Апарат на НАСА каца на сатурновата луна Титан 2034 г.

Изстрелването на "Дрегънфлай" е планирано за 2026 г.
5 юли 2019 07:34, Елка Василева
24
Апарат на НАСА каца на сатурновата луна Титан 2034 г.
Снимка: архив, Reuters

Елизабет Търтъл бе много радостна в края на миналия месец, когато получи телефонно обаждане от НАСА - проектът й да бъде изпратен дрон до най-голямата луна на Сатурн - Титан, която тя изследва от 15 години, получи зелена светлина и вече е с бюджет от около 1 милиард долара, предаде Франс прес.

Но изстрелването на "Дрегънфлай" е планирано едва за 2026 г. Това не е ли обезсърчаващо? "Времето минава бързо, трябва да се свършат много неща", отбеляза 52-годишната планетоложка "Зиби" Търтъл от лабораторията по приложна физика в университета "Джонс Хопкинс".

Предвижда се 600-килограмовият "Дрегънфлай" да кацне на Титан, на 1,4 милиарда км от Земята, отвъд Марс и Юпитер, едва през 2034 г.

"Покрайнините на Слънчевата система са далеч", коментира "Зиби" Търтъл, която сякаш е изненадана, че й задават въпроси за продължителността на междупланетните пътувания. - Човек трябва да е търпелив."

Темповете, с които се развива планетологията, нямат аналог. Разстоянията са толкова големи, а роботите, които се изпращат в космоса, са толкова усъвършенствани, че учените посвещават живота си на няколко мисии.

"Зиби" Търтъл, която се е обучавала в Масачузетския технологичен институт и университета на Аризона, си спомня за първите снимки на Титан, направени от телескопа "Хъбъл" през 90-те години на миналия век. Тя е сред първите изследователи, получили през 2004 г. близки снимки на Титан, които бяха изпратени от изстреляната 7 години по-рано сонда "Касини".

"Беше вълнуващо да се видят облаци на Титан - каза тя. - Нямахме обаче никаква представа какво има на повърхността на луната, различавахме единствено светли и тъмни райони."

По-късно европейската сонда "Хюйгенс" изпрати снимки и светът видя корита на реки на Титан. Така за няколко години бе създаден "портрет" на Титан - странно небесно тяло, на което температурата е минус 179 градуса Целзий. То е с по-големи размери от тези на Меркурий и Луната, а кората му е формирана от лед. На Титан има реки и езера от течен метан.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: сатурнлуна Титан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
Холивуд Mon АполонoF преди 4 години
2034 година Баце ще кацне на космодрума в Банкя за да открие паметник на лидера на ГЕРБ, след поредния успешен мандат, със средства спестени от заплатите на евродепутати от мисииите към Брюксел 2019 -2034 . Цветанов ще е организатор на тържеството, срещу дребна премия или бартер за апартамент
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да не намерят чаши от кафе и кутии от кола там.
15
6
 
8
 
! Отговори
До Да им се не начуд преди 4 години
Завистта е лошо нещо ,русоид :/ Само се замисли ,че онея космически джуджета руснаците имат за цел да кацнат на Луната с 60-70г. закъснение след САЩ.Смятай колко изостанал и деградирала нация са :/ Вече изостават и от Бангладеш
14
0
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Това е така заради "метричното разширяване".Вселената се разширява по-бързо от скоростта на светлината.Светлината е пропътувала до момента 13.8млрд. светлинни години нали така ? Да ама докато светлината пътува,самото пространство се разширява.Това е все едно да тичаш по 10 метрова права отсечка и да я минеш за 5 секунди,обаче докато тичаш за това време и самата отсечка се разширява на 100 метра дължина.Надявам се ,че горе долу разбрираш за какво става въпрос.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНай-вероятно са няколко или даже безброй вселени и бъка със земи, животни и хора.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плюс това никой незнае колко точно е голяма цялата вселена, ние виждаме само една част от нея, останалото е скрито зад космическия хоризонт, отвъд който никаква светлина неможе да достигне до нас, понеже обектите отвъд този хоризонт се отдалечават от нас по-бързо от скоростта на светлината, именно заради експоненциалното нарастване на вселената.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Как може Вселената да е на 13,8 млрд год, а да е голяма няколко трилиона светлинни години разстояние."Възможно е, защото вселената се разширява, а разширяването е експоненциално. Без да влизам много в детайли, вселената расте там където има малко материя и много празно пространство.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък в едно село в Сибир откриха тържествено ръчна помпа за вода.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Титан има големи залежи от полезни изкопаеми.
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще кацнат ама друг път
7
2
 
8
 
! Отговори
Specter преди 4 години
На луните Титан и Европа ни очакват големи открития. На 100% там вече се развива живот в една или друга форма.
6
4
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо в заглавието има 2 грешки?
5
1
 
7
 
! Отговори
Балкански селянин преди 4 години
До НеукНе пратили са термуметри много ясну
4
0
 
8
 
! Отговори
Ники. преди 4 години
До Неук. Анализ на спектъра на отразената светлина ( за състава ).Инфрачервена камера за температурата.А като знаем температурата, това че виждаме флуид не оставя много възможни варианти.
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Квоаа ? Кък ш стане тва?
2
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Покрайнинте на Слънчевата система са големи. Как може Вселената да е на 13,8 млрд год, а да е голяма няколко трилиона светлинни години разстояние.
1
13
 
6
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Аджаба, някои ще ми обясни ли как знаят колко е температурата и как така знаят, че е живак, от снимките ли го разбират