наименование TAG Turbo има мощност между 750 и 1000 конски сили, като се развърта до 10 000 об/мин.

Сега, английската тунинг компания Lanzante и McLaren са обединили усилия, за да съживят славата на тестовия прототип на Porsche и така се ражда ексклузивната серия от 11 коли Porsche 930 TAG, съобщава AutoMedia.bg.

И тъй като шасита и купета на 930 все още се намират, то въпросът с двигателите е доста по-сложен. В крайна сметка 11-те двигатели са осигурени от McLaren, като всеки един от тези мотори идва с богата документация – състезателна история, номер и т.н. А задачата по възстановяването на тези двигатели се е паднала на Cosworth.

Още информация и снимки за проекта вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Формула 1Porsche 911
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари