ВКП ще разследва фалшивите картини в "Структура"

Сигналът е подаден от собственикът на картините
24 юни 2019 15:34,
5
ВКП ще разследва фалшивите картини в "Структура"
Снимка: Facebook

Върховната касационна прокуратура е сезирана по казуса с фалшифицираните картини в столичната галерия "Структура", съобщава Агенция Фокус.

Сигналът е подаден лично от собственика на проблемната колекция Николай Неделчев. Той е закупил рисунки, за които е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник и ги е изложил в галерията. По-късно е установено, че представляват фалшификати.

Още по темата

Прокуратурата е възложила проверката на Главна дирекция "Национална полиция" с оглед на това, че вероятно става въпрос за престъпление против собствеността - измама.

Възможност за такава проверка има след като в началото на тази година депутатите инкриминираха в закон действията на фалшификаторите на произведенията на жувописта, скулптурата, графиката или археологическите предмети, както и действията на лицата, включително и търговците, които ги предлагат за продажба.

Новата наредба позволява и лице, които дават неверни заключения за автентичността на приозведения на изкуството, да носят наказателна отговорност.

ВКП ще се опита и да намери отговор на въпроса, на който изкуствоведите засега не успяват - коя е самоличността на фалшификатора. Полицаите ще извършат конкретни действия по снемане на обясненич от жалбоподателя, от лицата, с които е контактувал, включително и от които е купил произведенията.

Към разследването ще се включи и министерството на културата, което трябва да изпрати свои експерти, които категично да докажат, че картините са фалшификати.

Определен е един месец за извършране на проверката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А "експертите" на Националната полиция и Министерството на "културата" нали пак са "доктори", "старши научни сътрудници" и "професори" от БАН като четирите *** изКУКОведки, за чиито "професионализъм", корумпираност, липса на ехпертиза, ерудиция и дори обща култура никой и дума не обелва?Нищо чудно - не само в този БАНски институт синодалните бабички и дядовци са поне трето поколение комуноиди.
4
1
 
2
 
! Отговори
Лора Кунст преди 4 години
Нагушените пеликани от бай тошово време дето са си напазарували бг класици на кило, няма как да не се гаврят с всяка друга проява на автори и течения които отсъстват от техните безценни колекции. Такива като Неделчев са им Трън в очите, още повече че човека е прозрял една истина, че да заложи на автори които живеят и работят в Световните арт центрове е много по разумно отколкото да слуша мъглявитя съвети на ретроградната родна арт критика.
3
2
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Щом и министерството на кОлтурата ще участва в проверката нещата отиват към тенденция. Тоя колекционер е самотна птица която извади на показ долните *** на арт средите в бг. Всички са едни хрантутници и в чужбина никой не пита за тях.
2
0
 
9
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Моля ви се, Днес бг, четете си статиите преди да ги пуснете:Това пълен-кратък член, пунктуация и пр. за нищо ги нямате. Още в подзаглавието срещаме: "Сигналът е подаден от собственикЪТ на картините".ЧитателЯТ трябва да се справи и някои нови думи като: "жувописта", "приозведения", "обясненич", "категично", "извършране". Програми за автоматична проверка на правописа - с лопата да ги ринеш. И да сме наясно: категИчно не приемам никакви обяснениЧ за подобни журналистически прИОзведения.
1
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
ВКП /б/ или ВКП /м/ ще води разследването?