Намаляване на ДДС?! Няма икономически аргументи за това

Това е вредна политика, посочи финансовият експерт Любомир Дацов
Обновена: 2 юли 2019 22:29 | 2 юли 2019 22:28,
31

Правителството и бизнесът са против намаляването на ДДС върху храните и лекарствата. Това стана ясно на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество преди дни.

Предложената от БСП мярка - ДДС върху брашното, месото, млякото, яйцата и лекарствата да падне от 20% на 5%, беше одобрена единствено от КТ "Подкрепа". Според финансовия министър Владислав Горанов промени в данъчната система само биха довели до увеличаване на данъците върху доходите и печалбата, но не и до реално намаляване на цените. На подобни позиции са от Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара.

Финансовият експерт Любомир Дацов, който е и бивш заместник-министър на финансите, коментира в студиото на "Денят ON AIR" с водещ Николай Кръстев, че намаляването на ДДС е една изцяло политическа дискусия, от която няма смисъл. По думите му няма икономически аргументи за подобни стъпки.

"Това е от математическа и икономическа гледна точка много вредна политика. Поне от гледна точка на България. Това нарушава много неща", посочи Дацов пред Bulgaria ON AIR. По думите му много често се използва аргументът, че различно ДДС има в различни страни, но никой не сравнява цялата картина и това, че там където има различно ДДС, други данъци са двойно по-големи от тези у нас.

"Пенсиите - около 40% се допълват от данък добавена стойност, защото той е основен приход в бюджета", аргументира се още експертът и подчерта, че ако се намалят приходите в държавната хазна с различно ДДС, тогава това макар и малко увеличение на пенсиите от този месец, нямаше да го има.

Любомир Дацов допълни още, че социална политика не се прави с данъци, а с разходи и у нас трябва да се наблегне на увеличаване на потреблението чрез по-големи доходи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
goranov koi sa imenata na korumpiranoto ti bg finansovo ministerstvo, koito korumpirano razdavat milioni bg narodni suverenni levove na partizani, nelegalni buntovnici, teroristi?! a bg prokuror i sadia sa za zakovavane po lipovite darveta!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така е другари, в най-бедната европейска държава, няма смисъл от облекчаване на робите, те са си свикнали да гладуват и мизеруват... а горанов просто няма достатъчно в главата, за да може да се справи без да изстисква народа
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а как в западните държави има смисъл да няма ддс в/у тези стоки, тука обаче няма, на некадърния горанов ще му се развали далаверата... той освен да взема от джоба на народа, друго не може, толкова му е капацитета, а ние ще страдаме
26
0
 
5
 
! Отговори
р0бе преди 4 години
вервайте ми!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ддс е най порочния данък и трябва изцяло да отпадне за сметка на нови видове данъци. Например прогресивен данък върху свръхпотреблението на природни ресурси , върху имоти надхвърлящи обичайните потребности и т.н.
24
0
 
13
 
! Отговори
ined преди 4 години
Всеки ден някакви "експерти" ни обясняват - колко е лошо да се намали ДДС-то- колко е лошо да се намали партийната субсидия- защо не трябва да се намалява броя на депутатите- как добре се справя Бойко Борисов и правителството
23
2
 
11
 
! Отговори
Потребител преди 4 години
20% ДДС е апетитна хапка за всички далавераджии и контрабандисти!Ако падне ДДС всичко ще е на светло и ще се работи с реални фактури и документи и ще има равен старт за всички в бизнеса,но няма да може да се краде от .........!!!
22
0
 
9
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Тогава ДДС да се увеличи на 60%....
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащането на ДДС е от крайният потребител.Чичо, баба и леля, които пазаруват в магазина.И те пазаруват всеки ден защото трябва да живеят всеки ден.Не могат да спрат да живеят докато се организират и направят нещо.И докато не се организират техният глас се чува слабо, или въобще не се чува.Затова е лесно да се скубят пари от тези хорица. И така, ден след ден, ден след ден.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма кабибДОД 10%, и ДДС намалено.В Германия са намалили ДДС, но ти взимат 30-40% от заплатата.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да се намалят кражбите в *** и за това няма как да се намали ДДС .
18
2
 
7
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Аргомента е един , ако намалим ддс то трябва от другаде да крадем, а тия икономисти дето казват че ако го намалим стоките ще поскъпнат са за разтрел .
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам от 240 *** да намалим на 100. Мисля ще спестим доста.САЩ с 327 млн население има 100 сенатори и 400 репрезентиращи отделните щати =500, БГ под 6 млн население 240. Абсолютен смях, мафия и бюрокращина до шия
16
1
 
15
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Ако трягва да говорим на чисто икономически език на страна с размер на принадената стойност каквато създава България не й трябва президентска институция,постоянно работещ парламент и общински съвети,186-те държавни изпълнителни агенцици,две трети от министерствата с филиалите им,90-те и кусур посолства зад граница,областните администрации,както и незнайния брой обществени федерации,организации и фондации,несъждаващи икономически продукт,но усвояващи средства каквито нацията няма в наличност.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия как за хърани и стоки от 1ва необходимост са под 10% , а за другите неща 17 ??? С далеч по-високи доходи , а тук нямало аргументи ... 560 лв. и няма аргументи - дано всеки млад човек , а и не само , избяга от това блато !
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами румънците как го намалиха ДДС-то ? Да не би те да са от друга планета - нали сме все в същия ЕС ?Тук нищо няма да се промени , до като не бъдат изправени пред стената и разстреляни тези от така наречения "политически елит" ! Точно , както бяха разстреляни Чаушеско и жена му !Това не е емоционално или хейтърско - просто ни поставиха в положенеие "или те или ние" ! Е , по-добре те да са 2 метра надолу в земята - това не е избор!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че няма да го намалят. Нали искаме да предплатим цялата сума за изтребителите?
12
1
 
16
 
! Отговори
11 преди 4 години
Естествено! Как ще има аргументи? Няма такива! Само дето българи вече ровят по кофите и не се лекуват, щот нямат пари. Абе, няма аргументи.
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се вдигнат данъците на програмистите.Те имат много пари.
10
2
 
10
 
! Отговори
Финансов експерт преди 4 години
Л Дацов да поразкаже малко история за ДДС-то което си е чист държавен рекет в мирно време в дивия капитализъм. Толкова години живяхме без проблеми и сега хоп ДДС та ДДС