Осуетиха опит за преврат в Етиопия

Убит е началникът на генералния щаб
23 юни 2019 17:35,
0
Осуетиха опит за преврат в Етиопия
Снимка: Reuters

Етиопският премиер Абий Ахмед каза днес, че правителството му е осуетило опит за преврат в щата Амара, предава БТА.

В официално обръщение по националната телевизия Ахмед потвърди, че висш офицер, заедно с група военни, са се опитали да извършат преврат в Амара. Той добави, че има убити и ранени при осуетения опит за преврат.

Говорителката на премиера Билене Сеюм уточни, че "група убийци", водена от шефа на службите за сигурност на Амара генерал Асаминев Тсиге, са нахлули на заседание на местната власт.

Президентът на щата Амбачев Меконен и друг високопоставен представител са били тежко ранени и са починали от раните си. Няколко часа по-късно началникът на генералния щаб на етиопската армия генерал Сеаре Меконен е бил убит в дома си от своя телохранител.

Премиерът осъди незаконните действия на въоръжените групировки и заяви, че опитът за преврат противоречи на конституцията и цели да подкопае трудно извоювания мир в региона. Той трябва да бъде осъден от всички жители на Етиопия, категоричен бе етиопският премиер.

Ахмара - щатът, в който се е провел опитът за метеж, е вторият по големите в африканската страна, която наброява около 100 милиона души.

След като бе избран за премиер миналата година Абий Ахмед въведе политически и икономически реформи в Етиопия - изненадващо приемане на мирно споразумение с Еритрея, отваряне на някои държавни сектори за частни инвестиции и освобождаване на хиляди затворници, включително опозиционни дейци със смъртни присъди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари