Lasurit eshop

Автосалон София 2019: Интересни премиери и силен акцент върху алтернативните задвижвания

Автосалон София 2019: Интересни премиери и силен акцент върху алтернативните задвижвания

Автосалон София 2019: Интересни премиери и силен акцент върху алтернативните задвижвания

Реклама Skoda Kodiaq
Само месец след провеждането на най-голямото международно автомобилно изложение на Стария континент – IAA във Франкфурт на Майн в средата на септември, модният подиум се мести в Интер Експо Център, където ще бъдат показани всички най-нови достижения на световната автомобилна индустрия. За 10 дни София ще се превърне в автомобилната столица на Европа и ще привлече всички, които обичат и се интересуват от коли - любители и запалянковци, журналисти, бизнесмени, специалисти от бранша. При това не само от България, а и от всички страни в региона, понеже това е най-мащабният автомобилен салон на Балканския полуостров. Изложението традиционно е част от официалния календар на Международната организация на автомобилните производители (OICA), който включва едва дванайсет изложения по света за годината.


Много премиери и две нови за българския пазар марки

Автомобилните производители ще покажат новите модели на над 36 автомобилни марки. Голяма част от премиерите ще бъдат показани за първи път на родна почва. Дебют ще отбележат и две изцяло нови за българския пазар марки – Mahindra и Cupra. Основаното в Индия през далечната 1947 година предприятие Mahindra има огромен опит в конструирането и производството на всъдеходи, както и на различен тип професионални машини. Един любопитен факт в тази връзка – Mahindra в момента е световен лидер в производството на трактори. Фирмата е представена у нас с три модела – дребосъка KUV100, 7-местния високопроходим модел XUV500 с предно или двойно задвижване, както и съвсем новия пикап Goa Plus. Cupra от своя страна отскоро е обособен самостоятелен бранд, който създава спортни модификации на основата на моделите на испанското подразделение на Volkswagen Group – Seat. На изложението ще бъде показан първият модел на новата марка – Cupra Ateca, снабден с двулитров бензинов турбодвигател с 300 к.с. и задвижване на четирите колела.


Акцент върху алтернативните задвижвания

Напълно в унисон с модерните тенденции в бранша, „Автомобилен салон София 2019” тази година ще фокусира погледите към най-актуалните тенденции за преминаване към алтернативни видове задвижване – щандовете ще изобилстват от автомобили, задвижвани изцяло от електрическа енергия, Plug-in хибриди, които също изминават немалко километри с нулеви емисии, но гъвкаво разчитат и на ДВГ, самозареждащи се хибриди и меки хибриди. За момента ще си позволим да открехнем завесата към някои от най-очакваните премиери в света на автомобилите с алтернативно задвижване. Например изцяло електрическият модел Volkswagen ID.3, който обещава да постави началото на нова ера за германската марка. Или пък последната версия на най-продавания SUV в света Honda CR-V Hybrid. Както и обновената версия на добилия голяма популярност кросоувър Toyota C-HR, който занапред ще разполага с последното поколение хибридна система на японската компания. Надяваме се да видим и чисто новия, вече хибриден вариант на Subaru XV. Разбира се, това е съвсем малка част от предстоящото множество от дългоочаквани премиери, за които ще имаме удоволствието да ви разказваме в дните до началото на изложението.
По традиция, подобаващо място на изложението имат и производителите и търговците на гаражно оборудване, резервни части, гуми, масла, автоаксесоари, охранителни системи, аудио системи, както и лизингови компании, банки, застрахователи и т.н.


Един късметлия ще спечели чисто нов автомобил на стойност до 36000 лв.

Тази година са подготвени много съпътстващи атракции, забавления, приятни изненади и награди за посетителите. Освен удоволствието да видят, да тестват някои от 70-те подготвени експоната, а защо не и да закупят при подобрени условия някой от последните модели автомобили, всеки от посетителите на изложението ще има и страхотния шанс да си тръгне с чисто нова кола. За целта човек трябва просто да е попълнил анкетна карта, да е посочил избора си и да има много късмет. Тази година изборът ще бъде между 10 различни модела от 10 различни марки, като цената на най-скъпия автомобил, който може да бъде спечелен, достига до 36000 лева.


Малко история

Малцина знаят, че най-първият автомобилен салон в България се провежда в панаирната палата в Пловдив още през 1939 г. С грандиозно за времето си откриване и доста шум за тогавашните възможности на медиите, производители от няколко страни показват най-новите си машини – автомобили, камиони и автобуси. Цели 52 години по-късно се организира и първото автомобилно изложение в новата ни история - то се открива на 28 октомври 1991 г. в НДК и се нарича "AM - 91". На него ca пpeдcтaвeни oĸoлo 60 лeĸи ĸoли, миĸpoбycи, ĸaмиoни, мoтoциĸлeти и вeлocипeди. По това време oфициaлни внocитeли нa мapĸи y нac все още пoчти нямa, a peгиcтpиpaнитe тaĸивa тепърва прохождат в бизнеса. Имено поради тази причина возилата, ĸoитo ca ĸaчeни пo eтaжитe нa двopeцa, ca разположени нa щaндoвe, opгaнизиpaни oт aвaнтюpиcтичнo нacтpoeни търговци и автокъщи, пpeдимнo oт Бeлгия и Xoлaндия. Cъбитиeтo пpeдизвиĸвa нeбивaл интepec cpeд пoceтитeлитe. Смята се, че по време на изложението са сключени около 500 договора за покупка.
Cлeд пo-мaлĸo oт 12 мeceцa, пpeз юни мeceц нa 1992 г, Coфия пocpeщa и "Bтopи мeждyнapoдeн aвтoмoбилeн caлoн AM 92", нo тoзи път пoд пoĸpивa нa зaлa "Фecтивaлнa". Един ĸъcмeтлия oт пoceтитeлитe cи тpъгвa c чиcтo нoв "Ford Escort". Именно така е поставено началото на традицията един от посетителите на столичното автомобилно изложение да получава награда нов автомобил.
1993 гoдинa ce oĸaзвa ĸpaйъгълен ĸaмъĸ в иcтopиятa нa aвтoмoбилнитe caлoни, opгaнизиpaни y нac. CBAБ (Cъюз нa внocитeлитe нa aвтoмoбили в Бългapия), a в пocлeдcтвиe AAΠ (Acoциaция нa aвтoмoбилнитe пpoизвoдитeли и тexнитe oтopизиpaни пpeдcтaвитeли в Бългapия) вeчe е opгaнизaтop нa aвтoмoбилнитe излoжeния в cтpaнaтa ни. От 1999 г. вcяĸa нeчeтнa гoдинa coфийcĸият caлoн e вĸлючeн в ĸaлeндapa нa излoжeниятa нa OІСА (Meждyнapoднaтa acoциaция нa пpoизвoдитeлитe нa aвтoмoбили). Дoтoгaвa изпoлзвaнaтa зa цeлтa зaлa "Фecтивaлнa" вeчe oтecнявa, излoжбeнaтa плoщ нe дocтигa и ce нaлaгa изложението дa ce paзпpocтpe и нa тepитopиятa нa cъceдния cтaдиoн "Aĸaдeмиĸ".
„Автомобилен салон София” се провежда в нов, модерен дом – „Интep Eĸcпo Цeнтъp", от 2001 година насам. Покритата площ тази есен ще надмине 11000 кв.м и въпреки това шестте зали ще се пукат по шевовете от експонати и от над 60000 души, които се очаква да посетят нашето изложение през октомври.

*Източник: Автосалон София 2019 Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии