Вълчев успокои: Учебниците по история са спрени, ще се коригират

Някои факти в тях са минимизирани, призна министърът
25 юни 2019 18:10, Анисия Иванова
81
Вълчев успокои: Учебниците по история са спрени, ще се коригират
Снимка: БТА, архив

Не са утвърдени в момента новите учебници по история и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за новите учебници по история за десети клас, които трябва да влязат в сила от учебната 2019/2020 г.

Последната седмица в публичното пространство се надигна недоволство, че в тях има подмяната на факти и събития от комунистическия период и прехода към демокрация, че темита в тях са манипулативно и тенденциозно представени.

Министърът каза, че учебниците са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени.

Направени са препоръки на издателствата, допълни Вълчев и припомни, че през миналата година беше утвърдена програмата по история за десети клас. Тази програма обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история.

За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, каза образователният министър.

"Затова и през миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима, като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и Възродителният процес. Тази програма ние я защитихме тогава.

Това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", коментира Вълчев, цитиран от БТА.

Той обясни, че учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства и се предлагат за одобрение на МОН. Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са положителна оценка, но това, което видях и аз, и колегите е, че има минимизиране на факти, има недостатъчен акцент на базови характеристики на периода и на режима.

"Има също така опит да се даде положителен акцент върху други - не толкова съществени елементи. Има и няколко откровено провокативни текста и затова съм дал препоръки на издателствата да ги коригират. Не са утвърдени в момента тези учебници", отново заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ani Ти като си на 60 години, през СОЦ-а си била на 30 и то в края му. Какви спокойни менсионерски години помниш. Аз порез СОЦ-а помня как ми рязах панталоните, подстригваха косата и не ми позволяваха да слушам дори музиката, която искам. Спокойни дни за тези, които живееха по шаблон. Помня и чене ме пуснаха да уча висше, защото дядо ми бил Бирник преди 9-ти. Не можеш да учиш или работип, каквото искаш - тотална липса на свобода. Сега се бориш сам по пътя, който си избрал..
67
3
 
0
 
! Отговори
kitaec преди 4 години
Това потвърждава,че Герб е комунистическа проруска партия,командвана пряко от другаря ***
66
1
 
10
 
! Отговори
Ani преди 4 години
другарю, разбираме че си заработваш грантовете ама соца не е само белене, аз съм на 60г и не помня соца с белене, даже хич, но помня че не съм виждала просяци, гаврошовци пред витрините нямаше, можех с ниската заплата да си платя ток, телефон, парно във всички стаи, водата, мноого спокойни пенсионерски години - най голямата разлика, нямах притеснения за лечение, за образование. Да изкарвате соца само белене трябва да е подсъдно изкривяването на изторията, няма да ви мине номера.Кажи нещо за политическата цензура на форума сега в интернет, не те чуваме да гъкваш по този въпрос.
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А се смеят, че в Америка половината от населението счита Земята за плоска.
64
1
 
2
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Ne snam kakvo obrasuvanie ima vaprosnia ministar ,ana edno e iasno ,,pak hodi sas sabuti ga6ti"Djendjerite pak go napanaha.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не ви работи пропагандата, двойкар. Пробвай пак. И не, нямам предвид да повтаряш класа. Това го можеш, ясно е.Откъде ги намират такива субекти за министри, за управници, депутати и т.н.? В хоремага има по-квалитетни профсионалисти.
62
1
 
9
 
! Отговори
Аууу преди 4 години
Какви извратени писатели в тия истории пишете глупости, а в детските приказки пишете за бизнесмени.Май хамерика ви нарежда не се ли срамувате.
61
1
 
10
 
! Отговори
гост преди 4 години
как ли е уцеляла първата БЪЛГАРСКА държава без ЕС .
60
3
 
8
 
! Отговори
а преди 4 години
"все пак сме направили политически и цивилизационен избор"Това е най-*** изказване, което съм чувал от министър последните едно 10 години. Какъв избор, бе човек, като Трети Украински Фронт ти е на границата, изгарящ желание да ти донесе "комунизъм" в страната. Това само като го прочетох и ми стана ясно за какво става дума.
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aз си обяснявам министерското неудовлетворение с минимизирне на ролята за правото и задължението за труд.Сега е демократично, държавата не е длъжна да осигури работа на всички хора, а и хората не са длъжни да работят. От което следва - пълно с излишни поданици, както и с търтеи.
58
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте сега заради *** и Пульо да променяме учебниците, защото някъде там нещо не било, както те биха искали...
57
2
 
15
 
! Отговори
vale_karo преди 4 години
Учебниците са написани от авторски колективи от специалисти.Одобрени са от специалисти работещи в МОН.Господин министъра е най-големият специалист.Той издава препоръки.За тези препоръки ,в друга държава министърът си подава оставка.
56
1
 
15
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
Все повече стават!Кой ли? ЕТО: На 10.Септември. 1944 г. , ПИСАЛИТЕ се за активни партизани са със стотици повече от ДЕЙСТВИТЕЛНТА бройка. На 11.Ноември. 1986 ГЛАВОЛОМНО нарастна броят на " борците за демокрация" от колкото бяха преди 10. Та: Синовете и внуците на 10-то Септемврийдските партизани стават все повече. И хич не се срамуват да преиначават историята. Лъжата, измамата - основни фактори при "демокрацията ". ЛЪЖА казана 100 пъти ставала истина - на това се надяват те!
55
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога децата ще учат за жертвите на демокрацията и концлагерите на режима на борисов?
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво приказват управниците против съдържанието в македонските учебници по история? Нашите държавници са същите угадняри .
53
1
 
15
 
! Отговори
Галилей преди 4 години
И все пак тя се върти!Пречупвате учителите както е правила инквизицията, но истината ще стане явна.
52
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е първа по смъртност в СВЕТА,няма ли да пише в учебниците за тези жертви на демокрацията?! БГ дори по времена войните и комунизма не е давала такива жертви. Всеки ще го каже това на децата си у дома,а вие пишете лъжи в учебниците по история.Тази очалата жена професрка, не си струва да и помня името е сороска агентка.
51
2
 
19
 
! Отговори
До41 преди 4 години
Някой умишлено ги направи оцъклени,както и номерата с долара!Съсипаха хубавата ни страна.,,Кадърните"Софиянски и Костов ни довършиха.За благодарност народа купи на Софиянски собствен самолет,а за откраднатото и унищоженото от Костов да не говорим.За 1месец като с магическа пръчка напълниха магазините със скритата преди това стока,и оправиха съотношението лев-долар.Радвайте се сега на разграбената и опустошена България,на пксловичната бедност,на умиращите и нелекувани адекватно българи.
50
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не става ясно дали в преработените учебници ще бъде ясно и подробно описана ролята на ЦРУ, конкретно на Збигнев Бжежински , за разпадането на соцлагера, както и цялостната роля на САЩ за разбиване на българската държавност. Дали ще са описани англо-американските бомбардировки през 1944 и ролята на тези страни в структурирането на Народния съд?
49
2
 
29
 
! Отговори
сорос ли ше пише уче преди 4 години
Значи *** скачат по команда и властта веднага клекна. Защо не се направи комисия от видни историци,които не лижат сорос и те да решат? За авторитарния режим на Кобурга Борис ще пише ли в учебниците с всичките му гадости,лагерите,които тойсъздава ,ане комунистите,с убийството без съд и присъда на млади хора с комунистически убеждения ? Комунизма трябва да бъде описан с всичките му лоши,но и добри страни. Защото той имаше прекрасна социална политика.