Гръцки домати III качество заливат пазара, цената им - под 10 ст.

Експертите на БАБХ ги оценявали за първо качество
Обновена: 13 юни 2019 09:31 | 13 юни 2019 09:25, Камелия Цветанова
108
Гръцки домати III качество заливат пазара, цената им - под 10 ст.
Снимка: Pixabay

Гръцките домати влизат на 0,05 евро за килограм в България, а в цената им скача в пъти, докато стигат до крайния потребител.

Заради това НАП трябва стриктно да следи какво се внася у нас, смята изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев.

Още по темата
"Изписват гръцки домат, трето качество, на 0,05 евро и го вкарват в България. Този домат е трето качество и се има предвид, че той е за преработка. Само че какво става – той стига до борсите. На тези борси се викат служители на БАБХ, които трябва да окачествят продукцията. Те като видят, че не е трето качество, защото тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, те го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество", обясни той пред БНР.

Според него европейското подпомагане за родните производители не е ефективно.

Освен това субсидиите били едни и същи от 2015 г.

"Трябва много строг контрол при зеленчуците, които влизат от Турция, Македония и Албания", призова Кунчев.

По думите му българските домати в момента са с перфектно качество.

На пазара обаче има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци.

Кунчев подчерта, че българите производители не могат да продават продукцията си в Гърция.

Той разказа, че при опит да продават на гръцката борса, започват всякакъв вид проверки, запечатват се камионите и производителите са принудени или да се върнат в България, или да им се развали стоката.

"От БАБХ нищо не правят по въпроса", категоричен бе Атанас Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До стига глупостиКакви мита в рамките на ЕС, бре? Прочети некоя книжка и спри малко телевизията.
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 ст. плащата търговците, а ние плащаме 5 лв. Гушете се, мутри, то после излиза през носа.
79
0
 
4
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 4 години
всички семена за домати за предимно от холандия, тъй че де е расъл, все тая, важно е да е купен за 10 стинки а да продадеш за 2.70 кинта. А тоя съсел, дето хлени вчера сутринта по хоризонт за гръцките домати, да не се прави на ощипан, ами да се обединяват в кооператив, както правят в европа.
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кауфланд вчера пак ме обидиха жестоко - да предлагаш на българина домати от Полша си е обида, независимо каква ти е печалбата. Домата има вкус само когато е расъл на слънце!
77
0
 
10
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА на ЕКС преди 4 години
Европата плаща милиарди евро под формата на субсидии,само и само за да няма нито земеделие,нито животновъдство.По този начин България и населението и се превръщав единствено в ,Потенциални Консуматори' на Европейската банка,чиито активи са плантациите в Африка и Латино-Америка.Фондациите в България начело с продажници като председателите на ФАР и САПАРД,скопяват нацията.Имената са им известни.Всичките те са от ЦК на БКП,и днес са на длъжности в Евро Парламента,ЮНЕСКО и НАТО. Проверете без пари е
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт Некой знае ли колко пара държавата дава за субсидирането на дсомати? и къде е тогава производството? - има ли го въобше или е само фиктивно по фалшиви фактури почти всичко тук в тази държава е само далавера само излишни служби един куп.
75
0
 
13
 
! Отговори
akud преди 4 години
когато нещо е евтино по големи риби от нас Българите, няма, дори да знае ,че го мамят пак си взима от най-евтиното
74
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защото гръцките производители ги субсидират а ние субсидираме партиите затова яжте доматите на партиите т.е нищо не яжте за да могат Те да се вихрят в командировъчни нашето земеделие го няма защото няма държава ако имаше такава те щеше да подпомага производителите на храна, защото може да живеете в град но се храните с произведено от село а такова у нас няма т.е не се храним с бълг.храна
73
7
 
16
 
! Отговори
висок преди 4 години
Ся, не кълвете на тези 10 ст. за кг!!! Това е само за митническите такси. Цената е доста по-висока. А тези които реват че трудно се копа и сее..... ами в Гърция не копат ли, не сеят ли, водата е скъпа, заплатите по-високи... но доматите са по-хубави и по-евтини.
72
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Защо хитрецът български ще ме изнудва за 4.50 лв/кг"Защо да те изнудва бе? Ти колко кг домати можеш да произведеш тая година? Що не ги продаваш за 4лв кг? Значи да сметна - 500лв средна заплата по 12 месеца = 6000лв на година или 1500кг домати. Айде 2 тона - да има и развалени... Е 2т домати може ли средния човечец да произведе вместо да превива гръб за 500лв на месец? Хм...
71
9
 
31
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Гръцки-мръцки , евтини са ! Мен това ме интересува! Защо хитрецът български ще ме изнудва за 4.50 лв/кг ??? Защо ,бе , селски хитреци ? Нали сте много работни, защо не мога да си купя на нормални цени - 1 лв/кг. домати ??? Докога ще ни ебавате с "тънките си далаверки " ?
70
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sharkто на пазара са от небето и там са прекупвачи в българските оранжерии се наливат торове внос от гърция и се пръска всяка седмица ама името българско домати
69
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доматите в България са скъпи защото всички българи разбират от футбол.
68
3
 
11
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен63 Алоо, анонимния, можеш ли да ни кажеш ти като не си ***, колко пъти ходи на полето поне да береш, не да сееш или плевиш. Само простите, а? Имали "препитание". Ами да, комунистите им ограбиха инвентара, животните, земята и им "дадоха" правото да им работят ангария. Трудоден 0.15 лв. Пенсия "земеделска" 35 лв. Да, но и простите поумняха и избягаха от полето. Питай баба си и дядо си. Вижда се, че ни помирисвал кърска работа.
67
1
 
37
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Българските производители да не хленчат, а да се обединяват в търговски кооперации, да излизат единни директно на пазарите и борсите. Стига са се оплаквали, че прекупвачи им подбиват цените и после надуват цените. Да идват директно на пазарите, да организират ако трябва разносна търговия на зеленчуци и плодове. А не да им изкупуват стоката за 50 ст и ние да я купуваме за 2.50 лв и цялата печалба в джобовете на мутрите. държавата да не спи и да си изпълнява ролята на защитник на производителите.
66
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо ТКЗС селско стопанство беше - няма що.Вдигаха всичко живо и на полето да бере домати. накрая товариха набраните домати и заминаваха за Москва. За да покриват дълговете по грандоманските проекти.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българитеМного ги разбираш нещата
64
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито доматите са 3-то качество, нито цената е 0.05е.Внасят се с такава фактура, с цел да се скрият данъци.
63
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до На онзи, по-долу, дето разправяАз като ученик/студент заедно с целия клас съм работил в ТКЗС-то за 40 ст на ден.после станах и доктор и инженер.Ти сега ще дадеш ли детето ти на бригада един месец да работи ангария за 40ст/ден?
62
8
 
10
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Ами защо ги купувате. Бойкот на вносните зеленчуци и толкоз. Аз лично не купувам като видя че не е българско и определено предпочитам от пазар, а не от хипермаркет.