Бум на абортите у нас, най-често заради липсата на пари

Какви стъпки трябва да се предприемат?
24 юни 2019 09:29, Красимир Ангелов
93

През последните години абортите в България са се увеличили драстично, а според Световната здравна организация страната ни заема първо място по този показател.

На въпроса каква е причината българката да прекъсва бременността си, без да има медицински причини за това, отговориха акушер-гинекологът д-р Емил Филипов и Диляна Николова от Сдружение "Избор за живот".

"В момента имаме под 60 хиляди раждания годишно, при 26 хиляди аборта. Имаме падане на абортите с 5 пъти, а на ражданията - с два пъти. При това падане на ражданията, релативно изпъква това, което се случва с абортите", поясни д-р Филипов.

По думите на Диляна Николова най-честата причина за прекъсване на бременността в България е финансовата. Тя посочи, че само 3% от тези аборти са по медицински причини, изнасилване и др.

Според акушер-гинекологът принизяването на образованието и липсата на добра информираност сред младите хора са сред водещите причини за желанието за аборт.

"Проблемите са много големи след един аборт. Проблемите са не само възпалителни, но и ендокринни. Близо една трета от тези жени ще имат някакви проблеми, които може да рефлектират, когато решат да раждат", посочи д-р Филипов пред Bulgaria ON AIR.

Според Диляна Николова много от жените не биха направили аборт, ако знаеха последствията и имаха информираност за това какво се случва в утробата по време на забременяването.

"Нашето сдружение вече пета година праща открито писмо и до Министерството на образованието, и до Министерството на образованието и науката с предложение да има възможност абортът да не се случва веднага, а да се даде гратисен период, през който жената да бъде консултирана със специалист за рисковете", обясни още тя.

По темата за забраната на абортите и двамата гости в студиото на "България сутрин" се обединиха около мнението, че нашето общество не е готово за тази стъпка и това би увеличило абортите на черно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива са жените имат по 500 600 праскача
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива са жените имат по 37 200 праскача
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на 26 съмбившата беше на 19 а аз и бях 37-ядруга позната на 14 вече беше минала 4-ма3-та на 20 вече и тя имаше над 30незнам как е било през соца и сега си мислите че макса е 1-2-*** за цял животно моя опит показва че 1-2-*** е мярка за 12 годишни
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ще стават повече
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И повече ще има
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ти говориш глупости сао с 10 пхаха да бе да да бе да всички които познавам от заведенията са се праскали с по 10 на месец минимум а общо с 100 500 всички знаем какво представлявате жените
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 43 44не ти си мухлата/мухльото а момичето явно е ков..а и е такава ти си поредната амеба с забавено развитие дето ми се прави на умна в тоя форум Тъпу..ер/.. мен никой не ме е изоставил теб явно мутрите те бият всеки ден бок.лу.к ***/а Последната дума вина ги е моя мухло ти не искаш да поемеш отговорност не заслуваш да живее Как си представям не си представям познавам ги в твойте фантазии е а и мен ме щат теб явно не те щат говоря за нормалните български млади мъже дет са пренебрегвани
48
3
 
15
 
! Отговори
bg преди 4 години
тук един господин иска жената да родяла и мъжът щял да го вземе - през целия си живот - 63 г. не съм видяла нито един такъв случай, истината е, че е обратното, не са справедливи мъжете с тази неистова омраза към жените, защото, да бъдем честни, често мъжете просто се изнизват тихомълком, аз има опит в моето семейство.
47
4
 
14
 
! Отговори
една жена преди 4 години
До всички, плюещи радостно жените - огромната част от абортиралите жени, които познавам, са накарани от приятелите им, и т. н. от вас к...и, които коментирате, с кого го правят - може би с марсианци или тем подобни, я стига с допотопно и средновековно отношение към жените, защото излагате сами себе си и няма да си намерите жена никога, освен някоя не съвсем в ред......и всички забрани водят само до още по-лошо положение.....
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Пълни глупости говориш. Единствено Месалина е единствената жена в цялата човешка история е могла да се похвлаи ,ч е за 1 денонощие е преспала с много мъже. Една жена , която води активен полов живот и е много сексуална, тя най- много да е спала през живота си максимум с 10 мъже, а най- малко 2 -3 мъже , но не и 50, 100, 200 и повече мъже, както ти казваш. Ти преувеличаваш много.Жените (особено сексуалните) като цяло не са пропаднали, жените имат все пак мярка и достойнство
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Пълни глупости говориш. Единствено Месалина е единствената жена в цялата човешка история е могла да се похвлаи ,ч е за 1 денонощие е преспала с много мъже. Една жена , която и да е тя , е спала през живота си максимум с 10 мъже, а най- малко 2 -3 мъже , но не и 50, 100, 200 и повече мъже, както ти казваш. Ти преувеличаваш много.
44
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В големите градове няма жена в 20 те 30 те дето да не е била споне 150 500 човека не се правете на ударени знаем ви кви сте на ден оргия след оргия правите и то все с мутри и стари
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Разбрах. Никоя не те ще, затова си кисел.Ами е се цупи, не приемай ролята на жертва и предполагам, че ще се намери момиче, което да те хареса.Не знам как си представяш жена да прави секс със стотици мъже, освен ако не е от онзи занаят. Такива "многостаночнички" сред нормалните жени може да има само във фантазиите ти.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSТова е съвсем различно. Престъпниците трябва да бъдат в затвора. Тук говоря за жените, които поради някаква причина, за съжаление, са избрали и са направили аборт. Не трябва да бъдем прекалено строги към тези жени, които , уви, са направили аборт, не трябва да бъдем към тях и твърде либерални и сякаш да ги хвалим,че са направили този страшен грях. Трябва умереност и помощ , с която да се помогне на тези жени да намразят аборта и да НЕ правят повече този грях на детеубийството.
41
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28 малко са нормалните жени искате да хванете стария с парите или мутрата с парите с бебе вместо да хванете с бебе безработния слаб и на малка заплата жените знаете сами какви сте правите го със стотици а слабия безработен една не намира и трябва да емигрира слабите безработни емигрират а вие го правите със стотици за пари
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aко им забраните аборта ще се увеличат абортите още повече
39
6
 
2
 
! Отговори
SS преди 4 години
До 38.Какво значи покаял се?По същата логика да не пращаме убийците в затвора,а при попа.
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има жени, които много тежко преживяват и се каят, покайват за това, че са направили аборт. Има и такива жени, които са се покаяли пред Бога, изповядвали са се в църквата , пред православен духовник своя грях, с покайни сълзи са изплакали своя грях; на такива жени техните деца, техните внуци и правнуци, сродници и близки не са проклятие, а благословия. Целта на тези статии против абортите НЕ е да отчайват тези жени, които вече са направили това. Целта е да помогне повече да НЯМА греха аборт
37
0
 
10
 
! Отговори
Какво зло преди 4 години
До СТРАНДЖАТАКакво зло, бе Странджа!? България през 1988 г. е била на 37-мо място по жизнен стандарт според ООН!
36
1
 
13
 
! Отговори
ABC преди 4 години
До класическата хваткаАми вземи си детето и го отгледай... Щом не си съгласен с разни хватки! Май не ти се ще, а? Трудничко, нали!?