Вадят се по 4000 лв. на месец, но берачи на билки няма

Цените у нас скочили с около 40% през последните години
24 юни 2019 08:00, Елка Василева
89
Вадят се по 4000 лв. на месец, но берачи на билки няма
Снимка: архив, Reuters

България е изнесла под 10 000 тона билки през 2018-а, което е с 1/3 по-малко от предходната година. Това обясни председателят на Българската асоциация на билкарите и гъбарите Иван Цицелков, цитиран от „Монитор“.

Цицелков изтъкна, че сезонът е изключително тежък за бранша, тъй като вече трети месец дъждовете у нас не спират.

„През това време много от билките не се събират, а тези, които могат, се сушат трудно. В сравнение с миналата година реколтата на всичко се бави с около 20 дни. Съответно и събраните количества са наполовина. Заради валежите най-вероятно билките ще са и с лошо качество - със силно влошени органолептични показатели и лоша микробиология“, коментира Цицелков.

През последните 3 - 4 години износът на билки се редуцира с около 20 - 30% годишно. Като основна причина за това експертите посочват липсата на работна ръка. У нас билкарството е най-развито в Североизточна и Централна България. Но от асоциацията изтъкват, че през последните няколко години хората предпочитат да изкарват повече пари навън или пък са заети в малки и средни предприятия, които наемат работници целогодишно. Затова и проблемът с дефицита на кадри продължава да е на дневен ред.

Традиционно у нас се изнасят около 100 вида билки в над 50 страни, като най-търсени са коприва, шипка, стрък маточина, цвят глог с листа, цвят и лист липа. Цените им обаче варират. Най-голям интерес има предимно в Германия, Испания, Франция, Италия.

Според експерти през последните години има тенденция на увеличение на цените.

„Проблемът е, че увеличението, което е приемливо за пазарите извън България, е 10 - 15% годишно, но цените в България се покачват с 30 - 40%, което води до значително по-високи очаквания и изисквания, непостижими за тукашното производство. Следват множество рекламации, връщане на билки в България и сериозни проблеми за износителите“, обясни Иван Цицелков.

Затова целта на асоциацията била да възроди билкарството чрез информиране и обучение на пунктовете за билки. До края на този месец ще бъде пуснат нов интернет сайт на асоциацията - babg.eu. Така членовете на асоциацията ще могат да се запознаят с добрите производствени практики, с новостите по отношение на качеството на предлаганите от България билки, условията, на които трябва да отговарят пунктовете, и др.

„Планираме и през зимния сезон да организираме курсове по билкарство по отделните райони на страната“, допълни още Цицелков.

Вадят по 4000 лв. на месец, шейхове пият наши чайове

Берачи на билки изкарват до 4000 лева на месец. Тяхната работа започва в началото на лятото и приключва до средата на август. Тя е свързана основно с преходи в планините и горите, показва проучване на „Монитор“.

По-лесно за събирачите е да берат в близост до пътя, за да не носят тежките чували на далечно разстояние. Фирмите обаче отказват да изкупуват такива билки, тъй като са замърсени от преминаващите автомобили. Най-претенциозни били от Арабските емирства, където настоявали само за първо качество. Те били и основните изкупвачи на нашите билки. Друг голям пазар бил германският.

Справка в различни регистри показва, че около 120 фирми изнасят наши билки в чужбина. Повечето от тях са регистрирани в района на Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград. Вписани са като семейни фирми. Знае се обаче, че компаниите наемат хора за летния сезон, които да берат тревите. Освен това са и прeкупвачи.

Изключително търсени са бъз, глухарче, ружа мента, малинова шума и жълт кантарион. Последният се взима за лев, лев и нещо на килограм и е изключително лесен за събиране. Малко по-скъпа е билката гръмотрън, която се води медоносна. Тя расте на храст и се използва за производството на илачи за отслабване. Твърди се, че с билката се смъкват по 3 килограма на месец. Изкупната й цена е около 1,50 за килограм. Тя се изнасяла основно за страни от Европа. Няколко тона обаче заминали за Щатите през последните години.

Търсена е и ружата, с която европейски фармацевтични компании правят противоалергични лекарства. Тя се изкупува за около 1,20 на килограм. Корените й се използват в кулинарията. Едва няколко ресторанта обаче, основно френски, са проявили желание да купят, и то на пренабрежително ниска цена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: износберачи на билки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Гоце. преди 11 месеца
***,, ***.. Луди ли сте??? При изкупна цена 60 Ст./кг, това значи да набереш около 7000 кг. Ха- ха...ха......не сте добре!
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е цената на шипката тази година?
64
0
 
10
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 4 години
Яснооооо барабите не им се бачка вече за хммм "4000" кинти на месец .... то и билки няма щото онез индиянците ги берат наред ..... всеки е виждал как берат липа например.... дърво няма след тях. И сега маститите износвачи им падат паричките
63
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Левче на килограм чиста билка. Хайде сега съберете 4000 кила лайка за един месец.
62
1
 
4
 
! Отговори
men преди 4 години
лист от капини имах предвид. коприва ще готвя тази вечер :-)
61
2
 
34
 
! Отговори
men преди 4 години
в тикволандия никой не го интересува че индианците където берат билки и гъби, последните не растат повече защото се унищожават корени и се бере до голо. германците пък купуват на безценица и после продават чайчета инфузии по 20 евро и дори не се споменава отде са билките. глупав народ, слаба държава а кралят е от гол по гол. а 4000 лева на месец ако се изкарваха ей така... миналта година точно бяхте писали че тея дето берат листа от коприва им стигат парите да ядат по една супа вечер и две кебапчета и на друия ден суха храничка на обед, а сега ги пратихте в бевърли хилс. да ви вервам ли....?
60
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък изкарвам 2 бона седмично, живея в къща с басейн и пия скъпо вино всяка вечер. Хич ми не е за билки и чували. Акъл и упоритост му е майката.
59
1
 
31
 
! Отговори
seira преди 4 години
АБЕ ВИЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ, КАТО ЛЪЖЕТЕ, ПОНЕ "ВЕРВАТЕ" ЛИ СИ ?!
58
2
 
5
 
! Отговори
Do 58 преди 4 години
Под приятел не минаваш, но и с гости деля. Като си изкараш д то от цивилизацията, може и ти да опиташ.Идвали са всякви. Германци, Паляци, Днепровци, Укри, Американци, Холанци. Един даже Дойче марк изкара да плаща. ***. Ходи да цепи дърва и после яде и пи като за световно.*** най ме е яд на ентелигентите, дето от тези наши билки, вместо да произведат Българско лекарство, станаха прекупвачи. Ей го на Докторчето. Баба му бе от бога билкарка. Що знам от нея е. А то, по чанта лекарства пише.
57
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента има само една билка от която реално може да се изкарват 4000++ лева на месец но тя е незаконна в държавата на Бойко.Все пак това не спира мераклиите. Имаме много опитни и изобретателни и предприемчиви агрономи.
56
1
 
27
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
Ако се вадеха 4000 лева месечно, Борката немаше да е Премиер..............щеше да е пръв берач на билки.
55
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен57Береш дръжки.и на тебе Сорос, космоса и космите ти виновни.
54
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бера и билки и гъби, дренки и глогинки бера. Ама си ги ям сам и с приятели и гости. И бизнес не ща да правя, щото все има някой тарикат, дето на моя труд, опит и внимание, да прави пари.А билките и гъбите, са ни всред най качествените на световния пазар.И когато си набра нещо качествено, сам решавам с кой да го споделя. Да си правят бизнес с химията, и да си отглеждат холандски промишлени гъби. Наведеш ли се веднъж, само в поза ще ходиш.
53
0
 
30
 
! Отговори
fake news преди 4 години
4000 са абсолютно възможни и точни........ ако набереш 4 тона на ден де. късмет на мераклиите!
52
0
 
16
 
! Отговори
Бизнеса преди 4 години
Египет разби пазара там берачите са милиони и се радват на долар на ден....
51
0
 
18
 
! Отговори
Дарвин философ преди 4 години
Ами затова Европа пуска тоя програмен период пари за преработка-стриваш къпсолираш опаковаш и хоп 20 грама струват колкото 5 килограма.....
50
5
 
26
 
! Отговори
Dreamer преди 4 години
Мечтата на ББ е 6-7 милиона животновъди и берачи по горите. Така ще си подсигури власт и за правнуците !
49
0
 
29
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
КАНАБИСА МУ Е МАЙКАТА АМА КАТО ГО ЛЕГАЛИЗИРАТ И НА НЕГО ЩЕ МУ ПАДНЕ ЦЕНАТА
48
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По най-проста сметка при 1 лев цена за износ, наличие на прекупвачи и т.н. излиза, че берачите изкарват под 1 лев на кг. 4000 лева означава поне 5 тона. Някой би ли ми обяснил как се събират 5 тона при планински преход с чували?!? Това май е продължение на препоръката на ББ да ставаме овчари вместо висшисти!
47
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4000 лв е стандартният доход на семейство берачи- мъж, жена, дядо, баба и 14 чавета.