BG стоки се изнасят основно за Турция, Китай, Сърбия, Германия

Внасяме най-често безалкохолни напитки и алкохол, както и тютюн
11
BG стоки се изнасят основно за Турция, Китай, Сърбия, Германия
Снимка: Reuters, архив

През периода януари - април 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 14.7% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 5 920.1 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Русия и  Северна Македония, които формират 51.9% от износа за  страни извън ЕС, съобщиха от НСИ.

Износът на България за ЕС нараства със 7.0% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 9 607.1 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.3% от износа за държавите - членки на ЕС.

През април 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 1.7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1 360.0 млн. Лева.

При износа на стоки от България за трети страни най-голям ръст в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" (54.8%) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (40.2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Артикули, класифицирани главно според вида на материала"1 (9.4%).

При вноса на стоки от трети страни  през периода януари - април 2019 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в секторите "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (32.3%), "Храни и живи животни" (23.1%) и "Минерални горива, масла и подобни продукти" (21.2%) . Най-голям спад се наблюдава в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (9.6%).

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение е отчетено също в сектора на безалкохолните, алкохолните напитки и тютюна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Как да имаме силна икономика като изнасяме глупости само.
8
0
 
1
 
! Отговори
OFF News преди 4 години
''........През периода януари - април 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 14.7%..........'' Бихте ли уточнили България към коя категория страни попада,защото така написано не се ориентирам !! И всъщност кой е този който класифицира държавите по категории,и на какъв принцип??? И трябва ли българите да се смятат за под-категория/под-човеци ??
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сандокан Симитли
6
2
 
5
 
! Отговори
Сандокан Сандански преди 4 години
Освен леки жени не знам какво друго производство имате.
5
0
 
8
 
! Отговори
гмо преди 4 години
На снимката сте показали американски продукти!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за първите не е ли подобре като те ще плащат в ?. Тия за третите е в слаба валута.
3
2
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Що не угочтяват, че эа комшуто се пращат основно кондомиЗа да са доволни такива като Яcтpeбa, и да им спреме эаразите най вече
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се чудя, защото като си взех от Холандия сникърс, марс и туикс по 3×0,50гр. в опаковка, съдържанието беше на български език. На промоция 3 в опаковка са о,69 цента, а тука, едно по 50 гр. вчера взех е 0,90 ст.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И обратно се връщат от техните фр стоки...и така