Богатите бягат от жегите и глада, бедните – не могат

Задава ли се "Климатичен апартейд"?
25 юни 2019 19:00,
35
Богатите бягат от жегите и глада, бедните – не могат
Снимка: Reuters

Климатичен апартейд. Това определение използва експертът от ООН Филип Олстън, за да представи евентуалната кризисна ситуация, в която богатите плащат, за да избегнат жегите и глада, а останалият свят страда, пише bTV.

Освен човешки права като достъп до вода, храна и жилище, климатичните промени могат да разклатят демокрацията и върховенството на закона и да застрашат последните 50 години напредък, световното здраве и борбата с бедността.

Още по темата

В доклада си Олстън обяснява, че стъпките на ООН, правителствата, НПО и бизнеса са абсолютно неадекватни спрямо заплахата, която вече чука на вратата.

В заключенията си експертът е констатирал, че точно човешките права, такива каквито ги познаваме на Запад, може да не преживеят идващите промени.

Въпреки непрестанните предупреждения и дори молби на еколозите, страните от Г-20 са утроили субсидиите към въглищни електроцентрали. Това е сериозен разрез с обещанието точно на този блок, който преди 10 години обеща да спре финансирането на подобен вид електроенергия.

Филип Олстън е категоричен, че един от основните виновници за заглушаването на проблема е американският президент Доналд Тръмп. Той е известен критик на теорията за климатичните промени, предизвикани от човешката дейност и дори извади САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Бразилският президент Жаир Болсонаро също намира място сред "опасните личности", след като заяви, че ще допусне рудодобив в Амазонската джунгла.

Като говори за сметки, докладът на ООН заключва, че богатите и развиващите се страни ще понесат 75% от разходите, касаещи климатичните промени.

Интересното е, че само 10% от въгледордните емисии обаче идват от бедната част на света. Докладът директно атакува настоящите международни договори за климата.

"Дори и парижкото споразумение от 2015 г. е абсолютно неефективно", констатира Филип Олсън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В какъв свят живеем... Богатите взеха да бягат от глада.
27
1
 
2
 
! Отговори
татарин преди 4 години
До Анонименсибир е хубаво място особенно в алтай
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Слънцето и Земята прогресивно изсТиват....."
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е удобно за Затоплистите да кажат че богатите с парите се оправяли с жегите:):) А бедните не можели:) Ама пропускат да кажат че богатите също така имат пари за да си плащат толлото в студовете, а бедните измират от студ. Климатични промени е имало и миналото и ще има, ама това не дава право на затоплистите да пълнят гушки. Слънцето и Земята прогресивно изсиват и там са бъдещите проблеми на човечеството и живота на планетата въобще. Втория важен проблем е пренаселването на планетата.
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Апокалипсис няма да има, за ужас на екоталибанските промити мозъци, напротив с малко разум и повече работа африканците може и трябва сами да си решат проблема с бедността, за глад е глупост да се говори днес. Тръмп и Болсонаро искат силна икономика и просперитет, а зелени драми и хипи утопии - това е положението!
23
3
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
И кога точно г-н пръднал в асансьора климатични промени не имало? Проблема много се преекспонира, той вече излезе извън границите на разума. Като цяло това по-горе е един крайно ляв хипи-гей либерастки бъркоч - нищо конкретно, само клетви, заклинания, нападки спрямо неверниците, поредния зелен апокалипсис, добрите мързеливи и прости бедни и разбира сме къде сме без дежурния расизъм, но най-важното е че за всичко е виновен злия бял мъж.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пиша ви от Сибир. Май скоро ще дойдете при менннн. Хаахаааахооо
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да не вярваш в климатичните промени като тръмпи е все едно да пръднеш в асансьора и да кажеш ,че това не води до промяна на газовия състав на помещението,демек всеки може да си пърди вътре и това не променя нищо хаха,ама всеки го усеща,също като климата
20
2
 
3
 
! Отговори
a преди 4 години
Поне един човек да каже в прав текст истината, много вярно.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с кво облъчват . кемтрейлс или хаарп немога да разбера
18
7
 
5
 
! Отговори
Облъчват тежко преди 4 години
Последните седмици Атлантическия океан освободи огромни количества газ с цел защита от остър електромагнитен смог и други опасни увреждания откъм САЩ. С тези газове с е надява да искърпи частично тежките вреди нанесени от облъчване с човешка техникаТежко облъчени обеми въздух над БЪлгария от скенери и холограми на автомобили засега са нелечими
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жега А ?От ада измъкване няма бедни ми смехурко.
16
1
 
18
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Света си върви по предначертания план - т.е. към масов катаклизъм. Обзалагам се, че "златния милиард" вече е подготвил сценария. Климатичните промени вече се очертават ясно. Разбира се, американския президент не е толкова ***, колкото се опитва да изглежда. За мен - сценарии. Ще се "насладим" на развитието, защото ще бъдем свидетели, така си мисля.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има връзка глобално затопляне с консумацията на евтин салам за бедни със соя и ГМО внос фасул.
14
1
 
17
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
До TTНе може, расистко е! Кафените трябва да се множат като мишки, а ние да им плащаме за масрафа и да сме доволни от това! Така искат от НСР!
13
1
 
21
 
! Отговори
Войните за вода и хр преди 4 години
тепърва предстоят!Но сит на гладен не вярва, докато не му припари под д-ъто. А тогава обикновено е малко късно. Не знам дали е за добро или лошо, но по разбираеми причини паралиите ще могат да оцелеят само малко по-дълго. И колкото и да не им се вярва парите не се ядат и пият, а от определен момент нататък се стават на ***. Слънцето няма да спре да изгрява и залязва щото Джон или Иван имат/нямат по няколко млн в сметките си. Но същите 2-*** няма да изкарат и седмица на Слънце без вода
12
5
 
10
 
! Отговори
вержи преди 4 години
тия с този ХААРП ни съсипаха планетата
11
5
 
16
 
! Отговори
Зиморничав пустиняк преди 4 години
Каква жега бре. Умирам от студ и ходя с балтон. Брада си пуснах и коса да ми топлят. Дървата свършиха . Ко прайм?
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да готвите по терасите. Да си отворите прозорците да влезе свеж въздух .и о чудо .
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да ръсите небето и използвате климатично оръжие и няма да има жеги.