Глоба от 50 лв. за шофиране без колан отменена заради затлъстяване

Водачът представил медицински документи, че няма как да го закопчае
24 юни 2019 07:08, Елка Василева
61
Глоба от 50 лв. за шофиране без колан отменена заради затлъстяване
Снимка: архив, Булфото

Шофьор от Пловдив бил глобен с 50 лв., защото карал без колан. Съдът обаче отмени санкцията, тъй като водачът представил документи, че е затлъстял.

Едричкият пловдивчанин бил спрян от катаджия на 9 март около 22.50 часа на булевард „Васил Левски” в града, пише „Монитор“. Пътният полицай констатирал, че мъжът шофира без предпазен колан своята „Дачия” и вдигнал палката.

Пълният водач не оспорил, че кара без колан и обяснил, че няма как да го закопчее около тялото си поради наднорменото си тегло. Тези му обяснения обаче не били приети от полицая и на 8 април т.г. водачът се сдобил с наказателно постановление.

Последвало обжалване в съда, където шофьорът представил медицински документи за състоянието си. Според заключенията на лекарите шофьорът „страдал от затлъстяване, ствръхтегло в областта на корема”.

Затова медиците му препоръчали да не ползва предпазен колан, за да има бързи реакции при шофиране. Те му предписали медикаменти за сваляне на теглото и му наложили диетичен режим на хранене.

Така съдебният състав отменя наказателното постановление на едрия пловдивчанин, но решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Затова медиците му препоръчали да не ползва предпазен колан," а от кога медиците се ползват с функцията на законодателна власт? Ако шишо не може да покрие критериите за управление на автомобил, не би следвало да шофира
35
4
 
0
 
! Отговори
Пешеходец преди 4 години
Интересно е също така как върти волана с тоя огромен търбух и доколко това влияе на маневреноста на автомобила . Да не се окаже че при опасна ситуация на пътя тоя шофЕр с наднормено тегло каращ без колан може да постави в риск себе си, другите шофьори и пешеходци .За ТОВА бай катаджия помислил ли е ?
34
0
 
8
 
! Отговори
стефчо преди 4 години
Това за коланите е пълна глупост. На който не му пука за живота му държвата ли трябва да се занимава с него? Шом си тарикат не си слагай колана-все тая.обаче ако навредиш на някого с твоите действия затвора трябва да е двуцифрено число,плюс унищожителна за теб сума пари!
33
0
 
1
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
И КАК СЕ КАЗВА ШОФЬОРА ГЕОРГИ ГЕРГОВ
32
1
 
8
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Колите имат и багажници . Тава значи ли че задължително трябва да го ползваме. ? Да има винаги багаж в него.
31
9
 
4
 
! Отговори
Сеирджия преди 4 години
Дали гореспоменатия шафер може да си види инструмента от такова шкембе и дали нацелва *** докато го използва?
30
0
 
9
 
! Отговори
някой си преди 4 години
До колкото си спомням, в правилника има точка, че бременните и хора по медицински причини могат и без колан,но трябва да покажеш медицински документ. Аз имах същия казус. Показах ТЕЛК решение за коремна операция с 90% инвалидност на полицаите. Неочаквано единият ми каза ,че в решението трябвало да се впише,че мога да карам без колан!Все пак не ме глобиха.
29
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пародия на съдебна система. Съгласно кой закон е постановено решението? Откога хората с наднормено тегло могат безнаказано да управляват МПС без да поставят предпазен колан?Сигурен съм, че този съдия и някой пиян зад волана ще оневини, с нелепите си аргументи.
28
0
 
8
 
! Отговори
Ортопеда преди 4 години
До НЯМА ЛОГИКА!Наистина се радвам, че хора като вас нямат досег със законодателството в България. Вероятно не изпъквате с природна красота, но никой не ви забранява да шофирате докато не си направите пластична операция на лицето /ако схванахте метафората/. Ще е страшно за вас ако се приеме закон за корелация между IQ и право на шофиране.
27
0
 
1
 
! Отговори
Ортопеда преди 4 години
До ЧандлърНе е чак толкова специфично. Говорите за асептична некроза на главата на тазобедрената става, характерна за хора от 30 до 50 години. Начичаме го още "костен инфаркт". Аваскуларните ви вени са спрели да работят в даден момент за известно време. Съберете смелост /вярно, и пари/, ендопротезирайте и ще сте като нов. Като цяло, да , при по силен удар наистина ще получите сериозна фрактура с евентуални вътрешни руптори.
26
1
 
8
 
! Отговори
шофер преди 4 години
Коланът е въпрос на личен избор ! Съгласявам се , че "непоставен" е добър повод за санкции, но нищо повече ! Лични впечатления ...
25
0
 
14
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 4 години
Значи дебел човек, който очевидно си има сума заболявания за да ходи пеша, не може да шофира, здрав и прав бакшиш, няма задължение да си опасва с колан ? а ? Значи, уж тренираното тъпо ченге има право да не се опасва с колан, но всеки друг трябва! Абе ий, мишки, нали законите били за всички, а ?!
24
11
 
6
 
! Отговори
НЯМА ЛОГИКА! преди 4 години
1.ТОЗИ човек НЕ ТРЯБВА и да има шофьорска книжка!!!2.Какви реакции при ТОЛКОВА ДЕБЕЛ БОЛЕСТНО човек!!!???!!!3.Да се лиши от право да шофира, докато не ОТСЛАБНЕ и се побере в колана, както му е предписал лекарят.4.Ако не може- БЕЗ ШОФИРАНЕ!!!КАКВИ инструктори, съдии, лекари, които дават медицинско???Единствено прав е ПОЛИЦАЯТ!!Вероятно съдиите са чували англ поговорка:"Строг е Законът, но е Закон".
23
2
 
7
 
! Отговори
Чандлър преди 4 години
Сега, я дайте по сериозно. Имам специфично заболяване на тазобедрените стави. Казва се "болест на Чандлър". Да, шофирам пълноценно и т.н. Обаче има проблем. Ако ме ударят дори леко странично, препоръчително е удара да ме метне на съседната седалка. Ако съм опасан с колан, това означава задължително протезиране на двете стави. Най евтиния вариант е 10 000 лева. Та, карам си като мишка, ако ми направят акт - по добре 50 пред 10 000. А и ясно, че ще го боря в съда.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОще един, непознаващ ЗдвП. Аман. Чл. 137а, ал. 2, т. 2 от Закона за движението по пътищата. Не си ти, който определяш кой от какво е застрашен. Сигурен показател няма. Опазил Господ.
21
3
 
9
 
! Отговори
Механика преди 4 години
Колана предпазва ЕДИНСТВЕНО И САМО при челен удар. Замислете се колко са челните удари в градски условия! Със сигурност под 1%. Колан при страничен удар е много, много сериозна предпоставка за осакатяване дори при удар с ниска скорост!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тТтчл. 137а, ал. 2, т. 2 от ЗДвП. Чети бре! Или не управлявай автомобил, след като не познаваш закона, чийто субект си.
19
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колана е заради статистика, ако се блъснем с 40км в града челно при теб и мен е сборното 80, аз ще съм с колан ти ще си без защото не ти е удобен.Шансът за оцеляване при мен е по голям + мога да се отърва с по малко наранявания. Ти ако се гътнеш защото си решил да не си мачкаш ризката, на чия съвест ще лежиш?Ако пък оцелееш и останеш инвалид, кой ще ти е виновен? дали ще си кажеш "е аз не сложих колан, сам съм си виновен" или целият свят ще ти е крив?
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Има удължител за колани, струва 5 лв. ..."Може и да върне седалката назад.Трябва да е много много нестандартен, за да не помогне.
17
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОВА КАТО ВЪВ ФИЛМА НОРБИТ 2007!И ТАМ НЯМА КАК ДА СЕ СЛОЖИ КОЛАНА!