Lasurit

Стартира проект „ Подобряване на безопасността на пътищата в ЕС“

Стартира проект „ Подобряване на безопасността на пътищата в ЕС“

Стартира проект „ Подобряване на безопасността на пътищата в ЕС“

Реклама Nissan X-Trail
В проекта са включени шест държави, сред които и България

Благодаря на партньорите от Европейската комисия и Европейския съвет по безопасност на транспорта за предложението към България да стане част от проекта, каза заместник-министърът Красимир Ципов при откриване на международната конференция, с която се поставя началото на работата по проект

„Подобряване на безопасността на пътищата в ЕС“. По думите му пътнотранспортните произшествия и последствията от тях са сред най-актуални проблеми в глобален мащаб, а успешният отговор може да бъде постигнат само с активно междуведомствено взаимодействие между всички участници в процеса. Като израз на стремежа на българското правителство да осигури единен подход във формирането и прилагането на политиките в областта на пътната безопасност, заместник-министърът припомни приетата Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2011-2020 г., както и създадената Държавна агенция по пътна безопасност. Предприетите целенасочени действия следват най--добрите европейски практики, посочи още Красимир Ципов и изрази надежда, че настоящият проект ще даде значителна добавена стойност, а придобитият от него опит ще бъде използван и при разработването на Национална стратегия за подобряване на безопасността на движението през следващия период 2021-2030 г., работата по която започна, допълни още заместник - министърът.

За нас е много важно да видим толкова представители на различни институции тук, които заедно полагат усили в тази област. Това е един общ проблем за всички европейски държави и трябва да бъде решаван съвместно, отбеляза заместник-директор на Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ – ЕК Матю Болдуин. Това, което искаме да постигнем с този проект, е да използваме опита на Европейския съвет за подобряване на пътната безопасност, имаме една и съща цел – да намалим броя на жертвите на пътя. Изпълнителният директор на Европейски съвет за безопасност на транспорта Антонио Авеносо поясни, че в проекта са включени шест държави, финансиран е и се ръководи от ЕК. Следващите три години ще се учим един от друг и изрази очакването, че обменът на опит ще доведе до цялостното намаляване на жертвите на пътя.

*Източник: www.mvr.bg Назад


Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии