Топ инвеститорите у нас – българите в чужбина. Пращат по ?3,5 млн. на ден

Основните трансфери идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция
8 юли 2019 11:00, Екип на Investor.bg
385
Топ инвеститорите у нас – българите в чужбина. Пращат по ?3,5 млн. на ден
Снимка: архив Reuters

От началото на година до края на април българите, работещи зад граница, са изпратили на близките си в родината близо 400 млн. евро. За сравнение за същия период на 2018 г. сумата е била 392,5 млн. евро или със 6,9 млн. евро по-малко. Това показва справка на Investor.bg в данните за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ).

Само за април постъпленията са над 105 млн. евро, което обаче е с около 5 млн. евро по-малко, отколкото през март, когато са били 110 млн. евро. Най-малко преводи от началото на годината е имало през януари – 88 млн. евро. Средно на ден през четвъртия месец от годината българите зад граница са пращали тук по 3,5 млн. евро.

Спрямо април 2018 г. гастербайтерите са изпратили на близките си с 1,8 млн. евро повече. Сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната.

По данни на БНБ за периода януари-април 2019 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са отрицателни в размер на едва 55 млн. евро., при 65,6 млн. евро година по-рано. Освен това през март минусът беше общо 254,4 млн. евро.

Данните са предварителни и ще бъдат ревизирани с годишните данни на НСИ и допълнително постъпили отчети на предприятията с чуждестранно участие, като обикновено промените са в посока нагоре.

За отрицателното число има две вероятни причини. Едната е, че потокът на външните капиталовложения е по-малък, отколкото изтеглените от страната чуждестранни капитали. Другата причина може да е приключването на сделката с унгарската банка OTP Bank Plc. и придобиването на 99,74% от SG Експресбанк АД (SGEB), българското дъщерно дружество на SG и другите местни дъщерни дружества. Финализирането на сделката през януари 2019 г. доведе до изплащането на близо 600 млн. евро от българското поделение на френската Societe Generale.

Към края на април тази година обаче капиталовложенията под формата на дългови инструменти са на плюс от 656,5 млн. евро. От тях 123 млн. евро са постъпили само през април. Инвестициите под формата на реинвестирана печалба и дялов капитал обаче също са на минус съответно 173 млн. и 538 млн. евро, а това е сигнал, че компаниите - майки на български клонове, са изтеглили сериозен дивидент от страната.

Очаквано, най-предпочитани са инвестициите на чуждестранни лица в недвижими имоти. За периода януари-април 2019 г. в страната са инвестирани 2,2 млн. евро в недвижима собственост, колкото беше и за първото тримесечие. Година по-рано обаче в България са влезли 7,1 млн. лв. за първото тримесечие под формата на инвестиции в имоти. По страни, най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Холандия (0,5 млн. евро), Русия (0,4 млн. евро), Казахстан (0,4 млн. евро), Латвия (0,4 млн. евро) и Германия (0,4 млн. евро)

 Дългови инструменти (средствата, които чуждите компании дават под формата на заем на своите дъщерни дружества в България ) възлизат на 656,5 млн. евро, при 142,9 млн. евро за януари – април 2018 г.

Тази статистика (за паричните потоци от емигрантите) обаче не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ, тъй като тук не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро.

Така или иначе данните са показателни за това какво е реалното състояние на българската икономика (основно движена от потреблението) и доколко страната ни е привлекателна дестинация за инвестиции.

Основните трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция. И именно тези средства влизат директно в обращение. Помощта, която сънародниците ни зад граница изпращат тук, отива за погасяване на битови сметки, кредити, здравеопазване, образование и различни покупки, рядко за инвестиции в бизнес.

От таблиците на БНБ се вижда още, че сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, вече се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с чуждестранните капиталовложения.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
1
 
5
 
! Отговори
торашко преди 4 години
До АнонименЗащото и пет живота няма да им стигнат, повечето работят за минимална заплата, която ако се стискаш стига, но отпуснеш ли края си за никъде.
298
0
 
9
 
! Отговори
а преди 4 години
100 милиона евро на месец. 5 процента някъде от целия БВП. Според мен е поне 3 пъти повече, но както и да е.
297
11
 
1
 
! Отговори
ТОП ИНВЕСТИТОР преди 4 години
Задграничните българи си мислят, че са хванали дяда си за то.ките. Да, ама не. Не е толкова просто - великите сили решават коя държава да има висок стандарт и кои да го ду***. Извод - нищо не зависи от задграничните гастарбайтери. За справка - най богатите и с най висок жизнен стандарт имат и най висок външен дълг !
296
2
 
11
 
! Отговори
Инвеститор преди 4 години
И за благодарност БГ политиците не позволяват на българите в чужбина да гласуват и не приемат закон с който да въведат гласуване по интернет. Не било сигурно, ама парите от емигрантите идват по интернет и тогава е сигурно. Ако престанем да пращаме пари и икономиката на БГ ще рухне като стар селски *** ...
295
3
 
4
 
! Отговори
до 355 преди 4 години
3,5 млн / ден виртуално . Немаш си на идея виртуално колко трилиона пари се мотаят из нета. Реалните пари /банкноти, монети/ са много малко. Швеция и доста други минават поетапно на безкешово и от там към маркиране по *** кратуни. И после сълзи и сополи. Ама хората сами си го начукват .
294
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрахме как пращат по 3,5 млн. евро на ден до БГ?
293
14
 
11
 
! Отговори
богати преди 4 години
В България няма бедни. Има такива дето се правят на бедни , но улиците са пълни с нови коли, не можеш да се разминеш, магазините пращят от стока и хората купуват като откачени. Който ви е казал, че българите са бедни , ви мята по черешата. Курортите в гърция, турция пращят от българи - бедни били ?!?
292
2
 
30
 
! Отговори
Инж преди 4 години
Има доста истни в статията. Пари се пращат в БГ основно да не измрат старците от глад. Иначе колегите на острова, Германия и Австрия, отдавна си прибраха семействата при тях. Децата масово не говорят български или имат само "основен езиков запас". По-важното е, че за тях България е чужбина. Тях не ги чакайте, каквото и когато да стане в БГ. За съжаление и мръсните пари от соца и прехода се изпраха, и затова вече няма "чужди" инвестиции от Австрия, Кипър, ЮАР, офшорни зони...
291
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
351 до Ц и н и к,Цензурираха името, за теб пиша.
290
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ***,Обясни защо, айде тези които избягаха 89 е имало причина, но защо по времето на Борисов напуснаха близо 700 000 души като сме финансово стабилни? :)
289
6
 
2
 
! Отговори
хахахахахаххаАХАХАХА преди 4 години
хАХАХХАХАХхАхахахахХххахахахаха! По-голяма простотия като статия не бях чел наскоро.Поне в коментарите виждам някакво пробуждане в хората! :)
288
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нужда от такива инвеститори.Влагат си парите в жилища,които стоят празни и така вдигат цените,та хората,които действително имат нужда от жилища се заробват с огромни заеми.Що не купуват жилища в държавите,в които са емигрирали?
287
3
 
40
 
! Отговори
4566 преди 4 години
Хубаво че се махнах. Всеки месец пестим около 2000 евро в DE, бачкаме си с половинката и сме доволни, знам сега някои теменуги ще се измеят 2000 смешна сума ама ние не крадем а работим. Тука и двамата работихме и бяхме гладни, да работиш и да си гладен може само в BG. Да да София големите заплати ама ние от малките градове кво да кажем, аз преди да замина 2000 ерво изкарвах за цяла година да беше преди няколко години но и сега не е розово в малките градове, събрах вече пари които няма да изкарам цял живот да работя в моя роден град.
286
8
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До кристина.....при бай тошо имаше работа и развита икономика.....Хахахахахаааааа, имаше работа в ТКЗС за 60 стотинки на ден. И като беше развита икономиката защо фалираха 5 пъти?
285
8
 
20
 
! Отговори
кристина преди 4 години
добро утро, каквото и да пишете или да правите, може само да кажете.. да живеят емигрантите!!! хората, които никога няма да изоставят семействата си да умрат от глад, както държавниците от българският парламент правят с народа си! факт е, че при бай тошо имаше работа и развита икономика, сега се взимат само заеми от европа, които без колебание се използват за крадене в полза на властимащите.. ами да видим кога ще се спука балона и всичко да си дойде на мястото и да се видят реалните цифри!!!
284
2
 
9
 
! Отговори
до Ц преди 4 години
Много злоба ей. Недей така, че ще си докараш някоя болест. Всичко съм ти обяснил в коментарите и няма да се повтарям, че си лягам да спя. Лек и спокоен ден на всички в БГ!
283
10
 
9
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Държава пълна с прости селяци... свикнали някой да ги храни.. докато те крадат каквото могат. Повръща ми се от вас - Тошо та Тошо... Той ви направи оръфляците на Европа.. *** пусто текезесарско съзнание - чакате някой по чудо да ви направи швейцарци... Мислите си, че някой ви е длъжен. Никой не ви е длъжен... Попитайте Тошо - защо сте такива npoшляци... след 45 години безкрайни успехи. МАЛКО ВИ Е МИЗЕРИЯТА - ДОКАТО И ПОСЛЕДНИЯ ОТ ВАС НЕ ПУКНЕ - БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА МРЪДНЕ И МИЛИМЕТЪР НАПРЕД!!!
282
12
 
7
 
! Отговори
Циник до 326 и 327 преди 4 години
Абе текезесар, какво е построил бай ти Тошо бе глъм? Построил е външни *** по селата. Бе може ли да сте толкова т ъ п и тва *** бе?! Защо не сравниш България с Южна Корея? Държава водила война до 1953 година - къде са те - къде сме ние. Само в България ли има детски градини бе ***? Само в България ли има заводи? Гиди и наглите ви *** - ти ще ми говориш за клишета! Тошо построил - видя се какво построи - изкопаеми заводипо *** модел - скапани неконкурентни ***
281
3
 
1
 
! Отговори
до Дивия запад преди 4 години
Циника, този с 300% и този къде кълне Жан ще стават след малко, а ние ще лягаме...
280
1
 
1
 
! Отговори
до Дивия запад преди 4 години
EDT? Стъмни се вече :)