Ново проучване: Наситените мазнини са полезни!

Яйца, масло, шоколад, месо – да не се изключват от порциона ни
5 юли 2019 11:00,
20
Ново проучване: Наситените мазнини са полезни!
Снимка: Pixabay

Препоръката хората да избягват наситените мазнини е по-скоро вредна, защото така се получава недостиг на важни хранителни съставки, съобщава "Дейли мейл".

Още по темата

5 храни, които ни пречат да влезем във форма

Яйцата, черният шоколад, месото, маслото и сиренето съдържат много мазнини
, но и важни витамини и други полезни вещества. Затова те не трябва да бъдат избягвани напълно. Група учени от Европа и САЩ разкритикуваха Световната здравна организация за тази проектопрепоръка в професионалното списание Бритиш медикъл джърнъл. Те заявиха, че насърчаването на консумацията на още по-нездравословните транс мазнини може да е довело до преждевременната смърт на стотици хиляди хора, пише БТА.

"Препоръката да бъде намален приемът на общите наситени мазнини може да доведе до намаляване на приема на продукти с голяма хранителна плътност", пишат учените, начело с Арне Аструп от университета на Копенхаген. Тези продукти с висока хранителна плътност могат да намалят риска от сърдечни болести, диабет тип 2, неинфекциозни болести като рак, недохранване.

Проектонасоките на СЗО ограничават калориите от наситени мазнини до 10 процента от дневните, като препоръката е те да бъдат заменени с ненаситени.

Специалистите отдавна спорят за ползите и вредите от мазнините, защото прекаляването с тях може да увеличи холестерола и да предизвика сърдечносъдови заболявания.

Наситените мазнини са естествени за месото, маслото, млечните продукти. Те се различават от ненаситените по начина на свързване на веригите.

Богати на ненаситени мазнини са ядките и семената, рибите като сьомгата и скумрията, олиото и зехтинът, авокадото. Храните с много наситени мазнини обаче съдържат важни витамини и минерали, протеини, фибри, желязо и цинк.

Месото например съдържа висококачествен протеин
, лесно усвоимо желязо, минерали, витамини. Яйцата съдържат 13 важни витамина и минерала (включително вит. Д, рибофлавин, йод), висококачествен протеин, линолова киселина, холин и каротиноиди като лутеин и зеаксантин. Сиренето съдържа протеин, калций, магнезий.

"Загрижени сме, че на базата на няколко десетилетия опит, фокусът върху общите наситени мазнини може като последица случайно да е подвел властите, потребителите и индустрията да препоръчва храни, които съдържат много малко наситени мазнини, но много рафинирана скорбяла и захар", пишат учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да , наситени мазнини ,но не набъкани с палмово масло ,щото е евтино , а крайният продукт , ако си нагъл и имаш гръб в управлението , можеш да продадеш на висока цена и да си пълниш джоба , нищо че тровиш деца и възрастни
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още през 60-те и 70-те години са изяснения някои основни положения, но нали трябва маркетинг и да се продава какво ли не. И за холестерола се раздуха някакви истерии, а навремето се е смятало до 2-3 жълтъка дневно за нормално, при липса на някакви заболявания, свързани най-вече с липидната обмяна.Даже нормалните плодове и заленчуци ги кръстиха "органик", защото вече няма нищо нормално.
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не е казвал, че наситените мазнини са вредни. Писачите от днес.бг, че са неграмотни си е техен проблем. Вредни са само трансмазнините.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промишлените храни почти не съдържат важните вещества и микроелементи.Не качествената храна е всред основния проблем на технологичното човечество.
14
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До Анонимен 7Има много хора като теб. Наричат се тек черва, просто ядат колкото си искат, но са слаби, само похабяват храната.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яйцата, черният шоколад, месото, маслото и сиренето........ама истинските, не това което ядем!
12
0
 
4
 
! Отговори
милиарди преди 4 години
До Анонимен*Близо 8 милиарда. Станахме 7 още през 2011.
11
4
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Всичко е до организма!Има хора - пият в продължение на 20 г по кило водка или ракия ВСЕКИ ДЕН само с пръжки и мръвки и СА ЗДРАВИ,ПРАВИ И КОРАВИ.Ама и бачкат в двора - копат,цепят и т.н.На по 50 г. и НЯМАТ оплквания.Чистият въздух и физиическия труд,изпотяването изкарва токсините и дроба преработва по-бързо мръсотиите.
10
0
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Дедо 10
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Щом си 178 см. и 68 кг значи си с около 6 до 8 кг по-слаб от здравословното за този ръст.Слушай дедо - на село знаем най-добре.Инче за тестото,виното и мръвките си прав.
8
1
 
12
 
! Отговори
факт преди 4 години
Естествените храни от няколко десетилетия се представят като "вредни", защото са прозрели недостига им в наше време.Човечеството увеличава броят си, увеличава консумацията, а производството - намалява. Сега, като допря шило до дупило и трябва да се лекуват и неизвестни до скоро болести - Олеле! Почват да пишат за био- еко- органика и дрън-дрън. Добре, но няма от къде. Кой от нас/вас отглежда нещо за ядене, за пазара с храни?
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като обичате яйцата си купувайте пъдпъдъчи. В тях няма никакъв холестерол и са много по-полезни от кокошите. Вярно са по-скъпи, но си заслужава.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хляба хлябааа и тестените изделия правят килограми. Спрете хляба, спрете тестените закуски, една 2 бири на ден най-много и пийте червено вино с месо. Без месо не сядам на масата но по една пържола или по едно парче риба най-много и като издрънча едно кило домашно вино отзад и съм във форма. На 39 години 178 см 68 кг съм.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е , че близо 7 милиарда души не могат да се изхранят с екологично земеделие. Явно ще се храним с не дотам чисти храни. Генномодифицираните храни ще навлизат все по дълбоко по принуда, а не защото ги искаме. Като няма риба и ракът е риба.
4
6
 
15
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 4 години
аз обичам Палмаво Масло, Олио от Рапица и Глюкозо-Фруктозен Сироп, защото Въглеродният отпечатък е малък и Брюксел, казва че са полезни и за това са във всички храни.
3
3
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Нашият организъм е това което сме яли през последните стотина хиляди години.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам чувството, че ако си платиш подобаващо на журналистите ще ти изкарат всичко, което е било вредно сега ще е полезно. Явно интернет почва да си служи с фалшиви новини и много скоро хората ще срат да вярват .
1
3
 
33
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Никой обаче не говори колко са вредни храните заради антибиотици, хормони, стероиди, добавки, пестициди, ГМО и т.н. Истинска храна и повече движение е рецептата за здраве, няма никакво значение какви са мазнините.