250 000 чехи на протест: Писна ни!

Те поискаха оставката на премиера Андрей Бабиш
23 юни 2019 21:40,
59
250 000 чехи на протест: Писна ни!
Снимка: Reuters

Хиляди чехи излязоха днес в Прага на протест с искане за оставка на премиера Андрей Бабиш в най-масовата проява на обществено недоволство от Нежната революция през 1989 г., която свали комунизма, предаде Ройтерс.

Митингът в парка "Летна" беше кулминация на поредица от демонстрации срещу Бабиш през последните седмици. Премиерът е разследван заради предполагаеми измами и конфликт на интереси.

Организаторите казаха, че по техни изчисления са се отзовали около 250 000 души от цялата страна, но тези данни няма как да бъдат проверени, отбелязва БТА.

Някои участници носеха лозунги с текст "Оставка", "Писна ни", а други развяваха чешки знамена и флагове на ЕС. Много семейства бяха довели децата си на протеста, който протече мирно, както и предишните, насочени срещу Бабиш и неговия министър на правосъдието.

През април полицията обяви, че Бабиш - бизнесмен милиардер, влязъл в политиката, трябва да бъде обвинен в измама заради злоупотреба с европейски субсидии преди десет години, с които построил хотел и конферентен център край Прага. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно.

Назначаването на нов министър на правосъдието непосредствено след като становището на полицията беше огласено, предизвика демонстрации, на които беше изразено подозрение, че Бабиш се опитва да влияе върху разследванията срещу него. Той отрича и това обвинение.

Днешните протести бяха организирани от гражданската група "Милион моменти за демокрация", създадена от студенти. На събитието, започнало около 16.30 ч., не бяха поканени оратори политици.
Бабиш претърпя и друг неуспех заради изтекли предварителни резултати от одит на Европейската комисия, който заключава, че той е бил в конфликт на интереси като бенефициент на доверителни фондове, където прехвърлил бизнеса си на стойност 3,7 милиарда долара, според "Форбс".

Бабиш твърди, че одитът е неточен и това може да се докаже чрез окончателните заключения, които се очакват по-късно тази година или в началото на 2020 г.

Премиерът каза, че хората имат право да протестират, но категорично отказа да подаде оставка.
Неговото популистко движение АНО остава най-популярната партия, макар че подкрепата за нея спадна леко през последните два месеца до 27,5 процента, според допитване на агенция Кантар, чийто резултати бяха оповестени на 9 юни.

Бабиш има и достатъчна парламентарна подкрепа, където вот на недоверие, насрочен за идната седмица, вероятно ще бъде неуспешен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
4
 
! Отговори
Съвсем друга преди 4 години
До истината е другаЧехия, Унгария и Полша не зачитат Диктатурата на ИзПеркел и Брюксел и съответно чичко Шорош им прави цветни революции!В Чехия протестите са срещу руските пoдлоги, ако не си разбрал другарю.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тях им писна,на нас ни ревна
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 46 Около Боко се въртят много повече олигарси, отколкото в БСП. На кого държавата опрости 50 милиона и при кое управление - май се казваше Киро домуса, а Овчаров все го влачат вече десет години по съдилищата и все нищо не могат да докажат. Управлението на Станишев пък беше успешно и със много социални придобивки за бедните и инвалидите. А при Боко се самозапалиха като живи факли 40 достойни българи. И днешна България е цъфнала и вързала - най-бедната страна в Европейския съюз
33
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ЧЕЗ дере ли дере и той покрай Бойко и американците .Храним чешките пенсионери, а нашите да *** от глад и мизерия.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бъди овца, протестирай, мутрите няма да си тръгнат сами, невежите няма да се откажат от далаверата и предателствата , Домусчиев, Пеевски, черепа, софиянски, Арабаджиев, Банев, Велчев, Симеон и още около 1000 назначени милионери няма да върнат заграбеното без здраво да ги притиснат и да ги осъдят честни съдии и прокурори.Да си върнем държавата и да станем общество , а не клоака.Протестирайте, обединение се, осъзнайте се.
31
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние комунистите до кога ще търпим другарката Нинова,другаря Станишев и Р.Овч. да ни управляват? Другаре,партията ни загива,хайде да организираме протест,предсрочен партиен конгрес,за да изчистим редиците си от олигарси и тия,които ги подкрепят.
30
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учете се роби, така се прави протест а не като вашите мизерни 100 човека. Ето затова хората се оправят а ние затъваме.Овце, събудете се.
29
7
 
30
 
! Отговори
истината е друга преди 4 години
Чехия, Унгария и Полша не зачитат Диктатурата на ИзПеркел и Брюксел и съответно чичко Шорош им прави цветни революции!!
28
1
 
16
 
! Отговори
Аз Клавдий преди 4 години
Мдам... А прочете ли цифрата, колко народ са по улиците - това означава че те не са съгласни с управлението и това за какво се харчат парите от данъците им а в България само 2000-3000 човека не са съгласни с това.
27
18
 
6
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
До АнонименОще помня като бях студент във Вин-са 96-та. Едно от Сороските НПО-та отвори офис точно срещу сградата на факултета на улицата и от там се ръководеше цялата операция. Студенти пак окупираха по същия начин, тогава ми предлагаха 50 лева, за да участвам в "протестите". Професорите също бяха на хранилка, заради което имах огомни проблеми със завършването, тъй като аз и няколко човека отказахме участие в сорошките изцепки.Абсолютна лъжа.По това време 50 лева бяха около 5 цента.
26
3
 
9
 
! Отговори
Неизвестен преди 4 години
Тук никога няма да има протести в коя държава най големия работодател е общината. В БЪЛГАРИЯ.КАК ДА ТИ ПИСНЕ КАТО СИ ВЪРЗАН НА ЯСЛА .АМИ АКО СЕ ОТВЪРЖЕШ .ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОРАБОТИШ. АКО бизнеса ти е на общинско и държавно изкуствено дишане хайде холан
25
0
 
0
 
! Отговори
До Алчност преди 4 години
Да ти ... ....... Вие сте алчни и лакоми и *** ... Едно нещо трябваше да направите като хората и се издънихте като кифладжии с тъпите си майтапи. Ще разберете само по-късно като се говори сериозно се говори сериозно.
24
2
 
16
 
! Отговори
Алчност миро нестава преди 4 години
Честен милионер и дървено желязо са неизвестни за природата, поне до този момент.
23
1
 
8
 
! Отговори
И на нас ... преди 4 години
Ни писна - от столкъри, от Шиши, от Славито, от Краси Радков, от *** -медиини и всякакви. Писна ни да ни се ровят в живота с и без причина ...
22
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не трябва да се допуска рублите да дойдат на власт, както в България ги бием вече 10 години.
21
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на нас ни писна, ама си мълчим. И Боко управлява с 10% "народна" подкрепа... Пак като при Тодор Живков ще чакаме нещо отвън да се случи и да го "сменят"... Ееех, България, ти си земен рай...
20
0
 
1
 
! Отговори
Бабуш авантакис преди 4 години
до4! На куково лето!
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България като протестираме какво?Ако протестите са слаби и културни (знамена,плакати и шествие) управляващите няма дори да им обърнат внимание.Ако протестите са буйни и многолюдни ще изкарат куките да пребият малко от протестиращите. И тва е. И пак няма да им обърнат внимание.Единственият шанс е до такова катастрофално положение да се докарат нещата,че полицайте и тия които пазят властта да са в много по-лошо финансово състояние дори от протестиращите но властта знае това и се грижи за тях.
18
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дали и на *** някога ще му писне да го доят ***?
17
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГАЙНУТДИН АХМЕРОВОще помня като бях студент във Вин-са 96-та. Едно от Сороските НПО-та отвори офис точно срещу сградата на факултета на улицата и от там се ръководеше цялата операция. Студенти пак окупираха по същия начин, тогава ми предлагаха 50 лева, за да участвам в "протестите". Професорите също бяха на хранилка, заради което имах огомни проблеми със завършването, тъй като аз и няколко човека отказахме участие в сорошките изцепки.