Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2019 08:34 - CDL. Сара критикува синодалността: "Исус никога не е създавал епископски конференции или местни църкви"
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 465 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.06.2019 08:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


Кардинал Робърт Сара, префект на Конгрегацията за Божествено поклонение, организира маса на конференцията „Sacra Liturgia“ в Лондон на 6 юли 2016 г.Фр. Лорънс Лю, ОП / FlickrCDL. Сара критикува синодалността: "Исус никога не е създавал епископски конференции или местни църкви"

 Помощ Обекта На Църквата В Нужда Католическата Ден Бош Холандия Франциск Робърт Сара Synodality Викарий На Христос Werenfried Ван Straaten Западната Цивилизация

https://www.lifesitenews.com/news/cdl-sarah-criticizes-synodality-jesus-never-created-bishops-conferences-or-local-churches

13 юни 2019 г. ( LifeSiteNews ) - По време на неотдавнашно посещение в Холандия, кардинал Робърт Сара коментира „мълчаливото отстъпление” на Запада, припомняйки също, че църквата трябва да бъде обединена под Христос, за да не се самоунищожи ,

„В този ден и на запад ние на Запад живеем чрез мълчаливо отстъпничество. Ние вече не се нуждаем от Бог - каза кардиналът, който е префект на Конгрегацията за Божественото поклонение и тайнствата.

След това той продължи да коментира с прикрит начин за така наречените инициативи за синодалност, които изникват на различни места, особено в Германия.  

„Хората се опитват да отделят местните църкви от Рим. Хората искат да бъдат автономни по отношение на Рим и викария на Исус Христос, т.е. Петър, който дава насоки на римската църква ”, каза той.

Сара също призова църквата да бъде верен на своите основи.

Без Петър всичко в католическата църква ще бъде унищожено, сведено до фрагменти и няма да стане нищо. Исус никога не е създавал епископски конференции или местни църкви. На Петър е построил Своята Църква. Унищожаването на единството на Неговата църква означава отхвърляне на Исус. Хората искат да съборят и унищожат единството на Църквата. Кой ще бъде изненадан от този дяволски проект? Не е ли истина, че вие ​​в Холандия, както и в безброй други западни страни, живеете в „Църква в нужда”? - отбеляза той.

Кардинал Сара отишъл в Холандия по покана на „Помощ за Църквата в нужда“ - благотворителна организация, основана от холандския свещеник Веренфрид ван Страатен през 1947 г., за да донесе спешна помощ на германците, страдащи от последствията от Втората световна война. С възхода на комунизма в Източна Европа, „Помощ за Църквата в нужда” стана ключова организация, която да носи надежда на преследваните християни. Той продължава да действа и днес, като носи духовна и материална помощ на преследваните християни в Китай, Виетнам, Шри Ланка, Сирия и други страни.

Една от най-забележителните интервенции на Кардинал Сара по време на това турне беше неговата проповед по време на маса в катедралата в Ден Бош в събота преди Петдесетница. Гвинейският кардинал призова европейските католици и църквата да бъдат верни на своето наследство.

Впечатляващ момент дойде, когато той цитира свещеник, който е претърпял 12 години затвор в Чехословакия при комунистическия режим, но каза, че предпочита да страда повече от 12 години, отколкото да живее на Запад, което е “подкопало вярата”

По време на среща с свещеници и религиозни в петък, 7 юни, в Утрехт, той вече говори (на френски) за кризата на Църквата в Европа, въплътена от огъня в Нотр Дам в Париж. "Точно както в Нотр Дам, западната цивилизация днес е в руини ... Какво е започнало в Европа, се разпространява по целия свят", каза Сара.

Причината за това е "отхвърлянето на бащинството", обясни кардиналът, отказът да се постави в традиция разхлабва човешките същества от техните корени, както става ясно от приемането на "идеологията на пола".

Има само едно лекарство: срещата с Исус и възстановяването на Църквата до оригиналния й образ, добави кардинал Сара.

Холандски религиозен журналист обобщи посланието си : “Свещениците и епископите коленичат твърде малко, те са заети със себе си твърде много и със собствените си дейности. Всъщност има твърде много свещеници. Няма криза в броя на свещениците: има криза на идентичността на свещениците. Свещеникът трябва да бъде повече от „алтер Христос“ (друг Христос), той трябва да бъде „ipse Christus“ (самият Христос). Изразът на това е свещенически безбрачие, ”бяха думите на кардинала, припомнени от о. Йост Янсен, който пише за katholiek.nl .

По-долу са изложени дълги откъси от проповедта на кардинал Сара в Den Bosch (превод от LifeSite).

Кардинал Сара за първи път отбеляза, че „да“ на Христос „Св. Петър“ е отговор на думите: „Следвай ме“, покана, която всички трябва да приемат лично и без любопитство за пътя на християните към небето.

“Този отговор важи за всеки ученик на Христос, а също и за християните на 21-ви век. Наистина, само чрез четенето и ежедневната медитация на Евангелието, живеейки в дълбока връзка с Исус и потвърждавайки това интимно приятелство в плодотворното приемане на Светото Причастие, нашата любов към Бога и нашия съсед може да расте и да стане истинска, жертвена любов. Така, само ако живеем с Господ Исус и като се храним с Неговото слово и с най-светата Евхаристия, можем да израстваме в милосърдие, което е истинска любов към нашите братя и сестри. Да, точно както Той каза на апостол Петър, Исус ни казва, въпреки нашите слабости, в навечерието на Петдесетница: “Ти, последвай Ме!”

Защо Исус не отговори на въпроса на Св. Всеки човешки живот има своя собствена „мистерия”, отбеляза кардинал Сара. "Наистина, тайната на всяко човешко същество, тоест неговото собствено и уникално призвание и задача в този свят, са познати само на Бога, а самият човек не го знае, ако не му е открит от самия Господ Исус."

„За да открие това призвание, ученикът на Христос трябва да се научи да слуша Исус и да Го следва. Той трябва да се научи да се отрече от собствената си воля, своя егоизъм, греха си и да се остави да бъде воден от Святия Дух. Духът на истината, помощникът, ще го оформи, докато Христос се формира в него. По пътя на нашия живот, воден и осветен от Божието Слово и подхранван ежедневно от най-светата Евхаристия, ние сме поканени да тръгнем по пътя, който Бог наш Отец означаваше за нас. Нашето единство с Христос ще ни накара да открием чудесата, които Бог е извършил в нас. "

За свидетелството на апостолите за Христос, кардинал Сара каза: „Нашата вяра разчита на свидетелството на апостолите, както вярата на апостолите се основава на свидетелството на Исус. Исус даде живота Си като знак за вярност към истината, на която Той свидетелства. По същия начин апостолите умират като мъченици, не защото са фанатици, а защото това, на което те свидетелстват, са исторически факти, а не идеи: а именно, идването на Бог в Исус Христос между хората, страстта, смъртта и възкресението на Исус за нашето спасение. Дори когато са умъртвени, фактите, на които те свидетелстват, не са по-малко реалности. Това е вярно и за нас: нашето свидетелство е изградено върху реалността на смъртта и възкресението на Исус. И ние трябва да сме готови да умрем, за да свидетелстваме за факта, че Исус живее.

Кардинал Сара обясни, че „Помощ за Църквата в нужда” не е хуманитарна неправителствена организация, а „израз на нашата християнска вяра”, която действа чрез благотворителност в полза на онези, които са в духовна и материална нужда. За Фр. Веренфрид ван Страатен, основаването на „Църква в нужда”, беше отговорът на призива на Исус: „Следвай ме” в момент, когато като млад свещеник на Норбърт видял страданията на гладните жители на Източна Германия.

По-късно о. Веренфрид, подобно на апостол Петър, открива истинската си мисия, която Бог му открива в най-съкровените дълбини на душата му. Докато обмисляше събитията от ХХ век в светлината на посланието на Дева Мария от Фатима, той постепенно стигна до заключението, че „Помощта за Църквата в нужда“ трябва да бъде отговор на това послание. И че това също трябва да бъде директен отговор на призива на Божията майка да се моли без прекъсване, да се покая, да се обърне и да се обърне към Бога. „Тоталната революция срещу Бога“, както каза Ленин, която достигна до кулминация в Октомврийската революция през 1917 г. в Русия, доведе до ужасното преследване на Църквата, която в много земи, където комунизмът е имал надмощие, би претендирал. над 80 милиона жертви.

“On October 13, 1992, when the Soviet empire was collapsing, Fr. Werenfried prayed the rosary on the Red Square in Moscow, in front of Lenin"s mausoleum. In his work, Where God Weeps, he tells of the witness of a Czech priest who had spent 12 years in prison under the Communist regime in his country. Here"s what this priest, who wished to remain anonymous, said: ‘I was in prison for 12 years because I wanted to remain faithful to Rome. I was martyred because I did not want to be unfaithful to the Pope. I lost everything for my faith. But this faith has given me a peace and a certainty that turned these prison years into the most enriching years of my life. You in the West have lost this peace in God. You have undermined the faith in such a way that it does no longer offers peace. In your freedom, you have betrayed that for which we have suffered in our persecution. The West has disappointed me deeply. I would rather spend another 12 years in that Communist jail than to remain with you any longer.’

„В този ден и на запад ние на Запад живеем чрез мълчаливо отстъпничество. Ние вече не се нуждаем от Бог. Хората се опитват да отделят местните църкви от Рим. Хората искат да бъдат автономни по отношение на Рим и викария на Исус Христос, т.е. Петър, който дава указания на римската църква. „Напълно чистата църква, която се грижи за милосърдието“, както казва Игнатий от Антиохия. Без Петър всичко в католическата църква ще бъде унищожено, сведено до фрагменти и няма да стане нищо. Исус никога не е създавал епископски конференции или местни църкви. На Петър е построил Своята Църква. Унищожаването на единството на Неговата Църква означава отхвърляне на Исус. Хората искат да съборят и унищожат единството на Църквата. Кой ще бъде изненадан от този дяволски проект? Не е ли истина, че вие ​​в Холандия, както и в много други западни страни,

Като припомня, че през 2013 г. кардинал Вим Ейк говори за упадъка на религиозните практики в Холандия, които официално са били първите доставчици на мисионери по света, спад, който върви ръка за ръка с смекчаване на моралните изисквания на Църквата, които дадоха на католиците впечатлението, че там "няма нужда да се тревожите", кардинал Сара предложи обяснение за "корените на злото, които изяждат страните от Европа."

„Освен финансовите интереси… Европа създава идеологии, търси своето вдъхновение в утопията и губи душата си. Европа се е откъснала от това, което е най-дълбоко. Европа е предала себе си ”, каза той, цитирайки последната си книга„ Денят вече е отдалечен.

Той продължава да проповядва: “Западът е ангажиран в процес на самоунищожение, въпреки научния и технологичен успех и появата на просперитет. Предателството не е ли това, което се е появил в живота на принца на апостолите, апостол Петър, през нощта от Великия четвъртък до Великия петък? Нима тогава той не вкуси горчивите плодове на това дезертьорство: безгранична тъга и самота, които можеха да го доведат до самоубийство, подобно на Юда, ако не беше срещнал очите на Господа, който молеше за любовта му? (...)

„Нека сега си зададем този въпрос: ще избере ли Европа през 21-ви век отношението на Юда, тоест самоубийството или самоунищожението, защото не смее да се върне към своите християнски корени, или пък като папа Св. Павел II попита, бъдете готови да „осъзнаете духовното си наследство? На този въпрос светият папа от Полша отговорил: „Импулсът за това може да дойде единствено от новоизслушване на Евангелието на Исус Христос.“






Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39944640
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31039
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930