Втората по големина банка в света обмисля влизане в България

Председателят на БТПП Цветан Симеонов в интервю по Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 8 юли 2019 15:03 | 8 юли 2019 13:15, Анисия Иванова
40

Втората по големина на капитала банка в света - China Construction Bank, обмисля навлизане в България. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов първо в ефира на предаването "Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му представилите на China Construction Bank Corporation, която има активи за 3,3 трлн. долара и годишна печалба от 37 млрд. долара, са посетили България заедно с изпълнителния заместник-председател на банката и доста сериозен екип и представителя им в Люксембург.

"Те разглеждат много сериозно темата за свое присъствие в България и формата му. За голямо съжаление държавните институции не проявиха интерес, но ние ще направим необходимото - информацията, която събрахме, да достигне до тях и при следващата визита да могат да бъдат договорени с по-големи подробности и то с институциите, от които зависи осъществяването на това намерение", заяви Симеонов пред водещия Христо Николов.

Миналата седмица от съобщение на президентството стана ясно, че държавният глава Румен Радев е поканил китайска банка да открие представителство у нас, но без да се съобщава коя точно е финансовата институция.

China Construction Bank Corporation е една от водещите търговски банки в континентален Китай и започва дейността си през октомври 1954 г. като Китайска строителна банка. Тя е листната на фондовата борса в Хонконг от октомври 2005 г. и на Шанхайската фондова борса от септември 2007 г. В края на 2018 г. пазарната капитализация на банката достига 207,179 млрд. долара, което я поставя на пето място сред банките в света. С 14 977 клона и 345 971 служители тя предоставя цялостни финансови услуги, включително лично банкиране, корпоративно банкиране, управление на инвестиции на стотици милиони индивидуални и корпоративни клиенти.

China Construction Bank Corporation има и широко представяне в света - над 200 клона и дъщерни дружества от всички нива в 29 страни и региони по света. Дъщерните дружества покриват множество бизнес области, като взаимни фондове, финансов лизинг, животозастраховане, имуществено застраховане, инвестиционно банкиране, фючърси и пенсии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 4 години
ЗАЩО В *** НЯМА НИТО ЕДНА ШВЕЙЦАРСКА БАНКА БРЕ?
35
2
 
0
 
! Отговори
Енчо преди 4 години
Влезе ли китайската комунистическа банка в България ще ни погълнат, като смок мишле.На Радев глупостите.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След спрените партийни субсидии,да не би да са ги излъгали с някои икономически обещания,с тайната надежда да получат китайско финансиране?*** са способни на всичко.....
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Защото стандартните банки не инвестират. Ако китай инвестира, ще е по техните правил и техните начини. Вържем ли се с тях, всякакви дребнави далаверки, около техните проекти секват на момента. Защото, ако нагрочат някой, ни ДАНС, ни НСО ще го опазят (не че ще го пазат де ...).Цялата структура ни е корумпирана и Китай знае това и ще се въползва от факта.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MdaВъпросът е, какво ще е след 10 години. То и Германия донесе доста просперитет в България преди войната, и с радост се включихме на нейна страна, ама след войната ... малко различно ...
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хюго Бос"Вижте държавите с нормални инвеститори"Ам ... като кои например?
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е добра новина, само и единствено, ако сме готови, да преминем изяло към странта, политиката и икономиката която иска Китай. Сега ще раздадът 20ина милиарда кредити, ще има яху ихи, след 5 години, ще кажат, че не е нужно, да ги връщаме, трбява смао, да им разрешим, да си правим проекти, разни лобита ще кажат, че е по-добре, да не им връщаме парите, а да направим, каквото искат и ... Да, толкова беше. Ще има смяна на режима :)
29
0
 
2
 
! Отговори
dan преди 4 години
МВФ и СБ са се окопали в България и лесно няма да пуснат други вампири на българската "трапеза".
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още не сме видели тия от ЕС. И пристигна тая от Азия. Нещо става с Президента.Да не би да оправдава командировката си до Пекин . И да ни покаже , че е свършил големата работа.!
27
3
 
2
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
А, не, не и не! Всичкото азиатци, анадолостанци- на изток и юг от България нямат място тук. ТакЪви бизнеси, банки и шефчета - не. Вижте държавите с нормални инвеститори и погледнете с инвеститори от анадола, Азия и т.н - разликата е огромна
26
3
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
ти толкова ли си наивен или наивна да си мислиш, че Китай ей така им налива пари, дава им ги на заем - като не могат да ти върнат, а те не могат, им взима мини, пристанища и т.н. по-лошо от Колонизотор. Китай съсипа Африка както никой друг, ти казваш - ами точно обратното, че Китай спасява Африка. По-големи сметкаджии от Китай няма. Целта на Китайска банка в България е естествено финансово поробване на българите към Комунистите от Пекин!!!
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не щем китайски инвеститори и инвестиции. Ще продължим да чакаме американски, германски. Ще продължим докрай да чакаме Фолксваген. Няма да се предадем.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше ми интересно докато прочетох, че става въпрос за китайска банка.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само руски, турски и китайски бъркочи в бг, затова ще е вечно на дъното
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много чуждестранни банки има у нас, но инвестиции от тях почти никакви. Само събират лихви. А да видим китайците!
21
8
 
3
 
! Отговори
Динко преди 4 години
Wow...Интересно, що само руски, а сега и китайски банки имат интерес към тази държава. Иначе, нито една от големите световни банки няма присъствие тука. Да са ви честити китайците! ХАХАХА
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Населението на страната ни бързо намалява, а населението на земята, включително на Китай, бързо расте. Рано или късно тук ще дойдат от Далечния Изток или Близката Африка, който изпревари. По-добре да дойдат китайците и да им дадем почти празната ни хубава територия на концесия. Те, за разлика от нас, ще я стопанисват добре и ще ни плащат предостатъчно. Ще построят и АЕЦ-Белене.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев за една седмица докарва повече инвестиции,отколко гроб за година!
18
2
 
5
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Ами сигурно има празнини за запълване че ще идва към нас. Май у нас повечето правителствени кредити са към Дойче банк. Тая голяма банка от известно време е на ръбана фалита. Вчера обявиха официално че ще съкратят 20% от персонала си. Преструктурирване, опит за спасение.
17
5
 
10
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Прабългарите са китайци по произход и са построили Великата китайска стена, която всъщност е великата прабългарска стена и е наша!